Tee itse kesäinen halatti

Jaa kaverilleTilaa Seura

Nopeatekoinen halatti on helppo ja mukava vetäistä uimapuvun päälle rannalla ja kylpylässä.

Kangas: Ohut puuvilla, viskoosi tai kevyt pellava ovat vilpoisia, eivätkä hiosta. Yksivärinen vai kuviollinen, makuasia. Halatin pituus määrää kankaan menekin. Mallihalatti on henkäyksen kevyttä polyestersifonkia. Kangas löytyi sopivana palana, leveys 1,20 m ja pituus 2,30 m, josta 20 cm vyöhön ja 10 cm reunan tasaukseen sekä päärmeisiin. Halatin pituus valmiina noin 1 m. Huom! Sifonki ei ole niitä helpoimmin ommeltavia kankaita!

Työohje

Vyö: Mallihalatissa 4 cm leveä, pituus kaksi kankaan leveyttä. Vyökaitaleet (leikattuina 10 cm leveät) yhdistettiin ja taitettiin pituussuunnassa puoliksi, oikea puoli vastakkain. Reunat saumattiin ja n. 10 cm:n kääntöaukko jätettiin vyön keskelle. Vyö käännettiin oikein päin viivoitinta apuna käyttäen. (Aseta viivoitin vyön päähän ja työnnä sitä ”vyöputken” sisään samalla koko ajan kangasta kevyesti viivoittimen päälle poimuttaen). Kun vyön molemmat päät on käännetty, sulje aukko koneompeleella. Silitä vyö litteäksi. Ompele reunoihin koneommel.

Halatti: Mallihalatin kankaassa on siisti hulpioreuna kauniine koristeraitoineen. Päärmeet tarvittiin vain kankaan molempiin päihin eli helmaan. Leveydeltään 1,5 cm:n päärmeisiin ommeltiin koneommel myös ulkoreunaan. Ompele omaan halattikankaaseesi tarvittaessa reunapäärmeet kaikille sivuille. Taita halattikangas poikittain puoliksi, helmapäärmeet vastakkain ja merkitse taitteeseen keskikohta. Leikkaa varovasti pääntie ja huolittele se kapealla päärmeellä, muotokaitaleella tai reunanauhalla, pääntien muodon ja kankaan liestyvyyden mukaan. Mallihalatissa on kapea, käsinommeltu päärme. Pystyompeleet molemmin puolin n. 25 cm sivureunoista ja 50 cm helmasta. Ompeleiden jatkoksi ”napinläpi” vyötä varten. Tarkista niiden paikka omassa halatissasi ja vahvista tukikankaalla ennen ompelemista. Pystyommelten väli määräytyy lantion ympäryksen sekä halattiin halutun väljyyden mukaan. Silitä lopuksi, tarvittaessa myös eri työvaiheissa. Pujota vyö rei´istään, sujauta halatti päälle, solmi vyö ja poimuta kangas vyön alla vartalon ympärille.

Suunnittelu, valmistus ja työohje: Pirjoleena Pakkanen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X