Syksyn 2013 neuleet – villaa, alpakkaa, angoraa, kašmiria ja mohairia

Jaa artikkeli

Alpakka, angora, kašmir ja mohair ovat tekstiilikuitujen aatelia. Usein niitä yhdistetään lampaanvillan tai muun edullisemman kuidun kanssa, jolloin hinta sopii useamman kukkarolle.

Kasmirneule
Taskullinen neulejakku on kokonaan kašmiria, 289 e. Koot 36–44.Toppipusero on silkkiä, 125 e. Molemmat Repeat. Korut kuvausrekvisiittaa.

Alpakka

Alpakka kuuluu kamelien heimoon ja on laaman sekä vikunjan pikkuserkku. Sen kotiseutu on Andien vuoristo. Kotieläimeksi alpakka on kesytetty ainakin viisituhatta vuotta sitten. Kansainvälistä mainetta se sai vasta 1800-luvun alkupuolella, kun englantilaiset kauppiaat toivat sen villaa Eurooppaan.

Alpakat ovat kalliita elämiä, koska ne lisääntyvät hitaasti ja vasoja syntyy vain yksi kerrallaan. Yhdestä täysikasvuisesta elämestä saadaan villaa noin 2–4 kiloa vuodessa. Tosin alpakka voi elää yli 20-vuotiaaksi. Sen villa on mohairia hienompaa ja lampaanvillaa vahvempaa. Se on silkkimäisen kiiltävää ja pehmeää, mutta kestää kuitenkin kulutusta.

Hyvä kosteuden imemiskyky lisää alpakkavaatteen miellyttävyyttä ja käyttömukavuutta. Kun alpakka keritään ensimmäisen kerran, siitä otetaan talteen hienoin, babyalpakaksi kutsuttu villa. Alpakan villassa ei ole lanoliinia eikä lampaanvillalle luonteenomaista karheutta, joten se sopii monelle allergikolle.

Luonnonsävyjä on yli 20, valkoisesta mustaan sekä ruskean ja harmaan eri sävyjä. Nykyisin värivalikoimaa lisäävät valkoisesta alpakan villasta värjätyt tuotteet, mutta luonnonsävyjen runsaus ja suosio kuitenkin vähentävät värjäämisen tarvetta ja jalostuksessa käytettävien kemikaalien määrää.

Alpakkaneuleviitta
Viitta on babyalpakkaa eli pooloneuletta hienokuituisempaa, 330 e. Pitkähihainen alpakkaneule 120 e. Molempia on saatavana myös muun värisenä, La Alpaca. Neulosvuoriset nahkakäsineet 107 e, Sakari Sauso. Housut 44,95 e, Kappahl.

Angora

Angora on angorakanien karvaa, kevyttä, pehmeää, sileää ja kiiltävää. Angoran sileys ja kiilto johtuvat karvan pintaa peittävästä ohuesta vahakerroksesta. Juuri vahakerroksen takia angoran kehrääminen langaksi on vaikeaa, joten sitä sekoitetaan esimerkiksi villaan, alpakkaan sekä myös tekokuituihin. Tekokuidut säilyttävät angoran keveyden ja lisäävät tuotteen kestävyyttä.

Angora on kahdeksan kertaa lämpimämpää kuin lampaanvilla. Hyvä lämmön eristyskyky johtuu angoran ilmaonkaloiden väliin varastoituvasta ilmasta, joka lämpenee kehon lämmöstä.

Angora pystyy imemään kosteutta 60 prosenttia painostaan tuntumatta silti kostealle. Angora ei hiosta, vaan pitää kosteuden pois iholta. Tilanne on toinen, mikäli angoratuotteeseen on sekoitettu reilusti tekokuituja.

Pehmeästä angoratuotteesta irtoaa aina jonkin verran karvoja. Sen ehkäisemiseksi joku on kokeillut ultrakevyttä hiusspraytä, toinen taas on säilyttänyt angoratuotettaan yön yli pakastimessa. Mutta tehoavatko nämä keinot – vannomatta paras!

Angoraneule
Jakussa on 70 % angoraa ja loput polyamidia. Jakun hintaan 260 e sisältyy vyö samasta neuloksesta. Väreinä maitokahvi ja hieman tummempi beige. Koot S–XL, Cathrine Hammel. Polyesterpusero 49,95 e, Mexx. Samettihousut joustopuuvillaa, 44,95 e Kappahl. Korvakorut kuvausrekvisiittaa.

Angoraneuleita

Vasemmalla: Neulehupparissa on angoraa vajaa puolet, kymmenesosa polyamidia ja loput lampaanvillaa. Koot XS– XXL, saatavana myös luonnonvalkoisena, mustana, ja harmaanliilana, 99,95 e. Huivi 69,98 e, samat värit. Molemmat Part Two. Viskoosipusero 29,95 e, Ellos. Oikealla: Vetoketjullisessa neulejakussa on angoraa 70 %, loput polyamidia. Koot XS–XL, saatavana myös ruskeana. 270 e, Day. Pusero on polyesterviskoosia 89,95 e, Part Two.

