(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Jalkojen ongelmat vaativat säännöllistä hoitoa ja ergonomisia ratkaisuja. Paras hoito on aina ennaltaehkäisy.

Mitkä ovat suomalaisten yleisimmät jalkaongelmat?
Kuivat ja halkeilevat kantapäät, ihon kuivuminen, känsät, paksuuntuneet ja kovat varpaankynnet sekä sisäänkasvavat varpaankynnet.

Kuinka pääsen känsistä eroon?
Käy säännöllisesti jalkahoidoissa. Tärkeintä on löytää känsän aiheuttaja ja poistaa se. Ensiapuna käy rasvaaminen päivittäin hyvällä jalkavoiteella ja hyvin istuvien kenkien käyttö. Känsäkohta tulisi suojata kengän hankaukselta ja paineelta. Kotihoitoon on myös känsille tarkoitettuja salisyylilaastareita.

Entäpä kovettumista?
Hoida kuten känsiä. Rasvaus on vielä tärkeämpää ja parhaan tuloksen saat käyttämällä kovettumavoidetta päivittäin. Jalat voi raspata viilalla noin kerran kuussa.

Kuinka syyliä hoidetaan?
Verruxin-lääkettä saa apteekista ilman reseptiä. Jos se ei ohjeen mukaisesti käytettynä auta, kannattaa apua hakea lääkäristä. Jotkut ovat saaneet apua ilmastointiteipistä. Tästä ei kuitenkaan ole mitään lääketieteellistä näyttöä.

Mitä kannattaa tehdä paksuuntuneille varpaankynsille?
Riippuu, mistä paksuuntuminen johtuu. Jos kynnessä on kynsisieni-infektio, on mentävä lääkärille, joka antaa sisäisen lääkityksen kynsisienen hoitoon. Jos paksuuntuminen johtuu ikääntymisestä ja kynsiä on vaikea itse leikata, ammattilainen voi auttaa. Jalkahoidossa kynttä voidaan myös ohentaa. Kotona paksuja kynsiä leikattaessa ne kannattaa ensin pehmittää jalkakylvyssä ja leikata kynttä pieni pala kerrallaan. Apteekista löytyy myös kynsiä pehmittäviä aineita.

Mitä jalkavaivoja ei kannata hoitaa kotikonstein?
Sisäänkasvavat varpaankynnet voivat olla haasteellisia hoitaa itse, erityisesti tulehdusvaaran takia. Myös känsien hoitoon vain ammattilaisilla on oikeat välineet.

Kuinka usein jalkahoidossa pitäisi käydä?
Neljä kertaa vuodessa. Helppo muistisääntö on käydä hoidossa aina vuodenajan vaihtuessa. Ennaltaehkäisevä hoito on erittäin tärkeää jalkojen hyvinvoinnin kannalta.

Tuleeko diabeetikon hoitaa jalkojaan eri tavoin kuin muiden?
Kyllä. Diabeetikon jalkojen tulisi pysyä ehjinä ja terveinä. Erityisen tärkeää on huolehtia jalkojen hygieniasta ja ihon rasvaamisesta. Tee mielellään päivittäinen tarkistus haavaumien, rakkojen ja hiertymien varalta. Raspaamista kannattaa välttää. Kynsien lyhennys ja viilaus tulisi hoitaa säännöllisesti, etteivät kynsien reunat jää teräviksi. Hyvät kengät ja hengittävät sukat helpottavat diabeetikon jalkojen hyvinvointia. Paksut tai sisäänkasvavat varpaankynnet on parempi jättää ammattilaisen hoidettaviksi. Paljain jaloin kävely ei ole suositeltavaa.

