10 kysymystä: Kauanko norovirus tarttuu?

Norovirus on yleisin talvioksennustaudin aiheuttaja. Virus on hyvin kestävä ja sitkeä, eikä se tuhoudu helposti edes desinfiointiaineilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käsihygienia ja käsien pesu on tehokas keino ehkäistä pöpöjen leviämistä.

Norovirus on yleisin talvioksennustaudin aiheuttaja. Virus on hyvin kestävä ja sitkeä, eikä se tuhoudu helposti edes desinfiointiaineilla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

Kauanko norovirus tarttuu ja miten sitä kannattaa hoitaa?

1. Millaisia noroviruksen oireet ovat?

Norovirus aiheuttaa ripuli- ja oksennustaudin. Taudille on tyypillistä, että se alkaa äkillisesti. Huono olo tulee nopeasti ja sen jälkeen alkaa oksentaminen ja ripulointi.

Tauti voi aiheuttaa myös vatsankouristuksia tai nostaa kuumeen. Norovirus on nykyisin yleisin vatsataudin aiheuttaja. Viruksen voi saada myös saastuneesta ruoasta tai juomasta.

2. Kauanko oksennustauti kestää?

Taudin kesto vaihtelee puolesta vuorokaudesta jopa viiteen vuorokauteen. Yleensä taudin alku on raju, mutta useimmiten oireet loppuvat jo parissa päivässä. On harvinaista, että tauti kestää useita päiviä. Jälkitauteja siihen ei yleensä liity.

Norovirustaudin sairastaminen tuo virusta vastaan hyvin lyhytaikaisen suojan. Se kestää vain muutaman kuukauden. Siksi tautiin voi sairastua useamman kerran vuoden aikana. Lisäksi viruksilla on useita genotyyppejä.

Sairastaminen tuo suojan vain yhtä tyyppiä kohtaan. Jos huono tuuri käy ja saa toisen genotyypin tartunnan, tautiin voi sairastua hyvin nopeasti uudestaan.

3. Miten tautia on paras hoitaa?

Noroviruksen aiheuttamassa vatsataudissa itsehoito on samanlaista kuin missä tahansa ripulitaudissa. Tärkeintä on pitää huolta riittävästä nesteen saannista. Nestettä tarvitaan vähintään pari litraa vuorokaudessa. Juoda pitää sitä mukaa, kun nestehukkaa syntyy.

Kannattaa juoda sitä, mikä maistuu, mutta olisi hyvä pyrkiä juomaan sekä makeita että suolaisia juomia. Apteekista on saatavilla erityisesti lapsille suunnattuja ripulitautijuomia. Ne sopivat myös aikuisille.

Kotona ripulijuoman voi valmistaa appelsiinituoremehusta. Puoleen litraan mehua lisätään puoli litraa vettä ja puoli teelusikallista suolaa.

Syömistä ei kannata yrittää, ennen kuin oksentelu on loppunut. Omasta olosta kyllä huomaa, milloin tervehtyminen alkaa. Usein silloin alkaa myös ruoka maistua. Jos tauti nostaa kuumeen, kuumetta alentavaa lääkettä voi ottaa.

Nainen ja vatsakivut

Norovirus elää ja itää yllättävän vähän aikaa. © Istockphoto

4. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Jos oireet ovat tyypilliset ja norovirusepidemia on päällä, lääkäriin ei tarvitse lähteä siksi, että taudista saisi diagnoosin. Lääkäriin on sen sijaan syytä lähteä, jos ripuli on rajuoireinen, ulosteessa on verta, tautiin liittyy korkeaa kuumetta tai tulee kuivumisoireita.

Elimistön kuivumisen merkkejä ovat esimerkiksi kuivalta tuntuva kieli, suun limakalvojen kuivuminen ja poikkeava väsymys. Lääkäriin kannattaa lähteä melko herkästi, jos on perussairauksia, kuten diabetes. Parantavaa lääkettä virustautiin ei ole. Sairaalassakin ainoa hoito tautiin on yleensä suonensisäinen nesteytys.

