Ovatko miehet luonnostaan remonttireiskoja? Naisten ja miesten hommilla on piinallisen pitkä historia

Jos kotona pitää korjata, rakentaa tai huoltaa, mies kyllä hoitaa homman ja mielellään hoitaakin. Vai hoitaako?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos kotona pitää korjata, rakentaa tai huoltaa, mies kyllä hoitaa homman ja mielellään hoitaakin. Vai hoitaako?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Kaikki miehet eivät ole kiinnostuneita remppaamisesta ja korjaamisesta – aivan kuten kaikki naiset eivät ole kiinnostuneita esimerkiksi kodin siisteydestä. Niin sanotuilla naisten ja miesten hommilla on silti vahva historiansa.

Siinä missä naisten hommiksi luetaan esimerkiksi lastenhoito, vaatehuolto sekä keittiötyöt, miesten odotetaan hoitavan erilaiset korjaus- ja rakennustyöt sekä kulkuneuvojen huoltamisen.

Muutokset kotitöiden sukupuolittuneisuudessa ovat hitaita, ja ne siirtyvät herkästi sukupolvelta toiselle totuttujen tapojen kautta – poikia saatetaan esimerkiksi ottaa pienestä pitäen enemmän mukaan miesten töihin.

Odotukset voivat luoda paineita

Sukupuolittuneet mallit ja odotukset siitä, mihin pitäisi kyetä ja mitä pitäisi osata, tulevat ympäröivästä maailmasta – kotoa, päivähoidosta ja koulusta. Vielä 1990-luvulla esimerkiksi tekstiilikäsityöt valitseva poika oli harvinainen poikkeus ja jopa kummastelun kohde.

Sukupuoli ei itsessään takaa taitoja tai vie niitä pois. Useimmiten ihmiset tekevätkin mieluiten sellaisia asioita, joissa he ovat hyviä. Sukupuolittuneet odotukset voivat kuitenkin luoda miehille paineita tykätä remppahommista ja naisille esimerkiksi kodin siisteydestä.

Osalle ihmisistä näihin odotuksiin vastaaminen ei tuota ongelmia, ja he tekevät niitä mielellään – osaa ei voisi vähempää kiinnostaa.

Tutkijat ovat havainneet jopa tietynlaista stereotyyppiuhkaa: esimerkiksi naisten ei stereotyyppisesti uskota osaavan remonttihommia. Tietoisuus tästä asenteesta saattaa heikentää naisten halua ryhtyä tekemään remonttia, sillä he eivät välttämättä usko omiin kykyihinsä.

Sama ilmiö voi antaa miehille itsetuntoa ryhtyä kunnianhimoisempiinkin projekteihin – mutta toisaalta myös syventää miehen kokemaa häpeää, jos hommat eivät sujukaan.

Normeihin sopiminen voi tuntua hyvältä

Jotkut miehet haluavat ottaa roolin perheen remppaajana ja korjaajana, vaikka kumppani mahdollisesti osaisi itsekin. Sukupuolittuneilla normeilla kun voi olla hyvinkin vahvaa vetovoimaa, ja normeihin sopiminen voi tuntua hyvältä.

Naiset saattavat myös kaivata vierelleen juuri sitä remppaajaa tai korjaajaa. Tässäkin voi taustalla olla enemmänkin vain se kulttuurinen stereotypia kuin se, että naiset todella arvostaisivat juuri näitä ominaisuuksia.

Eräässä tutkimuksessa ilmeni, että naiset toivovat miehiltään ennen kaikkea suurempaa panostusta perinteisinä naisten hommina pidettyihin tehtäviin, kuten lastenhoitoon ja siivoamiseen.

Nämä kun vievät huomattavasti enemmän arjen aikaakin kuin korjaus- ja remontointityöt, joita tulee vastaan vain harvakseltaan.

Asiantuntijoina toimivat tutkijat Tiina Sihto ja Heidi Elmgren

Joka miehessä asuu remonttireiska.

© ANSSI KERÄNEN

Asiantuntijan vinkit

1. Kyseenalaista sukupuolittuneisuus

Miksi kumppanin korjaus- ja remontointitaidot ovat sinulle tärkeitä? Onko kyse todellisesta tarpeesta, kuten säästösyistä, vai vain ajatuksesta, että miehen ”kuuluu osata” nämä hommat?

Jos kyse on jälkimmäisestä, mieti kuinka tärkeä tämä arvo on sinulle oikeasti ja miksi.

2. Opetelkaa yhdessä korjaus- ja remontointihommia

Näin kumpikin osaa toimia, jos kotona tulee jokin kiireellistä reagointia vaativa vahinko tai jos korjaushommia osaava puoliso on esimerkiksi matkoilla.

3. Palkkaa ammattilainen tekemään korjaus- ja remontointityöt

Jos on rahaa, eivätkä remonttihommat kiinnosta, palkkaa ammattilainen. Kodeissa elää yhä vahvana ajatus siitä, että kaikki pitäisi osata ja jaksaa tehdä itse, eikä apua saisi pyytää ulkopuolelta.

X