10 kysymystä: Voiko syyliä ehkäistä?

Syylät ja molluskat eli ontelosyylät ovat viruksen aiheuttamia. Ne ovat kiusallisia, mutta vaarattomia, ja häviävät ajan kuluessa itsekseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Syylät ja molluskat eli ontelosyylät ovat viruksen aiheuttamia. Ne ovat kiusallisia, mutta vaarattomia, ja häviävät ajan kuluessa itsekseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Savela

1. Mitä syylät ovat?

Ihon tavalliset, karheapintaiset syylät ovat HPV-syylävirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Syylät ovat hyvin yleisiä lapsilla, mutta myös aikuisilla. Syylät ovat niin tavallisia, ettei lääkärin ole niitä yleensä vaikea tunnistaa. Joskus jalkapohjan syylät sekoitetaan känsiin, jotka ovat hyvänlaatuisia paksuuntumakohtia. Toisinaan jalkapohjan syylän ympäriltä löytyy myös känsämuodostuma. Känsiä tulee paikkoihin, jotka altistuvat hankaukselle tai paineelle, kuten kantapäihin, päkiöihin, varpaisiin ja kämmeniin.

2. Millaisia syyliä lapsille tulee?

Lapsille tulee tavallisia HPVsyylävirusten aiheuttamia ihon syyliä sekä ontelosyyläviruksen aiheuttamia ontelosyyliä eli molluskoita. Molempia alkaa ilmaantua leikki-iästä alkaen. HPV-viruksilla on monta kymmentä alatyyppiä, joista kukin tekee erilaisia muutoksia iholle. Tunnetuimpia lienee kohdunkaulansyöpää aiheuttava kondyloomavirus, jota vastaan on kehitetty HPV-rokote. Syyliä tai molluskoita vastaan rokotetta ei ole.

3. Mihin syylät yleisimmin ilmaantuvat?

Käsiin ja jalkapohjiin. Jalkapohjissa syylät kasvavat usein jalan sisälle, jolloin tunne voi olla sama kuin olisi kivi kengässä. Jalkapohjissa syylät voivat vallata laajan alueen ja muodostaa niin sanotun mosaiikkisyylän. Muilla ihoalueilla ne pääsevät kasvamaan iholta koholle pallomaisina. Syyliä nähdään myös kynsivalleissa ja kynsien alla. Lapsilla suupielissä, silmäluomissa ja sierainaukoissa esiintyvät syylät kasvavat usein juurimaisina rihmoina, eli ne voivat muistuttaa pikkuriikkisiä partasuteja.

4. Voiko syyliä ehkäistä?

Syyliä ei voi vuorenvarmasti ehkäistä mitenkään. Ne leviävät kosketustartuntana, joten niiden sormeilua kannattaa välttää. Kertakättelystä syylät tuskin tarttuvat, joten syylienkin kanssa voi elää hyvin normaalia elämää. Niiden itämisaika on parista viikosta kuukausiin. Jalkapohjiin syyliä voi periaatteessa saada mistä tahansa yleisestä tilasta, jos niissä liikkuu paljain jaloin. Esimerkiksi uimahallissa kannattaisi ehkä käyttää omia sisäsandaaleja.

5. Voidaanko syylät hoitaa tai poistaa?

Syylät häviävät usein itsekseen ajan kanssa. Aikaa tosin saattaa hurahtaa vuosia. Mikäli syylät eivät vaivaa mitenkään, niille ei tarvitse tehdä mitään ja voi rauhassa odotella syylätöntä aikaa. Mikäli syylistä on harmia, ne ovat hankaukselle alttiissa paikassa tai ne aiheuttavat esimerkiksi jalkapohjassa kipua, niitä voidaan hoitaa. Apteekista ilman reseptiä saatavat syylänhoitovalmisteet voivat hävittää ohuet ja pienet syylät. Mitä pienempänä syylää alkaa hoitaa, sitä helpommin se paranee. Sitkeisiin syyliin voi löytyä apu ihotautilääkäriltä. Syyliä voidaan hoitaa niin sanotulla kryo-hoidolla. Tarvittaessa ennen hoitoa syylää voidaan ohentaa tai kauhata lääkärin erikoisinstrumentilla.

