Terveyden kotitestit antavat tulokset minuuteissa – Voiko testeihin luottaa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Borrelioosi kotitesti
© Tommi Tuomi / Otavamedia
Testaisitko punkkitaudit mieluusti kotona? Entä virtsatieinfektiot? Nämä ja monta muuta testiä voit jo nyt tehdä kotona, mutta ovatko testit luotettavia?

Viime vuosina markkinoille on tullut valtava määrä uusia kotitestejä. Asiantuntijat suhtautuvat osaan testeistä epäillen, mutta joukossa voi olla myös testejä, jotka aikaa myöten vakiintuvat ihmisten käyttöön samoin kuin kuumemittari, verenpainemittari ja verensokerimittari – kotitestejähän nekin ovat.

Tutustuimme joukkoon uusia testejä ja selvitimme, mitä niiden kanssa on hyvä ottaa huomioon.

Punkit ja borrelioosi – punkkitesti

Ihoon porautunut punkki herättää huolta kenessä tahansa. Kantaako punkki borrelioosibakteeria? Ehtikö se tarttua? Näihin kysymyksiin voi saada vastauksia kotitesteillä.

Borrex-punkkitesti (13,50 €) voi kertoa, onko punkki borrelioosin kantaja. Testissä ei siis testata ihmistä, vaan punkkia.

Punkki irrotetaan iholta, murskataan koeputkessa ja syntyvästä liuoksesta pannan pari tippaa testikasettiin. Testi osoittaa kymmenessä minuutissa, onko punkki borrelioosin kantaja. Testi tunnistaa bakteerin 98 prosentin varmuudella. Testi ei kuitenkaan kerro sitä, onko bakteeri ehtinyt siirtyä punkista ihmiseen.

Borrelioositesti (24,80 €) perustuu bakteerin aiheuttamien vasta-aineiden mittaamiseen verestä. Näyte otetaan veritipasta ja vastaukset saa muutamassa minuutissa.
HUS:in infektiolääkäri Mari Kanerva kuitenkin korostaa, että vasta-aineiden tulkinta ei ole ongelmatonta. Ensinnäkin monilla ihmisillä on veressään borrelioosin vasta-aineita muistona menneistä infektioista ilman, että heillä olisi akuuttia sairautta. Positiivinen tulos ei siis välttämättä tarkoita, että ihmisellä on borrelioosi.

Toiseksi uudessa infektiossa vasta-aineet kehittyvät hitaasti. Niinpä ihmisellä voi olla borrelioosin tyypilliset iho-oireet, mutta testitulos voi silti olla negatiivinen.

Testin tulkinta tarvinnee siis lääkärin apua oli se positiivinen tai negatiivinen.

Sukupuolitaudit – klamydia, tippuri

Sukupuolitaudit herättävät häpeää, joten kotitesteille on ollut suoranainen tarve. Siksi niitä onkin markkinoilla useampia ja ainakin seuraaviin tauteihin: klamydia, tippuri, kuppa, genitaalialueen herpes ja hiv.

Klamydia ja tippuritestejä (24,80–77 €) on markkinoilla useampia. Osa soveltuu vain naisille, mutta osa molemmille sukupuolille.

Näyte otetaan pumpulipuikolla, miehiltä virtsaputken sisältä 2–4 sentin syvyydeltä, naisilta kohdunkaulan kanavasta. Tulokset saa minuuteissa.

sukupuolitauti kotitesti

Martti Kainulainen / Lehtikuva

Joissakin kunnissa terveyskeskus lähettää kotitestit asiakkaalle ilmaiseksi. Tällöin näytteet lähetetään suoraan laboratorioon ja tulokset saa kännykkään.

Ongelmana on itse näytteenotto: kaikki naiset eivät tunnista kohdunsuutaan ja kaikilla miehillä ei ole sisua työntää pumpulipuikkoa virtsaputkeen niin syvälle kuin näytteenottoon vaaditaan.

HIV, herpes- ja kuppatestit

Herpes ja kuppatestit (18,90–24,90 €) perustuvat vasta-aineisiin, jotka mitataan veritipasta. Tulokset saa muutamassa minuutissa.

Asiantuntijoiden mukaan vasta-aineet ovat kuitenkin mutkikkaita mitata. Esimerkiksi herpestartunnassa vasta-aineiden muodostumiseen voi mennä kuukausia ja joskus niitä ei havaita lainkaan.