Kašmir

Kašmir on korkealla Aasian vuoristossa elävän kašmirvuohen erittäin hienoa alusvillaa. Alkuaan Tiibetistä kotoisin olevan kašmirvillan tunsivat jo muinaiset roomalaiset. Nimensä tämä villa on saanut Intian osavaltion Kašmirin mukaan, koska sieltä sitä kulkeutui ensi
kerran suurempia määriä brittien mukana Eurooppaan. Vuosisatoja se on ollut haluttua ja arvostettua pehmeytensä, keveytensä ja lämmittävyytensä vuoksi.

Vuohien karheampi päällysvilla eroaa huomattavasti alusvillasta, eikä siksi sovellu hienoimman kašmirtuotteen valmistukseen. Vaikka kašmirvillaa pidetään villojen kuningattarena, se nukkaantuu, kuten muutkin villat.

Yksi kašmirvuohi tuottaa vuodessa vain noin puoli kiloa käyttökelpoista kuitua, jonka seulominen vie aikaa. Puolesta kilosta jäljelle jää korkealaatuista aluskarvaa vain 150 grammaa.

Kašmiria tuotetaan muun muassa Kiinassa, Mongoliassa, Iranissa, Afganistanissa ja Australiassa. Tuotannon hajaantuminen laajalle vaikeuttaa laadun valvontaa. Siksi kašmirtuotteiden joukkoon mahtuu myös kehnoa laatua, joka muun muassa hinnallaan hämärtää laatukašmirin arvoa.

Kasmirneule
Neulostunika ja saali ovat molemmat kokonaan kašmiria. Tunikan koot XS, S/M, L/XL. Saatavana useita värivaihtoehtoja, 425 e. Huivin koko 58 x 207 cm, saatavana seitsemän muutakin väriä, 250 e. Molemmat Arelalizza. Kaulakoru 179 e, House of Elliot.

Kasmirneule
Jakku on kokonaan kašmiria, 309 e. Koot 36–46, Repeat. Luonnonvalkoinen viskoosipusero 89,90 e, Part Two.

Mohair

Mohairkuitua saadaan mohairvuohen villasta. Mohairvuohi on kotoisin Turkista, jonne sen arvellaan tulleen Aasiasta, lähinnä Tiibetistä. Eurooppaan mohairvuohi tuli ensivisiitille 1500-luvun puolivälissä, kun Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijalle Kaarle V:lle lahjoitettiin 1500-luvun puolivälissä mohairvuohipari.

Mohairvillan jalostusta kokeiltiin 1800-luvulla Euroopassa, mutta herkän ja vaativan eläimen kasvattaminen ei ollutkaan helppoa. Ne vaativat suotuisan kasvuympäristön, ja vuohia onnistuttiin siirtämään Etelä-Afrikkaan, jonka vuoristoissa mohairvuohi viihtyy. Samoihin aikoihin vuohia vietiin myös Amerikkaan.

Yksi mohairvuohi tuottaa noin 3,5 – 5 kiloa villaa vuodessa. Ensi kertaa kerittäessä saadaan kaunein ja pehmein mohairvilla. Tätä nuoren vuohen villaa kutsutaan kidmohairiksi.Mohairvilla on kevyttä, sileää ja kiiltävää, pehmeän tuntuista ja kestävää. Mohairilla on suuri kosteuden imemis- ja lämmön eristyskyky. Se ei vanu helposti ja oikenee tuotteena hyvin. Mohairvillaa käytetään usein muihin kuituihin yhdistettynä. Neuletöihin sopivissa mohairlangoissa on alan liikkeissä valinnan varaa.

Mohairneule
Käsinneulottu kevyt polvipituinen tunika on hienokuituista kidmohairia, 430 e, Hanna Sarén. Pusero 26,95 e, Seppälä. Korvakorut kirpputorilöytö.

Mohairneule
Paljettiraidoin somistetussa yhden koon neuletunikassa on vajaa viidennes mohairia, loput polyamidia. Saatavana myös ruskeana. 39,95 e, Kappahl. Satiinipaita 99,95 e, Almia.

Lue lisää Vivasta 9/2013!

Kampaus ja meikki: Mervi Markkanen 050 560 3090.
Tiedustelut: Almia / Fuksia 040 520 4522, Arelalizza 044 759 0493, Cathrine Hammel / Emzia 040 7150 146, Day / Selected Brands 040 558 6584, Ellos 010 191 313, Hanna Saren 040 555 1595, House of Elliot (09) 622 4078, Kappahl / Marsaana Communications (09) 252 262 00, La Alpakka (09) 174 412, Mexx (09) 270 93 400, Part Two / IC-Companys (09) 696 2120, Repeat / Emzia 040 7150 146, Sakari Sauso (09) 274 4250, Seppälä (09) 121 7200

Teksti ja tyyli: Pirjoleena Pakkanen
Kuvat: Ari Heinonen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X