10 kysymystä yleisestä vaivasta: Hoida vaivaisenluu ajoissa!

Leikkaus on yleensä viimeinen vaihtoehto hoitaa vaivaisenluuta. Jalkaterveyden ammattilaisilla on useita keinoja ohjata väärään suuntaan sojottava varvas paikoilleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leikkaus on yleensä viimeinen vaihtoehto hoitaa vaivaisenluuta. Jalkaterveyden ammattilaisilla on useita keinoja ohjata väärään suuntaan sojottava varvas paikoilleen.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vaivaisenluun hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Hoitokeinoja on useita.

1. Keneltä ja koska vaivaisenluuhun kannattaisi hakea apua?

Vaivaisenluuta kannattaa näyttää jalkaterapeutille tai alaraajojen hoitoon erikoistuneelle fysioterapeutille heti, kun vaivaisenluu lähettelee ensimerkkejään. Se oireilee jo ennen kuin ukkovarvas lähtee kääntymään muita varpaita kohti.

Alussa oireet ovat ukkovarpaan tyvinivelen rasitus- ja joskus lepokipu, turvotus ja punoitus. Varvas voi olla hivenen kääntynyt väärään suuntaan, mutta alkuvaiheessa se vielä palautuu paikoilleen, kun ottaa kengän pois jalasta.

Jokaisen olisi suositeltavaa käydä edes kerran elämässä tarkistuttamassa alaraajansa. Näin mahdollisiin rakenne- ja toiminnanmuutoksiin voidaan puuttua ajoissa ja ennalta ehkäistä vaivoja.

2. Jos vaivaisenluun hoitoa ei aloiteta, eteneekö tauti?

Ellei vaivaisenluulle ja sille altistaville tekijöille tee mitään, tilanne pahenee: ukkovarvas kääntyy pysyvästi muita varpaita kohti, ensimmäinen jalkapöydän luu pullistuu sisäänpäin ja ukkovarpaan tyvinivelen rakenne pettää. Tyvinivel limapusseineen kipeytyy ja turpoaa. Hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa, jolloin jalkaterveyden ammattilainen vielä pystyy oikaisemaan tyvinivelen virheasennon.

Tärkeää on myös puuttua vaivaisenluulle altistaviin tekijöihin. Tutkimusten mukaan vaivaisenluun syy on 60–80 prosenttisesti jalan perityssä rakenteessa, joka saa jalkaterän kuormittumaan väärällä tapaa. Esimerkiksi poikkeuksellisen lyhyt jalkapöydän ensimmäinen luu altistaa vaivaisenluulle, samoin kävely jalkaterät ulospäin. Jalan rakenteeseen ei voi vaikuttaa, mutta jalan kuormittumista voidaan ohjata oikeaan suuntaan.

3. Menevätkö kengät vaihtoon?

Kapeakärkiset, liian pienet ja korkeakorkoiset kengät altistavat ja pahentavat vaivaisenluuta. Yli puolet suomalaisista käyttää liian pieniä kenkiä. Kengässä pitää olla pituussuunnassa varpailla sentti käyntivaraa, ja sivusuunnassa varpaiden tulisi mahtua nätisti rinnakkain.

Korkokengistä ei tarvitse luopua kokonaan, mutta ne tulisi jättää juhlakäyttöön. Kun ihminen askeltaa, painon tulisi jakautua tasaisesti koko jalalle. Korko ohjaa painon päkiälle, jolloin jalka kuormittuu väärin.

Jos juhlakenkä hankaa vaivaisenluuta, hankausta voi ehkäistä leikattavalla superlonsuojalla. Hankaus on kuitenkin merkki siitä, että kenkä on sopimaton, eikä sitä pidä käyttää pitkään.

4. Voiko jumppa olla toimiva vaivaisenluun hoito?

Vaivaisenluun etenemistä voidaan estää harjoitteilla. Lievissä tapauksissa harjoitteet voivat korjata virheasennon.

Yleensä vaivaisenluun syy löytyy jalkaterän alueelta, mutta vikaa voi olla myös kokonaisuudessaan alaraajojen linjauksessa. Siksi yhtä kaikille sopivaa jumppaohjelmaa ei ole, vaan harjoitteet laaditaan yksilöllisesti.

5. Mikä on ortoosi ja miten sitä käytetään?

Ortoosi on silikonista valmistettu varpaiden oikaisija tai varpaiden suoja. Ensimmäisessä tarkoituksessa sitä käytetään, kun liikelaajuus on varpaissa vielä tallella. Jos varpaisiin on tullut virheasentoja ja ne ovat täysin jäykistyneet, ortoosi toimii suojana ja ehkäisee esimerkiksi kovettumia.