Myös kupassa vasta-aineet alkavat muodostua vasta kolmen viikon jälkeen, ja sen jälkeen ne aaltoilevat sairauden eri vaiheissa niin, että ovat välillä mittaamattomissa.

HIV-kotitestejä (48,95 €) on markkinoilla vain yksi. Vasta-aineet mitataan veritipasta. Luotettavan vastauksen saamiseksi testi on otettava vasta kolme kuukautta mahdollisen tartunnan jälkeen.

Lähde: https://www.apteekkari.fi/uutiset/kotitestien-kaantopuoli-hapea-seksitaudista-ajaa-laittomaan-laakitykseen.html

Lääke- ja huumetestit

Markkinoilla on useita eri lääke- ja huumetestejä (9,90–43,40 €). Kaikki mittaavat lääke- ja huumausainejäämiä virtsasta. Osa testeistä mittaa yhdestä virtsanäytteestä useita eri aineita.

Lisäksi internetistä voi tilata yksittäisiä mittaliuskoja, jotka mittaavat vain yhtä ainetta. Markkinoilla on lisäksi testejä, jotka mittaavat nikotiinia, ja pikatestejä, jotka mittaavat syljestä alkoholin promilleja.

Eturauhanen – PSA-testi

Eturauhastestit (n. 20 €) mittaavat PSA-vasta-aineen pitoisuutta. Testit otetaan veritipasta ja vastaukset saadaan minuuteissa. Jos PSA:n pitoisuus ylittää raja-arvon, kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

HUS:n urologi Kari Tikkisen mukaan PSA-testit ovat lääketieteessä erittäin kuuma aihe. PSA-testeissä löytyy nimittäin paljon niin sanottuja kilttejä syöpiä, jotka eivät lyhennä ihmisen elinikää eivätkä juurikaan oireile. Jos näitä syöpiä kuitenkin hoidetaan, syyllistytään ylihoitoon, josta voi olla potilaalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi

Tikkisen mukaan asiakkaan on syytä tietää, mitä PSA-testistä voi seurata: paljon tutkimuksia ja paljon huolta, jotka voivat osoittautua turhiksi.

Tikkinen korostaa, että yksi positiivinen testitulos ei kerro potilaan terveydestä mitään. PSA-arvoa nostavat seksi, pyöräily, eturauhasen tulehdus ja eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Jos PSA kuitenkin on toistuvasti koholla, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Tikkisen mukaan kotitesti voi olla käyttökelpoinen miehillä, joilla on voimakas sukurasitus eturauhassyöpään ja jotka haluavat säännöllisesti seurata tilannettaan.

kotitestaaminen

Monet kotitestit mitataan veripisarasta ja tulokset saa muutamissa minuuteissa. istockphoto

Tulehdukset – hiivatulehdus, virtsatieinfektio ja tulehdusarvo selville

Emättimen tulehdustiloihin on markkinoilla tällä hetkellä yksi testi, Canestest (10,30 €). Siinä pumpulipuikon keltaista päätä pyöritetään emättimessä, ja jos pään väri muuttuu siniseksi tai vihreäksi, voi kyseessä olla bakteeri- tai trikomonaasitulehdus.

Jos väri pysyy keltaisena, kyseessä on hiivatulehdus tai tulehdusta ei ole. Testi ei kuitenkaan oikeasti tunnista mitään taudinaiheuttajia. Se mittaa vain emättimen happamuutta, joka usein muuttuu infektiossa.

Virtsatieinfektiota voi mitata ainakin kahdella testillä (9.90–11,10 €). Testi mittaa tulehduksesta kielivien nitriittien ja leukosyyttien pitoisuutta. Tulokset saadaan minuuteissa. Testin perusteella ei kuitenkaan voi tehdä diagnoosia, vaan se vaatii lääkärin lähetteellä laboratoriossa tehtävän bakteeriviljelyn.

Tulehdusarvotesti (24,44 €) mittaa veripisarasta veren CRP- eli tulehdusarvopitoisuuden. Jos CRP on koholla, se kertoo bakteeritulehduksesta jossakin elimistössä.

Virtsatieinfektion testaaminen

Tommi Tuomi / Otavamedia

Vatsavaivat – keliakia ja vatsahaava syynissä

Vatsavaivojen selvittämiseksi löytyy markkinoilta kahdenlaisia testejä.

