Täit eivät välitä hiusten väristä tai laadusta – Ne etsivät ruokaa: ihmisen verta

Täit ja saivareet
© istockphoto
Ei voi olla totta! Lapseni päässä on saivareita! Lastenlääkäri Tero Kontiokari Oulun Mehiläisestä kertoo, miten niistä pääsee eroon ja mistä ne ilmaantuvat.

Täit johtuvat huonosta hygieniasta

Tarua.

Täit voivat tarttua keneen tahansa lähikontaktissa täitä kantavan ihmisen kanssa. Kyse ei ole puhtaudesta, vaan enemmänkin huonosta tuurista.

Täit kulkeutuvat tyypillisesti perheestä toiseen päiväkotia tai koulua käyvien lasten mukana. Jos tietää, että kyläpaikassa on täitä, sinne menoa on viisasta välttää, kunnes täit on häädetty pois. Pahimmat täiepidemiat sijoittuvat yleensä syksyyn ja alkuvuoteen.

Täit eivät tartu kaikkien hiuksiin yhtä helposti

Tarua.

Täit eivät välitä hiusten väristä tai laadusta, ne etsivät ruokaa eli ihmisen verta. Niille hiukset ovat vain tikapuut, joilla pääsee ruokapöytään ja joihin voi ripustaa jälkikasvunsa eli saivareet.

Täitartunnan tunnistaa tavallisesti kutisevasta päänahasta. Täit löytää hiuksista parhaiten käyttämällä apteekissa myytävää, tiheää kampaa. Erityisen tarkasti kannattaa tarkistaa niskan ja korvien seutu.

Täikodissa petivaatteet on pakastettava tai pestävä

Totta.

Ihoa ja hiuksia vasten olevat kankaat ja hoitovälineet tulee pestä 60 asteessa tai jättää yön yli pakkaseen, jolloin elävät täit kuolevat. Lapsiperheessä myös pehmolelut ja pyyhkeet kannattaa käsitellä.

Jokaisen perheenjäsenen hiukset on lisäksi pestävä huolellisesti apteekissa myytävällä häätöaineella. Tämän jälkeen hiukset kannattaa kammata huolellisesti täikammalla. Tarvittaessa käsittely toistetaan noin viikon kuluttua.

Asiantuntijana lastenlääkäri Tero Kontiokari Oulun Mehiläisestä.