Ortoosi ohjaa varvasta oikeaan suuntaan ja ehkäisee kipua. Sitä olisi hyvä pitää koko ajan tai ainakin jalkeilla ollessa. Ortoosi sovitetaan tai valmistetaan yksilöllisesti asiakkaalle. Se tulee ottaa mukaan aina, kun ostaa uudet kengät ja huolehtia, että se mahtuu kunnolla kenkään. Ahtaassa kengässä ortoosi pahentaa vaivaisenluuta.

6. Sattuuko yölastan pitäminen?

Yölastan virheasentoa korjaava vaikutus perustuu vetoon, ja kireiden, lyhentyneiden lihasten venyminen voi aiheuttaa tuntemuksia. Mutta jos yölasta aiheuttaa kipua, se on liian kireä.

Jotta kudokset ehtivät sopeutua uuteen tilanteeseen, yölastaan totuttaudutaan vähitellen. Suurta ja pitkään vaivannutta virheasentoa ei yritetäkään oikaista kerralla, vaan asteittain.

7. Mitä hyötyä jalan mobilisoinnista on?

Mobiloisoinnilla tarkoitetaan ammattilaisen tekemää manuaalista käsittelyä. Sillä pyritään parantamaan nivelruston aineenvaihduntaa ja sitä kautta lievittämään kipua ja lisäämään nivelen liikkuvuutta. Isovarpaan tyvinivelen liikkuvuutta tarvitaan kävelyyn, sillä isovarvas työntää liikkeeseen viimeisen vauhdin. Jos isovarpaan liikkuvuus jää vajaaksi, joudumme hakemaan liikettä toisaalta, kuten kääntämään jalkateriä ulospäin. Tämä voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa alaraajoihin muita ongelmia.

Mobilisaatio, kuten mikään muukaan vaivaisenluun hoito, ei yleensä yksin auta. Hoitoja yhdistetään, ja esimerkiksi käsittelyyn tulevalle asiakkaalle ohjataan monesti harjoitteita ja hänellä on käytössään ortoosi. Sopivat hoidot löytyvät, kun jalkaterveyden ammattilainen tutkii asiakkaansa jalat ja näkee, miten hän liikkuu.

8. Vaivaisenluun kinesioteippaus – Onko teippauksista apua?

Teippauksella voidaan tukea epävakaata niveltä, välttää sen liiallista kuormittumista ja siten kipua. Jos tyvinivel on liikkuva, teippauksella voidaan korjata virheasentoa. Teippausta käytetään monesti, kun potilas haluaa käyttää kenkää, johon ortoosi ei mahdu. Tosin teippauksen aikana varvas suoristuu ja vie entistä enemmän tilaa kengässä.

Teipin huono puoli on sen rajallinen kestävyys. Urheiluteippi kestää kolmisen päivää, ja se pitää suihkun ajaksi suojata muovipussilla. Jalkojen hikoilu lyhentää teipin käyttöikää. Kinesioteippi kestää kosteutta, eli sen kanssa voi mennä suihkuun, kunhan taputtelee teipin sen jälkeen kuivaksi.

9. Tarvitaanko pohjallisia?

Osa vaivaisenluupotilaista hyötyy yksilöllisistä tukipohjallisista. Pohjallisella voidaan ohjata jalkaterän ja alaraajan toimintaa esimerkiksi silloin, kun jalassa on rakenteellinen virheasento ja siihen liittyvä voimakas kipu.

Tukipohjalliset kannattaa teettää niihin kenkiin, joita käyttää eniten. Vaikka pohjalliset ovat irrotettavia, ne eivät välttämättä sovi kaikkiin jalkineisiin.

10. Milloin vaivaisenluun hoito on leikkaus?

Jos jalkaterapeutin tai fysioterapeutin hoito ei tuota tulosta ja vaivaisenluusta johtuvat kivut haittaavat merkittävästi arkielämää oikeanlaisista kengistä huolimatta, kannattaa turvautua leikkaukseen.

Ihmisellä voi olla hankalan näköinen vaivaisenluu, mutta se ei välttämättä aiheuta kipua tai vaikeuta liikkumista. Pelkän ulkonäköhaitan vuoksi ei vaivaisenluuta suositella leikattavaksi, sillä leikkauksen jälkeen jalka voi muuttua kipeäksi

Lue myös: Milloin kipuileva vaivaisenluu pitää leikata? Ortopedi vastaa

Asiantuntijana Mona Liljegren, jalkaterapian lehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu.

X