Uusperheessä rahasta riita: Pitääkö maksaa puolison lasten kalliista harrastuksista?

Uusperheessä asuvat Pertti ja Essi riitelevät lasten kuluista. Riittääkö, jos maksaa vain omien lasten harrastusmaksut?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusperheessä asuvat Pertti ja Essi riitelevät lasten kuluista. Riittääkö, jos maksaa vain omien lasten harrastusmaksut?
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kävi kuten tavallista. Kun Essi ja Pertti rakastuivat, molemmilla oli jo lapsia edellisestä liitosta. Pertillä on kaksi tyttöä ja Essillä kaksi poikaa.

Uusperhe tulee ihan hyvin toimeen keskenään. Mutta nyt kun lapset ovat tulleet teini-ikään, heidän harrastuskulunsa ovat moninkertaistuneet.

Tähän asti perheessä kaikki rahat on laitettu samaan pottiin. Nyt Pertti pitää tilannetta kuitenkin epäoikeudenmukaisena.

Pitääkö hänen tosiaan maksaa puolet poikien tähtitieteellisen suuruisista jääkiekkomaksuista, vaikka lapset eivät ole hänen omiaan? Hänen omien tyttöjensä harrastusmaksut voimistelussa ovat paljon halvempia.

Pertti ei ole edes itse antanut pojille lupaa harrastaa lätkää. Ei häneltä kysytty, koska hän ei ole heidän isänsä, mutta lasku kyllä kiikutetaan hänen eteensä.

Jos Pertti jättäisi poikien harrastusmaksut maksamatta, hänellä olisi varaa haaveilemiinsa kotistereolaitteisiin. Pertin mielestä poikien isän pitäisi maksaa harrastemaksuista puolet.

Vaikka isä ei ole tähän mennessä maksanut oikein mitään poikiensa harrastuskuluja, nyt tämä pitää saada mukaan maksajaksi. Muuten pojilla ei ole enää varaa jatkaa harrastustaan. Tilanteen on pakko herättää biologinen isä.

Essi mielestä Pertin asenne on loukkaava. Mies on kuitenkin kasvattanut poikia pikkutaaperoista asti. Eivätkö nämä tunnu edelleenkään omilta lapsilta? Essi pitää itse Pertin tyttöjä jo ominaan ja maksaa oikein mielellään näiden kuluja.

Miten rahanjakoa voisi muuttaa niin, että se tuntuisi kaikkien mielestä reilulta?

Rahanjako uusioperheessä

© ANSSI KERÄNEN

Perhe vai kahden kastin jako?

Turvallisessa suhteessa kumppanin ilot ja huolet ovat minun ilojani ja huoliani. Essin keskeinen huoli on, miten poikien olisi mahdollista jatkaa harrastuksiaan. Mikä on Pertin valmius asettaa lasten hyvinvointi perheen ykkösasiaksi riippumatta siitä, kenen biologisista lapsista on kyse? Voiko hän tukea mahdollisuuksien mukaan perheen kaikkien lasten harrastuksia, vai kokeeko hän, että hänen omien tarpeidensa pitäisi mennä lasten tarpeiden ohi?

Turvallisessa suhteessa lasten hyvinvointi on osa vanhempien hyvinvointia – jos lapset jäävät jotain olennaista vaille, se vähentää vanhemman omaa hyvinvointia. Tosin, jos perheellä ei ole varaa harrastuksiin, silloin tällaisia harrastuksia ei vain voi toteuttaa.

Essille tilanne merkitsee testiä: olemmeko me kaikki yhdessä perhe, vai kahden kerroksen väkeä: sinun lapset ja minun lapset. Suhde määrittyy sillä, miten siinä otetaan kunkin tarvitsevuutta huomioon.

Toimivaan vanhemmuuteen kuuluu, että siinä voidaan väliin asettaa omia tarpeita sivuun odottamaan parempaa aikaa – ja nauttia lasten iloista ja hyvinvoinnista.

Keijo Markova

X