Keliakiatesti (17,90–18,90 €) mittaa transglutamiini-nimistä vasta-ainetta, joka on keliakiassa koholla. Näyte otetaan veritipasta ja tulokset saa minuuteissa. Professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta kuitenkin korostaa, että positiivinen testitulos ei riitä diagnoosiin. Jos tulos on positiivinen, on otettava yhteys lääkäriin, joka selvittää keliakian mahdollisuuden jatkotutkimuksilla. Toisaalta jos tulos on negatiivinen, mutta epäilys keliakiasta on vahva, ei negatiivisen tuloksen perusteella voi sulkea sairautta pois.

Kaukisen mukaan on tärkeää, ettei kukaan muuta ravitsemustottumuksiaan testituloksen perusteella, koska tämä voi vaikuttaa siihen, millaisia tuloksia saadaan jatkotutkimuksissa.

Vatsahaavan tunnistamista varten on kehitetty helikobakteeritesti (24,80 €). Testi otetaan veritipasta ja tulokset saadaan minuuteissa. Positiivinen tulos ei kuitenkaan kerro onko ihmisellä vatsahaava; vain sen, onko hänellä helikobakteeria vai ei.

Helikobakteeri voi toki aiheuttaa vatsahaavan, mutta se voi aiheutua myös muista syistä kuten lääkkeistä tai kasvaimesta.

Keliakia ja helikobakteeri ovat harvinaisia vatsavaivojen aiheuttajia, joten suurin osa vatsaongelmista jää niillä selvittämättä.

vatsavaivat

istockphoto

Ravinto – testataan kolestrolia, anemiaa ja D-vitamiinitasoa

Maailmalla on kojeita ja testejä, joiden väitetään mittaavan veripisarasta kerralla useita eri vitamiineja ja ravintoaineita. Suomessa tarjonta on toistaiseksi vähäisempää.

Kolesterolitestejä (14-150 €) on Suomessa markkinoilla useita. Kaikki mittaavat kolesterolin verestä ja tulokset saa heti. Osa testeistä mittaa hyvän ja huonon kolesterolin sekä triglyseridit, osa vain huonon kolesterolin. Haasteena asiakkaan kannalta on tulosten tulkinta: kolesterolissa kun tärkeää on hyvän ja huonon kolesterolin sekä triglyseridien suhde toisiinsa, eivät absoluuttiset lukemat.

D-vitamiinin kotitestejä (89 €) on markkinoilla vain yksi. Kyseessä on geenitesti, joka mittaa yksilöllistä kykyä hyödyntää D-vitamiinia. Tuloksia ei saa heti, vaan posken sisäpinnalta sipaistu näyte lähetetään laboratorioon ja vastauksen saa 2-3 viikossa.

Anemiatesti (24,80 €) mittaa veren ferritiinitasoja. Näyte otetaan veripisarasta ja tulokset saa minuuteissa. Raja-arvon alle jäävä tulos viittaa raudanpuutteeseen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Räätälöity lääkehoito

Viime vuosina on puhuttu paljon farmakogenomiikasta; siitä, miten yksilöllisesti lääkkeet vaikuttavat ihmisiin. Osalla ihmisistä on geenimuunnoksia, joiden ansiosta he hajottavat lääkeaineet hyvin nopeasti. Tällöin haluttuun vaikutukseen voidaan tarvita normaalia suurempi lääkeannos. Toiset taas hajottavat lääkeaineita hyvin hitaasti, jolloin lääkeaineen pitoisuudet kehossa voivat kasvaa epätavallisen suuriksi.

Nämä yksilölliset ominaisuudet voidaan selvittää dna-testillä niiden geenimuunnosten osalta, jotka tunnetaan. Niitä ei kuitenkaan vielä selvitetä terveydenhuollossa ennaltaehkäisevästi, vaan asia nousee useimmiten esiin tilanteissa, joissa jokin lääkeaine on aiheuttanut ongelmia.

Jos haluaa selvittää omat geenimuunnoksensa, on käännyttävä laboratorioiden puoleen. Suomessa farmakogeneettisiä testejä tarjoavat esimerkiksi Abomics ja Synlab, suurista kansainvälisistä toimijoista esimerkiksi 23andMe.

X