10 kysymystä: Voiko seksitauti olla oireeton?

Seksin kautta tarttuvien tautien määrä on hieman lisääntynyt. Tutkimuksiin kannattaa mennä aina, jos asia yhtään huolestuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Seksin kautta tarttuvien tautien määrä on hieman lisääntynyt. Tutkimuksiin kannattaa mennä aina, jos asia yhtään huolestuttaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

1. Ovatko seksitautitartunnat lisääntyneet?

Seksitautien määrissä tapahtuu jatkuvasti trendimuutoksia, joten määrien muutoksia pitäisi tarkastella pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi klamydiaa oli viime vuonna noin 800 tapausta enemmän kuin vuonna 2010, mutta suurin piirtein saman verran kuin vuonna 2009. Tippuritapaukset ovat olleet hienoisessa kasvussa, mutta kuppatartunnoissa ei ole isoa muutosta. Paniikkiin ei ole aihetta, mutta jokaisen seksiä harrastavan kannattaa käyttäytyä vastuullisesti.

2. Mitkä ovat yleisimpiä seksitauteja?

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettavista klamydia on lukumääräisesti yleisin. Rekisterin ulkopuolelle jää kuitenkin hyvin yleinen kondylooma eli visvasyylä. Lääkärin mutu-tuntuman perusteella kondylooma on vielä klamydiaakin yleisempi seksitauti. Kaikki muut taudit ovatkin sitten huomattavasti harvinaisempia. Kupan ja tippurin määrät liikkuvat muutamissa sadoissa. Sukupuoliherpeksen yleisyydestä voidaan esittää arvailuja, sillä sekään ei kuulu rekisteröitäviin tauteihin. HIV-tartuntojen määrä on viime vuosina ollut noin 180.

3. Miten seksitauti tarttuu?

Tartunta vaatii limakalvojen kosketuksen, mutta limakalvo voi olla missä päin kehoa tahansa. Seksitaudit tarttuvat emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä, mutta se on mahdollista myös eritteiden kautta. Kondylooma voi tarttua esimerkiksi sormien ihon kautta, sillä miehillä visvasyyliä on joskus pakaravaossa tai kivespusseissa. Suutelusta, halailusta, kättelystä, astioista tai vessanpöntöstä seksitautia ei saa.

4. Voiko seksitauti olla oireeton

Oireet riippuvat taudista. Esimerkiksi kondylooma voi aiheuttaa ihonvärisiä syyliä, mutta osalta nekin jäävät huomaamatta, koska syylät eivät välttämättä oireile. Klamydia on tyypillisesti vähäoireinen. Naisilla se voi aiheuttaa lisääntyneitä kuukautiskipuja, epäsäännöllisiä vuotoja ja runsastunutta kuukautis- tai valkovuotoa. Miesten virtsaputkesta voi tulla eritettä tai tuntua kipua virtsatessa, mutta rajuja oireita ei kummallekaan sukupuolelle tule. Tippurin oireet muistuttavat klamydian oireita, mutta yleensä ne ovat hieman voimakkaampia. Kupan oirekulku on taas hyvin erikoinen ja se voi kestää vuosia. Rajuoireisin yleisimmistä seksitaudeista on herpes, joka aiheuttaa kipeitä haavaumia ja rakkuloita sukuelimiin. Myös kuume voi nousta.

5. Milloin seksitaudin vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin?

Aina riskitilanteen jälkeen, jos esimerkiksi kondomiehkäisy on unohtunut tai pettänyt, tai jos tilanne jää mietityttämään. Oireita ei pidä jäädä odottelemaan, eikä omasta oireettomuudesta voi päätellä mitään. Kavereilta kysyminen tai netistä katsominen ei auta, parasta on mennä ratkomaan tilannetta lääkärin kanssa. Kynnys hakeutua hoitoon täytyy seksitaudeissa pitää matalalla. Lääkäriin voi mennä heti, kun se tuntuu tarpeelliselta, mutta näytteitä ei välttämättä voida ottaa heti. Esimerkiksi klamydia- ja tippurinäytteet voidaan ottaa aikaisintaan viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta, HIV-näytteet vasta kolmen kuukauden jälkeen.