Ergonomiset vehkeet ja vempaimet

Liikavarvaslaastari ja kovettumalaastariCompeed -liikavarvaslaastarin kuopake siirtää puristuksen pois liikavarpaasta/känsästä. Hydrokolloidimenetelmä pehmentää ja kosteuttaa ja salisyylihappo auttaa poistamaan liikavarpaan. 6 kpl 6,45 e.
Compeed -kovettumalaastari vähentää kovettumaan osuvaa puristusta ja kipua ja pehmentää sitä syvältä. 6 kpl 6,45 e.
Liikavarvaslaastari ja hohkakiviScholl Daily Care -liikavarvaslaastarin kolmikerroksinen pehmuste poistaa välittömästi kipua ja liikavarpaaseen kohdistuvaa painetta. 6 kpl 5,50 e.
● Luonnollinen Rento hohkakivi poistaa kovettumia ja karheutta hellävaraisesti. 3,20 e.
Kynsisienen hoitoaine● Uusi Scholl Professional kynsisienen hoitoaine on ilman reseptiä saatava kotihoitoaine. Hoitoneste tunkeutuu syvälle kynteen ja tappaa sienet. Yksi tuote riittää koko hoitojaksolle. 25 e.
Kynsileikkuri ja viila ● Jämäkällä Tweezerman Power Toenail Clipper -kynsileikkurilla leikkaa paksuuntuneetkin kynnet. 10,10 e.
Tweezerman Ingrown Toenail File on tarkoitettu sisäänkasvavien varpaankynsien viilaamiseen. 22,20 e.
Kantasuojat ja -kupitMills Enterprises kosteuttavan kantasuojan materiaali on vuorattu kantapään kohdalta kosteuttavalla geelillä, joka pehmentää tehokkaasti halkeamia ja kovettumia. Käytetään päivittäin yksi-kolme tuntia. 37,20 e.
Lugan sataprosenttisesta silikonista valmistettu kantakuppi edistää kantapään haavaumien ja halkeamien paranemista. Suojaa kantaluuta ja vaimentaa kantaiskua. Saattaa auttaa myös selkä-, polvi- ja kantapään kiputiloissa. 1 pari, 16 e.

Tunnista vaivasi

Vaivaisenluu
Jalkaterän ongelma, jossa ukkovarpaan tyvinivel painuu ulospäin ja samalla varpaan kärkiosa kääntyy toisia varpaita vasten. Jos tämän kehityksen annetaan jatkua, isovarvas asettuu usein toisen varpaan alle tai päälle. Vaiva aiheuttaa tulehdusta, turvotusta ja kipua. Yleisin syy vaivaisenluun syntymiseen on sopimaton ja liian korkeakorkoinen kenkä.

Jalan rakenteelliset ja toiminnalliset poikkeavuudet voivat edesauttaa vaivaisenluun syntyä samoin kuin esimerkiksi nivelreuma. Lievä vaivaisenluu korjaantuu varpaiden väliin asetettavilla kiiloilla, joiden käyttö korjaa varpaan virheasentoa ja vähentää vaivoja. Jalkineiden tulee jakaa paino tasaisesti koko jalkaterälle, alle kolme cm:n korko on suositeltava. Jos itsehoito ei auta, käänny jalkahoitajan tai lääkärin puoleen.

Känsä
Känsä eli liikavarvas on sarveistunut ihopaksunnos. Känsät kehittyvät paikkoihin, joissa iho joutuu luisen ulokkeen ja kengän tai kovan alustan väliseen puristukseen. Lättäjalkaisella känsiä voi tulla päkiän keskelle, jalkaholviin tai kantapäähän. Känsä voi olla kova tai pehmeä. Känsät jaetaan eri asteisiin vaikeusasteensa mukaan. Känsälaastarihoito tepsii yleensä 2-4 viikossa. Känsän uudelleenkasvua estetään vaihtamalla kengät sopivampiin ja pitämällä känsän ympärillä huoparengasta. Myös muotoillut pohjalliset tai geelipohjalliset voivat korjata tilannetta.

Jalkasyylä
Syylät ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia ja yleisiä ihokasvaimia. Ne voivat olla hyvin karkeita, kuhmuisia, sienimäisiä, paksuja tai suomumaisia. Läheltä katsottuna jalkasyylässä saattaa näkyä pieniä mustia pisteitä. Jos syylä ei vaivaa arkipäiväistä elämää, ei siihen kannata hakea lääkärin hoitoa heti, vaan odottaa rauhassa sen luonnollista paranemista kuudesta kuukaudesta jopa pariin vuoteen. Apteekista saatavat hoidot tehoavat joissain tapauksissa.

Syylän teippihoito

  1. Pidä ilmastointiteipin palaa kuusi päivää syylän päällä.
  2. Poista teippi ja liota jalkaa lämpimässä vedessä.
  3. Hio syylää kevyesti jalkaraspilla, jotta se ohenee.
  4. Laita uusi teipin pala 12 tunnin kuluessa.
  5. Jatka hoitoa kaksi kuukautta tai kunnes syylä on kadonnut.

Teksti Satu Varjonen | Kuvat Seppo Saarentola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X