Nenäverenvuoto – 10 kysymystä asiantuntijalle: Miksi nenästä vuotaa verta?

Nenän verenvuotoon voi olla useita syitä. Joskus se saattaa olla myös merkki sairaudesta. Nenän kuivia limakalvoja voi hoitaa erilaisilla suihkeilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mistä nenäverenvuoto voi johtua?

Nenän verenvuotoon voi olla useita syitä. Joskus se saattaa olla myös merkki sairaudesta. Nenän kuivia limakalvoja voi hoitaa erilaisilla suihkeilla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

Nenäverenvuoto on kiusallinen vaiva. Miksi nenästä vuotaa verta? Mistä nenäverenvuoto kertoo? Asiantuntija vastaa kymmeneen kysymykseen nenäverenvuodosta.

1. Mistä nenästä vuotava veri on lähtöisin?

Suurin osa, noin 90 prosenttia, nenäverenvuodosta tulee nenän väliseinän hiussuoniverkostosta, noin sentin päästä sieraimista. Nenän takaosan vuodot ovat peräisin valtimoista, jotka tuovat verta nenään.

Nenäverenvuoto on yleisintä alle 10-vuotiailla lapsilla ja yli 50-vuotiailla aikuisilla. Vuodon taustalla voi olla useita eri syitä. Nenäverenvuodot ovat yksi yleisimmistä syistä käydä korvapoliklinikan päivystyksessä.

2. Mitkä ovat nenäverenvuodon syyt?

Tavallisimpia ovat nenään tulleet vammat, kuten iskut, nenän kaivaminen sormella tai voimakas niistäminen. Nenäverenvuodot yleistyvät ikääntymisen myötä, koska silloin limakalvot ohenevat.

Vuotoihin herkistävät myös nenän limakalvojen kuivuminen, allerginen nuha ja erilaiset infektiot. Stafylokokkibakteeri on tavallinen toistuvien nenäverenvuotojen syy etenkin lapsilla. Lapsilla nenäverenvuoto voi myös olla ensimmäinen merkki harvinaisista, synnynnäisistä hyytymishäiriöistä. Tällöin verenvuotoja tulee usein kummastakin sieraimesta.

Nenäverenvuodon syynä voivat olla myös lääkkeet, kuten varfariinia sisältävä verenohennuslääke (Marevan), nuha- ja kortisonisuihkeet sekä tavallisten särkylääkkeiden, ibuprofeenin (Burana), ketoprofeenin (Ketorin) ja asetyylisalisyylihapon (Asperin) käyttö.

Harvinaisempia nenäverenvuodon syitä ovat nenän väliseinän ongelmat, kuten infektion, leikkauksen tai murtuman vuoksi syntynyt reikä nenän väliseinässä. Reikä voi syntyä myös kokaiinin käytöstä, mutta Suomessa huume ei ole niin suuri ongelma kuin muualla Euroopassa.

3. Onko nenäverenvuoto yleisempää allergisilla kuin terveillä?

Kyllä. Allergisen nuhan, erityisesti kevään siitepölyallergian aikana, nenä voi vuotaa myös verta, koska allergia aiheuttaa tulehdusreaktion nenän limakalvolla. Allergialääkkeet voivat helpottaa vuotamista, kun taas kortisonisuihkeet altistavat sille. Allergikko myös niistää nenäänsä usein, ja se voi herkistää nenän verenvuodolle.

4. Pitääkö vuodon jälkeen välttää jotain?

Vuodon jälkeen olisi syytä ottaa 3–4 vuorokautta rauhallisesti. Voimakasta fyysistä rasitusta kannattaa välttää, sillä rasitus laajentaa verisuonia ja voi saada nenän vuotamaan uudestaan. Hikilenkit ja -jumpat on jätettävä väliin, ja niistää kannattaa varovaisesti. Myös saunomista ja alkoholinkäyttöä kannattaa välttää.

5. Voiko nenäverenvuoto olla merkki sairaudesta?

Kyllä voi, mutta se on kohtalaisen harvinaista. Nenäverenvuoto voi olla merkki ylähengitysteiden hyvän tai pahanlaatuisesta kasvaimesta. Vielä harvinaisempia syitä ovat perinnöllinen verisuonisairaus Oslerin tauti tai perinnöllinen verenhyytymishäiriö von Willebrandin tauti.  Nenäverenvuotoja voivat aiheuttaa myös alkoholin aiheuttamat maksa- tai munuaisvauriot.

