Nainen haluaa itseään pidemmän miehen, koska ei halua tuntea oloaan isoksi – Helpotus roolipaineisiin voi löytyä kehopositiivisuudesta

Yhä edelleen vallitsee stereotypia, että naisen kuuluisi olla miestä pienempi. Mitä haittaa tästä ajattelusta on, ja mitä sille voi tehdä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhä edelleen vallitsee stereotypia, että naisen kuuluisi olla miestä pienempi. Mitä haittaa tästä ajattelusta on, ja mitä sille voi tehdä?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Miksi nainen haluaa itseään pidemmän miehen?

Naisiin kohdistuu miehiä enemmän ulkonäön negatiivista arvostelua. Niinpä epävarma tai omaa identiteettiään vasta rakentava nainen voi hakea muiden silmissä omaa statustaan vahvistavaa kumppania, jonka seurassa ei joudu tuntemaan itseään liian isoksi.

Ihmiset ajattelevat edelleen kaavamaisesti, millainen naisen ja miehen kokoeron tulisi olla. Siksi pariskuntia arvostellaan, jos nainen on esimerkiksi hyvin pitkä ja mies lyhyt, tai nainen on erittäin ylipainoinen ja mies pienikokoinen.

Miesten ajattelussa on kehopositiivisuutta, johon kuuluu oman ja muiden kehojen hyväksyminen sellaisenaan.

Koska miesten kehollisuuteen ei kohdistu niin paljon paineita, heidän mieltymyksensä pohjautuvat enemmän siihen, mikä itseä sytyttää tai millaisia naisia he uskovat voivansa saada.

Moni lyhyt mies on tehnyt johtopäätöksen, että pitkältä naiselta saa helpommin pakit, joten heitä on turha lähestyä.

Vanhanaikaisia käsityksiä

Vanhanaikainen käsitys kehoihanteista näkyy kaikkialla. Mikäli mainoksissa esiintyisi enemmän pariskuntia, joissa mies on pienempi ja nainen isompi tai pidempi, alkaisi tämäkin asetelma normalisoitua. Varsinkin, jos se tehtäisiin ilman koomisia alleviivauksia hassusta asetelmasta.

Lyhyet miehet, joita kiehtovat pitkät naiset, nähdään luonnonoikkuina. Isokokoisten naisten, joita miehen pienikokoisuus ei haittaa, taas arvellaan tyytyvän vähempään.

Tällainen ajattelu on erittäin haitallista kaikille, sillä jokainen ihminen ansaitsee kokemuksen siitä, että on rakkauden arvoinen omana itsenään – ja että hänen yksilöllisyyttään aidosti kunnioitetaan sen sijaan, että siihen vain tyydytään.

Lisää kehopositiivisuutta

Nainen miestä lyhyempi

Miksi nainen ei halua lyhyttä miestä, vaan nainen haluaa itseään pidemmän miehen? © Anssi Keränen

Viime aikoina lisääntynyt kehopositiivisuus mahdollistaa suuria muutoksia – mikäli muutoksiin on motivaatiota.

Olisi hyvä tarkkailla, kuinka näistä asioista itse puhuu ja millaista puhetta vahvistaa tai vähentää. Voisiko erinäköisiä naisia tai miehiä halventavaa puhetta kuullessaan tuoda keskusteluun myönteistä näkökulmaa? Voisiko omissa lapsissa tai läheisissä vahvistaa aivan uudenlaista itsevarmuutta ja hyväksyntää?

Kun ihmisen itsetunto on aidosti kunnossa, hän syttyy juuri sellaisesta vartalosta, joka kuuluu häntä hyvin kohtelevalle yksilölle, jolla on runsaasti häntä kiinnostavia, ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Tämän aiheen asiantuntijana toimi psykologi ja ravintovalmentaja Hanna Markuksela.

Lue myös: Naiset vatvovat, miehet eivät puhu – Onko tunteiden näyttäminen sukupuolisidonnainen asia?

Asiantuntijan vinkit

1. Mitä muiden ihmisten kokoeroihin kohdistuvat ajatukseni ja sanani kertovat minusta?

Olenko itsestäni niin epävarma, että kohdistan sen myös muihin huomaamattani? Vai olenko jumiutunut jonkun muun syöttämään ajattelumalliin?

2. Onko itseni ja muiden kokoerojen arvostelusta minulle hyötyä?

Saanko siitä viihdettä, tunnenko oman oloni paremmaksi, sopeudunko paremmin joukkoon?
Jokainen tapa palvelee myös ajattelun tasolla jotakin tarkoitusta – tai on joskus palvellut ja jäänyt päälle.

3. Mikä on tulevaisuudessa uusi toimintatapani, joka vie minua kehittyneempään suuntaan?

Jos huomaat, että ajattelet automaattisesti olevasi itse tai että joku muu on jotenkin ”väärän” kokoinen, mieti tilalle rakentavampi ajatus, jota voit jatkossa alkaa juurruttaa valikoimaasi.

X