Ongelmia parisuhteessa: Ajaako vanhan asian kaivelu suhteen tuhoon?

Monesti sanotaan, ettei vanhoja asioita saisi koskaan kaivaa uudestaan esille. Onko kaivelu varma keino ajaa suhde tuhoon?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monesti sanotaan, ettei vanhoja asioita saisi koskaan kaivaa uudestaan esille. Onko kaivelu varma keino ajaa suhde tuhoon?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Vanhat asiat voi toki nostaa esille, ja joskus se voi olla hyvästäkin. Tärkeintä on kuitenkin huomioida, miten ne ottaa esille.

Tutkimuksissa on havaittu, että kommunikaation alkumetrit ennustavat sen, miten keskustelu tulee päättymään. Kannattaa siis aloittaa pehmeästi ja kertoa omasta kokemuksesta: Huomaan asian palaavan mieleeni yhä uudelleen. Voimmeko puhua tästä?

Yleensä asiat, jotka kaivetaan esille, liittyvät tilanteisiin, joissa olemme kokeneet yhteyden puutetta kumppaniimme. Olemme ehkä myös tunteneet jääneemme yksin jollakin vaikealla hetkellä.

Kun kumppani nostaa jotain tiettyä asiaa esille uudelleen ja uudelleen, hän ehkä yrittää samalla kysyä: Voinko luottaa siihen, että olet siinä? Olenko sinulle tärkeä?

Joskus vaikea asia pysyy kivenä kengässä niin kauan, kunnes asia on käyty kunnolla läpi ja toinen kokee tulleensa kuulluksi – hän on saanut oikeanlaisen anteeksipyynnön ja uskoo, ettei vaikea tilanne tule enää toistumaan.

Vanhat pettymykset

Joillakin ihmisillä on suurempi taipumus vanhojen asioiden kaiveluun. Tämän taustalla saattavat olla vanhat, käsittelemättä jääneet pettymykset. Kun olemassa olevassa parisuhteessa tulee vastaan samankaltaisia pettymyksiä, nousevat herkästi mieleen myös aikaisemmat kokemukset.

Taipumuksen taustalta saattaa löytyä myös lapsuudessa opittu malli: Miten vanhemmat ovat ratkaisseet omia ristiriitojaan? Miten asioista on keskusteltu, vai onko niistä keskusteltu? Miten on tullut itse kohdatuksi? Millainen uskomus itselle on kehittynyt muiden luotettavuudesta?

Jos tunteen jättää käsittelemättä sillä hetkellä, kun se nousee pintaan, se jää usein kytemään. Kirjassaan Joustava mieli parisuhteessa Arto Pietikäinen erottelee puhtaan pahan olon likaisesta pahasta olosta.

Puhdas paha olo aktivoituu jossain tietyissä tilanteissa – kumppani on ollut vaikkapa poissa useampana iltana, ja tästä saatetaan kokea surua ja pettymystä. Likainen paha olo nousee pikkuhiljaa.

Surullisen hetken jälkeen aletaan tuntea kiukkua, ja mieleen nousee ajatuksia: toinen on aina töissä, eli hän ei välitä ja on itsekäs.

Kun kumppani tulee seuraavana päivänä töistä kotiin, häntä saattaa odottaa vihainen puoliso, joka luetteleekin kaikki ne kerrat, jolloin hän on kokenut jääneensä yksin. Kumppani voi olla ihmeissään: mitä olen tehnyt?

Ei pidä olettaa

Omista tunteista ja tarpeista olisi tärkeä oppia kertomaan ystävällisesti ja toista kunnioittaen heti, kun tunteet heräävät.

Vanhoja asioita varastoidessa myös oma mieli kuormittuu ja alkaa tuottaa uskomuksia, jotka voivat mennä aivan pieleen. Ei pidä olettaa, vaan kertoa ja kysyä.

Asiantuntijana psykologi Anna Salmi.

Vanhojen asioiden kaivelu

© ANSSI KERÄNEN

Asiantuntijan vinkit

1. Pyri selvittämään asiat

Erityisesti silloin, kun huomaat niiden jäävän vaivaamaan, ne vaikuttavat turvallisuuden tunteeseesi suhteessa ja heikentävät yhteyttä kumppaniisi.

2. Kerro tunteistasi

Usein puhumme pintatasolla, emmekä siitä tunteesta, jonka todella pitäisi tulla huomioiduksi. Tietoisuustaidot ovat tässä avuksi. Kun tunnistaa itse, mitä haluaisi toisen ymmärtävän, on siitä helpompaa myös kertoa toiselle.

3. Hyväksy kumppanisi erilaisuus

Joihinkin parisuhteen erimielisyyksiin ei ole ratkaisua. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaisista temperamenteista johtuvat erimielisyydet.

On hyvä muistaa, että toisen erilaisuuden hyväksyminen on helpompaa suhteessa, jossa kumpikin tekee suhteen eteen asioita ja jossa kumpikin kokee olevansa tärkeä.

X