Vaikka vakavat syyt ovat erittäin harvinaisia, lääkäriin kannattaa mennä, jos verenvuodot ovat jatkuva ongelma, eivätkä ne rauhoitu pienellä nenän hoitamisella.

6. Miten nenäverenvuoto on parasta tyrehdyttää?

Nenä niistetään ensin kevyesti tyhjäksi ja sen jälkeen istuvassa, etukumarassa asennossa puristetaan nenänrustoseinämiä 10–15 minuuttia. Verta ei kannata niellä, sillä se voi aiheuttaa pahoinvointia, ja oksentaminen lisää vuotoa.

Joissakin ohjeissa neuvotaan myös painamaan niskaa kylmäpakkauksella, koska on ajateltu, että kylmä supistaisi verisuonia ja vähentäisi verensyöttöä nenän alueelle. Näyttö kylmäpakkauksen hyödyistä on kuitenkin varsin vähäistä.

Nenää nistävä tyttö.
Mikä on nenäverenvuodon syy? Syitä voi olla monia. © Colourbox © Colourbox

7. Milloin nenäverenvuoto vie lääkäriin?

Jos nenäverenvuoto ei kotikonstein tyrehdy 20–30 minuutissa, kannattaa lähteä lääkäriin ja aikaisemminkin, jos vuoto on hyvin runsasta. Jos verta valuu enemmän nieluun kuin tulee nenästä ulos, on mahdollista, että vuoto on peräisin nenän takaosasta, ja siihen eivät kotikonstit auta.

Jos nenäverenvuoto on toistuvaa, sitä tapahtuu useamman kerran kuukaudessa tai viikon aikana 4–5 peräkkäisenä päivänä, kannattaa mennä lääkäriin.

8. Vieläkö vuotavia verisuonia ”poltetaan” lääkärissä?

Nenän verisuonten polttaminen tarkoittaa hopeanitraattihelmellä tai -kynällä ”laapistamista”. Hopeanitraatti saa aikaan kemiallisen reaktion, jonka avulla verisuoni saadaan kiinni. Laapistus on varsin kivuton toimenpide, pientä kirvelyä tai paineentunnetta voi olla. Ennen laapistusta hoidettava alue pintapuudutetaan, ja sen jälkeen pääsee heti kotiin.

Suoni voidaan polttaa myös sähköllä, mutta terveyskeskuksissa menetelmää käytetään hyvin harvoin. Joskus nenän etuosan vuodoissa nenään voidaan laittaa itsestään sulavaa ainetta, joka tukkii vuotavan suonen. Nenän takaosan vuoto vaatii kirurgisen toimenpiteen.

9. Onko toistuvaan nenäverenvuotoon lääkettä?

Lääkettä, joka laitettaisiin nenään tai suuhun, ei ole. Toistuvien nenäverenvuotojen hoidossa on tärkeää selvittää potilaalla käytössä olevat lääkkeet. K-vitamiinipitoiset ruoka-aineet voivat joskus häiritä esimerkiksi verenohennukseen käytettävän Marevan-lääkkeen tehoa. K-vitamiinia on esimerkiksi tuoreissa kasviksissa.

10. Voiko nenäverenvuotoa ehkäistä?

Aika usein nenäverenvuoto on yksittäinen ja äkillinen vaiva, jota on vaikea estää tai ehkäistä. Jos nenä on kuiva, karstainen tai muuten ärtynyt, nenän limakalvoja kannattaa kostuttaa keittosuolasuihkeella, A-vitamiinipohjaisilla tipoilla tai seesamiöljysuihkeella.

Kosteusvoidetta laitetaan iholle, mutta myös limakalvoja pitäisi muistaa kostuttaa ja ravita. Nenän kaivaminen kannattaa lopettaa. Jos käytössä on kortisonisuihke, se kannattaa suunnata enemmän korvaa kuin nenän väliseinän hiussuoniverkostoa kohti.

Tupakointi kannattaa lopettaa. Muiden haitallisten vaikutusten lisäksi se myös ärsyttää limakalvoja.

Asiantuntijana

Korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkäri, LT Jura Numminen, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Seura 31/2012

Artikkelia on muokattu 7.11.2023 klo 10:03

Lue myös: 10 kysymystä nuhasta ja nenävaivoista

Vaivaako sinua kuiva nenä ja tukkoisuus talvisin? Apu voi löytyä ruokakaupan hyllyltä

X