5. Voiko norovirus olla vaarallinen?

Tauti voi olla hyvin raju ja vakava immuunipuutteisille, kuten elimistön omaa puolustuskykyä alentavaa lääkettä saaville, vanhuksille ja monisairaille. Laitosepidemioissa norovirukseen on kuollut yksittäisiä immuunipuutteisia ihmisiä. Terveestäkin tauti tuntuu kovalta, mutta on hyvä muistaa, että se kestää vain lyhyen aikaa.

6. Miten norovirus tarttuu?

Se tarttuu hyvin helposti ihmisestä toiseen. Taudin voi saada myös käsien välityksellä saastuneista pinnoista. Virus tarttuu helposti, jos on lähellä oksentavaa ihmistä. Virusta erittyy oireisesta potilaasta runsaasti ja pienikin määrä riittää tartuntaan.

Koska tauti tarttuu herkästi, se käy yleensä koko perheen läpi. Myös kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla tauti tarttuu helposti. Huolellinen käsienpesu on ainoa, jolla voi taudin tarttumista yrittää estää.

7. Kauanko virus elää ja itää?

Noroviruksen itämisaika on lyhyt, vain 12–48 tuntia. Perheissä tautiin sairastutaankin usein samanaikaisesti tai ihan peräkkäin. Virus on hyvin kestävä, eikä se esimerkiksi kuole kylmässä. Siksi tautia on ollut esimerkiksi ulkomaisissa pakastemarjoissa, erityisesti vadelmissa.

Virus elää pinnoilla useita päiviä. Oksennuksen tahrima matto voi tartuttaa tautia jopa yli viikon ajan. Tautiin sairastanut erittää virusta viisikin päivää eli jopa päiviä vielä sen jälkeen, kun varsinaiset oireet ovat loppuneet.

8. Kauanko taudin sairastamisen jälkeen kannattaa välttää vieraiden kutsumista?

Ainakin viisi päivää viimeisen taudin sairastaneen perheenjäsenen parantumisen jälkeen. On viisasta pysytellä itsekin kotona vielä pari päivää oireiden loppumisen jälkeen, ettei tartuta muita.

Nykyään asia tiedostetaan esimerkiksi työterveyshuolloissa ja tautiin kirjoitetaan entistä pidempiä sairauslomia. Erityisen tärkeää rauhassa parantuminen on terveydenhuollossa työskenteleville. Kotona pysyttely koskee yhtälailla päivähoidossa tai koulussa olevia lapsia.

9. Saako viruksen hävitettyä esimerkiksi vessasta tavallisella pesuaineella?

Norovirus on hyvin vastustuskykyinen desinfiointiaineille eikä tavanomainen pesuaine siihen tehoa. Paras keino saada virus pois wctiloista, käsienpesuhanasta ja ovenkahvoista on käyttää klooripohjaisia pesuaineita. Vaatteet ja lakanat kannattaa pestä vähintään 60 asteessa.

Käsien pesu huolellisesti vedellä ja saippualla vähentää parhaiten norovirustartunnan leviämistä. Pesun jälkeen voi käyttää käsihuuhdetta. Kädet pitää pestä aina wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.

10. Esiintyykö norovirusta ympäri vuoden?

Kyllä. Yleensä se aiheuttaa epidemioittain kulkevan talvioksennustaudin. Sen lisäksi on ruokaperäisiä tauteja, jonka voi saada mihin vuodenaikaan tahansa. Yleensä talven epidemia alkaa joulukuussa ja kestää maalis-huhtikuulle saakka.

Neljän-viiden vuoden välein taudissa on laajempi ja voimakkaampi epidemia. Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana maailmanlaajuisia epidemioita oli neljä. Viides laaja epidemia alkoi Suomessa talvikaudella 2009 ja se jatkui vielä seuraavanakin vuonna.

Asiantuntijana Virusopin dosentti, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Tytti Vuorinen, Turun yliopisto.

Seura 5/2012

Lue myös: 12 vinkkiä – Näin pysäytät noroviruksen leviämisen

Anna.fi: Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

X