Suolisto syyniin ja suolistobakteerit kuntoon – Toimittaja testasi: Näin netistä tilattu testi analysoi suoliston mikrobeja

Toimittaja Nina Sarell tilasi netistä kuluttajille tarkoitetun suoliston mikrobianalyysin. Näin kävi, kun hän teki testin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Ilmaantuisivatko hyvät bakteerit paikalle, jos houkuttelisin niitä niiden herkkuruoalla?"

Toimittaja Nina Sarell tilasi netistä kuluttajille tarkoitetun suoliston mikrobianalyysin. Näin kävi, kun hän teki testin.
Teksti:
Nina Sarell

Suolisto ja sen hyvinvointi kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia. Internetin ihmemaassa palveluitaan mainostaa kansainvälinen yritys, joka tarjoaa kuluttajille suolistomikrobianalyyseja. Yksityiskohtaisen analyysin luvataan antavan tietoa mikrobiomin, eli suolistossani elä­vien mikrobien koostumuksesta, ruokavalion laadusta sekä asioista, joita voisi muuttaa, jotta mikrobiomi tukisi terveyttäni entistä paremmin.

Kuulostaa suorastaan vallankumoukselliselta. Ei siis muuta kuin ostohousut jalkaan! Klik klik vain, ja testi on helposti tilattu. Hinta tosin kirpaisee: klikkaukselle tulee hintaa reilut 130 euroa.

Onko kakka makkara vai papana?

Muutaman päivän kuluttua lähetti tuo ovelle pahvilaatikon. Sisällä on pikkuruinen testituubi, muoviputkeen pakattu vanupuikko, pussukoita, lippuja ja lappuja. Ohjeet ovat englanniksi. Kun on aika pakata näyte, iskee tenkkapoo. Näyteputki menee pieneen pussukkaan, mutta sitten on vielä kuplamuovipussi ja muovipussi. Työnnän näytteen muovi­pussiin ja koko komeuden kuplamuovipussiin.

On aika aktivoida näyte. Kirjaudun yrityksen verkkosivuille. Siellä on ilokseni suomenkielinen kysely. Olenko raskaana, imetänkö, käytänkö huumeita, matkustanko ulkomailla ja jos niin missä ja kuinka paljon? Asunko mäkisessä vai tasaisessa maastossa (miten kummassa tämä liittyy suolistobaktee­reihini?)

Vuodatan lomakkeille ummet ja lammet elintavoista, ruokatottumuksista, sairauksista, flunssista ja lääkityksistä. Jonkinlainen terveysprofiili ja elintapasuositus syntyisi helposti jo näiden tietojen perusteella.

Seuraavaksi on kuvailtava ulostetta, josta näyte on otettu. Onko kyse kenties makkaramaisesta ja halkeilevasta (tyyppi 3) vaiko ehkä yksittäisistä pehmeistä papanoista (tyyppi 5)? Tyypit on havainnollistettu empijälle piirroskuvin.

Viimeisellä sivulla on ohje siitä, miten näyte olisi oikeasti pitänyt pakata. Leikkaan pakkauksen saksilla auki, vaihdan pussien paikkaa ja teippaan vauriot umpeen.

Lähetti noutaa paketin ovelta seuraavana päivänä. Sen kyljessä lukee isolla: Exempt human specimen. En tiedä, mitä exempt tarkoittaa, enkä halua ottaa selvää. Palvelun hienovaraisuudesta huolimatta kakkapaketin lähettäminen Saksaan tuntuu hivenen nololta.

Lue myös: ”Stressi näkyy heti suolistoni hyvinvoinnissa” – Karita Tykkä sai avun vatsaongelmiin kakkapäiväkirjasta

Suolisto syynätty ja salaisuudet auki

Pian Saksasta tulee ilmoitus: näytteeni on saapunut. Laboratoriossa on kuitenkin ruuhkaa, joten tuloksia on odoteltava vielä tovi.

Ilmeisesti palvelu on suosittu, sillä sähköpostissa kilahtaa vasta neljän viikon päästä. Suolistoni salaisuudet ovat viimein valmiina paljastettavaksi! Kirjaudun palveluun verkossa.

Etusivulta selviää, että mikrobistoni on saanut arvosanan 80/100. Mikrobisto on kunnossa, jos pistemäärä on yli 60/100. Tämä alkaa siis hyvin.

