10 kysymystä nuhasta ja nenävaivoista: Mitä idiopaattinen nuha tarkoittaa?

Jos nenäsi vuotaa tai on tukkoinen ilman selkeää syytä, sinulla saattaa olla idiopaattinen nuha. Onneksi tätä yleistä vaivaa voidaan myös hoitaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Idiopaattinen nuha ei ole vaarallinen, mutta se voi tuntua kiusalliselta.

Jos nenäsi vuotaa tai on tukkoinen ilman selkeää syytä, sinulla saattaa olla idiopaattinen nuha. Onneksi tätä yleistä vaivaa voidaan myös hoitaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
seura.admin

Jos nenä vuotaa tai on tukkoinen ilman selkeää syytä, kyseessä voi olla idiopaattinen nuha. Miten nuha oireilee ja miten sitä voi hoitaa?

1. Mitä idiopaattinen nuha tarkoittaa?

Idiopaattinen nuha tarkoittaa nuhaa, jonka syytä ei pystytä selvittämään. Yleensä nenä on tukkoinen tai nenästä valuu kirkasta vettä, mutta sen taustalla ei ole mitään laukaisevaa tekijää, kuten sairautta tai allergiaa.

Nuhaa kutsutaan idiopaattiseksi silloin, kun kaikki mahdolliset oireita aiheuttavat tekijät on suljettu pois, mutta mitään selittävää tekijää ei löydy.

2. Miten idiopaattinen nuha oireilee?

Idiopaattinen nuha oireilee nenän tukkoisuutena tai nenän jatkuvana vuotamisena, eli nenästä vuotaa kirkasta vettä. Yleensä oireet ovat melko lieviä, mutta joillakin ne voivat selkeästi heikentää elämänlaatua.

Idiopaattinen nuha ei ole vaarallinen, mutta se voi joskus tuntua hyvin kiusalliselta.

Hengityksen laatu on hyvin keskeinen hyvinvointiin liittyvä asia. Jos nenä on jatkuvasti tukossa, eikä ilmanvaihto sieraimia pitkin toimi, moni kokee elämänlaatunsa kärsivän.

Idiopaattinen nuha ei ole vaarallinen, mutta se voi joskus tuntua hyvin kiusalliselta.

Idiopaattinen nuha ei ole vaarallinen, mutta se voi tuntua kiusalliselta.

3. Minkälaiset asiat yleensä laukaisevat oireilun?

Oireiden laukeamiselle ei ole löydetty mitään tiettyä syytä. Jos oireilun syyt tiedettäisiin, nuha voitaisiin luokitella joko allergiseksi nuhaksi tai yliherkkyysnuhaksi. Idiopaattisesta nuhasta kärsivillä ei löydy testeissä mitään allergian aiheuttajia.

Tiedetään kuitenkin, että idiopaattinen nuha liittyy autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toimintaan, ja esimerkiksi stressi voi pahentaa oireita.

4. Miten idiopaattista nuhaa hoidetaan?

Idiopaattista nuhaa hoidetaan samoilla tavoilla kuin yliherkkyysnuhaa, sillä oletetaan, että kyseessä on jonkinlainen tulehduksellinen reaktio nenässä. Usein hoitona käytetään nenäkortisonisumutetta, joka rauhoittaa nenän limakalvoja ja avaa nenää.

Nuhaa, jossa nenästä vuotaa jatkuvasti kirkasta nestettä, hoidetaan reseptillä saatavalla nenäsuihkeella.

Näiden lääkkeiden on tarkoitus rauhoittaa autonomisen hermoston reaktioita. Jos huomaa, että stressi lisää oireilua, on tietysti hyvä miettiä, miten stressitasoa voisi alentaa.

5. Miten oireita voi ehkäistä?

Autonomisen hermoston aiheuttamia oireita on vaikea ehkäistä kokonaan. Tavallisin syy nenäoireiden, kuten tukkoisuuden, taustalla on limakalvojen kuivuus.

