3 faktaa hammaskivestä – Näin voit torjua hampaan menettämisen

Hoitamaton hammaskivi voi edetä kiinnityskudossairaudeksi, kertoo hammaslääkäri Marina Karlsson Hammaslääkärikeskus Dentasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hoitamaton hammaskivi voi edetä kiinnityskudossairaudeksi, kertoo hammaslääkäri Marina Karlsson Hammaslääkärikeskus Dentasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Hammaskivi ei ole huonon harjaamisen tulos

Vaikka riittämätön suuhygienia voikin olla hammaskiven takana, siihen liittyy usein myös muita tekijöitä. Hammaskivi muodostuu syljen yhdisteiden kovettaessa bakteeriplakin kovaksi massaksi, joka ei lähde harjaamalla pois.

Sen syntyyn vaikuttavat syljen koostumus ja määrä, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Jotkut yleissairaudet, kuten diabetes ja reuma sekä tietyt lääkkeet, vähentävät syljen eritystä ja täten kiihdyttävät plakin syntymistä ja kovettumista.

Hammaskivi saattaa erottua kellertävänä pintana, joka voi värjääntyä ajan mittaan tummaksi, mutta se ei aina erotu paljaalla silmällä.

Hammaskiven poisto kannattaa

Hammaskivi aiheuttaa ja ylläpitää ientulehdusta, jonka ensimmäinen merkki on verenvuoto hampaita harjattaessa. Sen kehittyessä ikenen alapuolelle muodostuu tasku, jolloin ientulehdus on edennyt kiinnityskudossairaudeksi. Silloin hampaat alkavat oireilla ja heilua, ja vaarana on jopa hampaan menettäminen.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven ultraääntä ja käsi-instrumentteja käyttämällä.

Säännöllinen ja huolellinen puhdistaminen ehkäisee hammaskivien muodostumista

Jos vanhan amalgaamipaikan pinta ei ole tasainen, bakteerit tarttuvat siihen helpommin. Tilanne korjataan vastaanotolla kiillottamalla amalgaamipaikat.

Hammaskiveä ehkäistään harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla, käyttämällä oikeaa harjaustekniikkaa sekä puhdistamalla myös hammasvälit kahdesti päivässä.

X