Totta vai tarua: Täytyykö tummista silmänalusista huolestua?

Silmänaluset tummuvat usein luonnostaan, mutta joskus taustalla saattaa olla sairaus, kertoo Duodecimin Silmätautien Käsikirjan päätoimittaja Matti Seppänen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silmänaluset tummuvat usein luonnostaan, mutta joskus taustalla saattaa olla sairaus, kertoo Duodecimin Silmätautien Käsikirjan päätoimittaja Matti Seppänen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Mistä tummat silmänaluset johtuvat?  Näin asiantuntija vastaa totta vai tarua -väittämiin.

Tummista silmänalusista pitää aina huolestua

Tarua.

Tummat silmänaluset liittyvät usein normaaliin ikääntymiseen. Kun ihminen vanhenee, iho ohenee luonnostaan ja verisuonet tulevat paremmin näkyviin. Silloin silmänaluset näyttävät entistä tummemmilta.

Usein tummentuneet silmänaluset johtuvat myös ohimenevistä syistä, kuten väsymyksestä tai elimistön tilapäisestä kuivumisesta.

Auringonvalokin voi aiheuttaa silmänalusten tummumista

Totta.

Varsinkin jos oleilee paljon auringossa, ihon rakenne saattaa muuttua ja siihen voi tulla lisää pigmentaatiota. Rusketus korostuu luomien ympärillä, jolloin silmänaluset voivat näyttää tavallista tummemmilta.

Paras tapa ehkäistä auringon aiheuttamia tummia silmänalusia on käyttää aurinkolaseja. Jos vaiva on jo tullut, sitä voi helpottaa laittamalla luomien alueelle viileät kääreet, jotka supistavat verisuonia hetkellisesti.

Tummat silmänaluset voivat viestiä myös sairauksista

Totta.

Tummat silmänaluset voivat olla merkki esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai pitkään jatkuneesta anemiasta. Molemmat sairaudet saattavat muuttaa silmien alueen ihon aineenvaihduntaa ja rakennetta, jolloin alla olevat verisuonet näkyvät voimakkaammin ja silmänaluset näyttävät tummilta. Useimmiten ihmisillä on kuitenkin samaan aikaan myös muita oireita.

Tummista silmänalusista on syytä huolestua, jos vaiva jatkuu pitkään, eivätkä terveelliset elämäntavat korjaa sitä. Yleensä nukkuminen, terveellinen ruokavalio, riittävä nesteytys ja liikunta tuovat helpotusta.

Lue myös: Kielivätkö pandasilmät sairaudesta?

Tummat silmänaluset

Mistä tummat silmänaluset johtuvat? © iStockphoto

Lue myös: Kirkasta katse! Näin valitset sopivan silmänympärysvoiteen itsellesi

X