6. Mitä ovat molluskat?

Molluska eli ontelosyylä on muutamien millimetrin läpimittainen, ihonvärinen näppylä, jonka keskellä on näppylän navaksikin kutsuttu kuoppa. Jos molluskaa puristaa, sisältä tursuaa pehmeää vaaleaa massaa. Molluskoita voi tulla minne tahansa, mutta useimmiten niitä tulee kyynär- ja polvitaipeisiin ja reisiin. Yleensä niitä on yhtä aikaa muutamia tai muutamia kymmeniä, mutta joskus ne levittäytyvät mattomaisesti ja valtaavat laajoja alueita.

Molluskat ovat niin tavallisia, ettei lääkärin tai vanhempienkaan ole niitä yleensä vaikea tunnistaa. Aikuisilla molluskoita ei juuri ole. Jos niitä tulee aikuiselle tai niitä on lapsellakin vain yksittäisiä, voidaan diagnoosi joskus joutua varmistamaan lisätutkimuksilla.

7. Voiko molluskoita rikkoa itse esimerkiksi neulalla?

Jos molluskoita on muutamia, ne voivat parantua, kun näppylän rikkoo neulalla tai pinsetillä. Jos molluskat eivät mitenkään vaivaa lasta, niille ei ole pakko tehdä mitään. Jos molluskoita on paljon tai ne ovat hankalilla alueilla, niitä ei pidä ruveta kotona hoitamaan, vaan kannattaa mennä lääkäriin. Myös jos ei ole ihan varma, mitä näppylät ovat, on syytä käydä varmistamassa diagnoosi. Onneksi molluskat paranevat nopeammin kuin syylät. Hoitoon kaupitellaan myös osterivinokaskapseleita. Se ei ole lääkevalmiste, eikä sen tehoa tai haittavaikutuksia ole lääkkeen tavoin tutkittu.

8. Voiko ontelosyylät poistaa ilmastointiteipillä?

Sitä ei ole suositeltavaa käyttää molluskoihin, mutta tavallisiin ihon syyliin ilmastointiteippihoito on kokeilunarvoista. Teipinpala laitetaan syylän päälle ja sitä pidetään useita päiviä, minkä jälkeen se vaihdetaan. Teippihoitoa jatketaan niin kauan, kun syylä häviää. Tulehtuneelle iholle teippiä ei saa laittaa.

Lääkäri voi poistaa yksittäiset syylät molluskapinsetillä tai puhkaisemalla niiden katot terävällä steriilillä neulalla. Ihotautilääkäri voi hoitaa molluskoita myös kryo-hoidolla. Hoidot ovat jonkun verran kivuliaita, mutta niitä ennen iholle voidaan laittaa puudutusvoidetta tai -laastari. Jos hoidot tuntuvat liian kivuliailta, on ihotautilääkärin mahdollista määrätä hoidoksi voiteita.

Lue myös: Ontelosyylät ilmaantuvat iholle rykelminä: näin pääset molluskoista eroon, Kotiliesi.fi

9. Voivatko molluskat tulehtua?

Kyllä ja silloin iho voi olla kipeä. Ontelosyyliä tulee atoopikoille useammin kuin terveihoisille. Molluskat viihtyvät erityisen hyvin kuivalla iholla. Kun kuiva iho tai tulehtuneet molluskat kutisevat ja lapsi helposti raapii niitä, molluskat pääsevät leviämään. Rikkiraavitut alueet voivat myös tulehtua. Tulehtuneita molluskoita on hyvä suihkuttaa vedellä ainakin kerran päivässä ja paikallishoitaa antibioottivoiteella. Hautovia kääreitä on syytä välttää.

10. Miten molluskat rajoittavat lapsen elämää?

Molluskojen ei tarvitse rajoittaa lapsen elämää millään lailla. Päiväkotiin, kouluun ja harrastuksiin voi mennä entiseen tapaan. Ne ovat niin yleisiä ja tarttuvat kosketustartuntana, että niitä tulee, jos on tullakseen. Molluskojen näpelöintiä kannattaa silti välttää. Molluskat häviävät yleensä muutamissa kuukausissa, mutta sitkeimmät saattavat kestää jopa pari vuotta. Ne paranevat yleensä jälkiä jättämättä. Ainoastaan jos molluska on kovin laajalta alueelta tulehtunut, siitä voi jäädä arpia.

Lue myös: Mitä kynnet kertovat terveydestäsi? Kynsimuutos voi ilmetä eri tavoin: kynnen värimuutoksena, liuskottumisena, juovina tai uurteina

Asiantuntijana

ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen, Hyvä Olo -keskuksen Iholääkäripiste, Jyväskylä.

Seura 18/2012

X