Suolistofloorani on tyyppiä 3, mitä ikinä se tarkoittaakaan. Vahvuuksia on paljon – tulosten mukaan minulla on paljon esimerkiksi hyvään uneen vaikuttavia ja ”onnellisuutta edistäviä” bakteereita.

Heikkouksissa ilmoitetaan, että firmikuuttien ja bakteroidien välinen suhde on huono. Oikea tutkimustieto bakteroidien merkityksestä on vielä lapsenkengissään, mutta tiedänpähän nyt, että minulla on köyhät bakteroidit. Se voi liittyä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään – jota minulla ei tosin ole.

Toisaalta bakteroideja on paljon ihmisillä, jotka syövät paljon lihaa. Eikös sen pitänyt olla huono juttu?

Firmikuuttini taas ovat runsaat. Siksi kalorit kuulemma imeytyvät kehooni tehokkaasti. Huomattu on! Jos muuttaisin ravintoa vähäkalorisemmaksi, firmikuuttien määrä vähenisi, minulle ehdotetaan. Jään pohtimaan, kumpi oli ensin, muna vai kana.

Lue myös: Laiska suoli -syndrooman takana suolistobakteerit – Tutkijat: Suolistoflooralla on yhteys lihavuuteen

Suoliston limakalvo ”poikkeava” – Ruokavalio uusiksi

Suolistoni limakalvo on saanut arvosanan ”poikkeava”. Joitakin limakalvoa suojaavia bakteerilajeja ei ole löytynyt ollenkaan, mikä lisää riskiä sairastua esimerkiksi Crohnin tautiin.

Tilanteen korjaamiseksi minua neuvotaan syömään banaania, sipulia, valkosipulia ja salaattisikurin juuria. Kolmea ensimmäistä syön usein, neljännestä en ole kuullutkaan.

Ilmaantuisivatko hyvät bakteerit paikalle, jos houkuttelisin niitä niiden herkkuruoalla?

”Löytyykö teiltä muuten salaattisikurin juuria?” kysyn ohimennen heviosaston vastaavalta automarketissa. Suupieli hieman nykien hän pahoittelee, että ei taida löytyä.

Runsaan ohjeistuksen tutkimiseen menee monta päivää. Se etenee bakteeriryhmästä toiseen vääjäämättä ja yksinkertaisen selkeänä.

Biophila-bakteeriakin on liian vähän. Minun pitäisi syödä enemmän papuja, soijaa, pähkinöitä, jogurttia ja hyviä rasvoja. Koska olen pääasiassa kasvissyöjä, syön kaikkea tätä päivittäin. Eikö mikään riitä? Vaikka mitä muutakin pitäisi lisätä ruokavalioon: neilikkaa, kaakaojauhetta ja popcornia. Yritän antaa ajatukselle mahdollisuuden, mutta kylmä objektiivisuuteni pettää. Nauran niin, että firmicutekset vain hytkyvät.

Ja kas kummaa: viimeisenä vinkkinä tarjotaan lisäravinnepurkkia, jossa on juuri minun tarvitsemiani bakteereita, prebiootteja probiootteja. Kuukauden satsi maksaa 50 euroa.

Klikkaan sivun kiinni. Eiköhän tämä ollut tässä.

Lue myös: Suoliston bakteerit – Miksi suoliston kunto on terveyden avain? Lue 12 kysymystä, jotka lisäävät hyvinvointiasi

Tyhjää pöhinää

Tieteellinen ymmärrys eri mikrobeista ja niiden merkityksestä on kaikkea muuta kuin valmis. Tieto lisääntyy vähitellen. Ehkä jo kymmenen vuoden päästä omassa terveyskeskuksessakin osataan antaa tutkittuun tietoon perustuvia täsmäneuvoja siitä, miten itse kunkin kannattaisi mikrobiomiaan paimentaa. Toistaiseksi tällaista tietoa ei ole olemassakaan.

Se ei tietenkään estä tekemästä bisnestä ihmisten uljailla visioilla täydellisestä suolistofloorasta, jossa miljardit mikrobit rehkivät terveytemme eteen rinta rinnan ja hihat heiluen kuin ylioppilaat Suomi-filmien heinäpellolla.

Ajatus on kieltämättä ihana, mutta sijoitan sataseni mieluummin laillistetun ravitsemusterapeutin vastaanottoon kuin tyhjään pöhinään.

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 5/21.

Lue myös: Suolistomikrobisto vaikuttaa aivoihin ja stressihormoneihin – Saako stressin syömällä kuriin?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X