Limakalvoja kannattaa hoitaa säännöllisesti keittosuolasumutteella tai nenäöljyllä. Suolaliuosta voi tehdä myös itse lisäämällä litraan vettä ruokalusikallisen hienoa merisuolaa. Nenäkannun avulla suolaliuosta valutetaan vuorotellen kummastakin sieraimesta ja annetaan valua toisesta sieraimesta ulos. Jos ei omista nenäkannua, suolaliuosta voi myös ottaa kämmenille, ryystää nenän kautta ja puhaltaa sitten ulos.

Sieraimiin voi sipaista myös seesamiöljyä tai perusvoidetta. Silloin nenän kosteustasapaino pysyy kunnossa.

Talviaikaan mieluisin hoitokeino olisi monille varmasti loma auringossa. Kuumassa ja kosteassa ilmastossa limakalvot voivat yleensä hyvin.

6. Onko taipumus idiopaattiseen nuhaan perinnöllinen?

On todennäköistä, että taipumus idiopaattiseen nuhaan on perinnöllinen, sillä kudostyyppi periytyy vanhemmilta. Asiaa ei kuitenkaan ole tieteellisesti tutkittu. Tiedetään kuitenkin, että ihmisen tapa reagoida stressitilanteisiin on usein perinnöllinen. Toiset reagoivat allergian puhkeamisella, toiset iho- tai vatsavaivoilla ja jotkut nenäongelmilla.

7. Liittykö idiopaattinen nuha jotenkin nenän rakenteeseen?

Ei liity, sillä idiopaattisen nuhan syytä ei tiedetä. Jos vaiva on kovin hankala, on kuitenkin hyvä sulkea pois nenän rakenteelliset asiat, kuten nenähengitystä haittaava nenän väliseinän vinous tai hyvänlaatuiset nenäpolyypit.

8. Miten idiopaattinen nuha eroaa allergisesta nuhasta?

Allegisen nuhan taustalta löytyy aina oireiden aiheuttaja, kuten eläinperäinen pöly, puupöly, siitepöly tai muu kasvipöly. Allergisessa nuhassa oireita tulee vain, kun altistuu allergiaa aiheuttavalle proteiinille. Idiopaattisen nuhan taustalta ei löydy mitään tekijää.

Allergiseen nuhaan liittyy usein myös nenän vuotamista, mutta yleensä lima on sitkeämpää ja paksumpaa kuin idiopaattisessa nuhassa.

9. Miten yleistä idiopaattinen nuha on?

Nenävaivat ovat Suomessa hyvin yleisiä. Tiedetään, että 30 prosenttia väestöstä kärsii jonkinlaisista nuhavaivoista. Heistä 10 prosentilla on allerginen nuha, ja lopuilla 20 prosentilla on ei-allerginen nuha. Näistä 20 prosentista osalla on yliherkkyysnuha ja osalla idiopaattinen nuha.

On paljon ihmisiä, jotka eivät koe esimerkiksi nenän vuotamista kovin suurena ongelmana, minkä takia sen syitä ei ole koskaan lääkärissä selvitetty.

Naisten ja miesten tai nuorien ja vanhojen välillä ei ole eroja idiopaattisen nuhan esiintyvyydessä. Vanhoilla ihmisillä oireet voivat kuitenkin joskus korostua, sillä ikääntyessä limakalvot kuivuvat.

10. Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa mennä, kun vaiva haittaa jokapäiväistä elämää. Joillakin vaiva saattaa haitata esimerkiksi sosiaalista elämää. Silloin ei tee mieli mennä julkisille paikoille, koska täytyy olla nenäliina kädessä koko ajan. Silloin asia kannattaa tutkituttaa lääkärissä.

Joskus aikuisenkin oireiden taustalla saattaa olla myös allerginen nuha. Kannattaa muistaa, että allergia voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa, ei vain nuorena. Joka tapauksessa yleensä kaikkien oireita pystytään helpottamaan.

Asiantuntijana LT, korva-, nenä, ja kurkkutautien erikoislääkäri Sari Hammarén-Malmi.

Teksti: Hanna Vilo
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 10/2015.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X