6. Mistä seksitauteihin saa hoitoa?

Omasta terveyskeskuksesta tai sukupuolitautien poliklinikalta. Yliopistosairaaloissa on erillisiä sukupuolitautien poliklinikoita, joihin ei yleensä tarvitse edes varata aikaa, niihin voi vain kävellä sisään. Sekä terveyskeskuksissa että sukupuolitautien poliklinikoilla tarvittavat testit ovat ilmaisia, suurimmaksi osaksi myös lääkitys. Toki tutkimuksiin voi mennä myös yksityiselle lääkärille.

7. Miten seksitauti hoidetaan?

Bakteeritauteja, kuten klamydiaa, kuppaa ja tippuria, hoidetaan antibiooteilla. Yleensä taudit myös paranevat hoidoilla hyvin. Esimerkiksi kupan ja klamydian hoidon alkamisen jälkeen pitää kuukauden ajan olla äärimmäisen huolellinen ehkäisyssä, ettei tauti tartu. Kondylooman syylät paranevat itsestään, eikä taudilla on pysyviä vaikutuksia seksuaaliterveyteen. Jos syyliä on runsaasti, niiden hoitoon voidaan käyttää liuoksia tai voiteita, jotka voivat hieman nopeuttaa paranemista. HIV ja herpes ovat virustauteja, joihin ei ole olemassa parantavaa hoitoa. HIV:n etenemistä voidaan hidastaa lääkityksellä. Herpes on loppuelämän seuralainen ja se voi aika ajoin ilmaantua uudestaan. Herpes voi tarttua haavaumista tai rakkuloista ja jo muutamaa päivää ennen niiden ilmaantumista.

8. Millaisia seurauksia hoitamatta jääneillä seksitaudeilla voi olla?

Jopa kuolema. Esimerkiksi kuppa ja HIV-tartunta, josta voi kehittyä AIDS, ovat kuolemaan johtavia tauteja hoitamattomina. Tippuri ja klamydia voivat aiheuttaa kohtuun, munatorviin ja munasarjoihin tai lisäkiveksiin lähes oireettomia tulehduksia, joista voi seurata lapsettomuutta. Herpeksen rakkulat paranevat itsestään ja ne ilmaantuvat uudestaan, kun ovat ilmaantuakseen. Kondylooman aiheuttavia papilloomaviruksia tunnetaan yli sata. Osa niistä aiheuttaa syyliä eli kondyloomia, osa papa-muutoksia. Syyliä aiheuttavat virukset eivät aiheuta papa-muutoksia eikä päinvastoin. Papa-muutoksia aiheuttavat kondyloomavirukset voivat hoitamattomina johtaa kohdunkaulan syöpään.

9. Pitäisikö kaikkien, joilla on sukupuolielämää, käydä jossain vaiheessa HIV-testissä?

HIV-testiin pääsevät aina kaikki halukkaat, mutta tavallista seksielämää harrastavan suomalaisen, joka on huolehtinut ehkäisystä ja jolla ei ole hirveää määrää kumppaneita, ei tarvitse testissä käymisestä huolehtia. Tutkimusten kautta tiedetään, että riski saada HIV kasvaa, jos on ostanut seksiä tai muuten ollut seksikontaktissa maissa, joissa HIV-tartuntoja on paljon tai on käyttänyt suonensisäisiä huumeita. Kaikille raskaana oleville tehdään HIV-testi, samoin luovutettu veri testataan aina.

10. Miten seksitaudin tarttumisen voi välttää?

Siihen on vain kaksi tapaa: joko olla harrastamatta seksiä tai huolehtia tarkkaan kondomin käytöstä. Kondomia täytyy käyttää koko yhdynnän ajan ja myös suuseksissä. Naisella suuseksiä antavan miehen tulee käyttää suuseksisuojaa. Jos sellaista ei ole, kondomin voi leikata halki ja käyttää sitä suojana. Maksullista seksiä ostava ottaa suuren riskin. Esimerkiksi Venäjällä, Virossa ja Thaimaassa on Suomea huomattavasti enemmän niin kuppaa, tippuria kuin HIV-positiivisiakin.

Asiantuntijana

lääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Väestöliitto.

Seura 23/2012

Lue myös: Miten sukupuolitaudista kannattaa kertoa uudelle kumppanille? Asiantuntija vastaa

X