Aggressiivisesta syövästä selvinnyt Jouni: ”Sairaus jättää aina viillon”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aggressiivinen syöpä taltutti Jouni Themanin hetkeksi, mutta tänä keväänä Jouni suoritti krav magassa mustan vyön.elämäntapa. Lajin parista on löytynyt myös monta ystävää.

(Päivitetty: )
Teksti: Anu Kylvén

Aggressiivinen syöpä lamaannutti Jouni Themanin hetkeksi. Hyvä pohjakunto auttoi kuitenkin topimisessa.

Jouni Theman sairastui aggressiiviseen syöpään, mutta se vain innosti häntä jatkamaan rakasta harrastusta. Tänä keväänä Jouni suoritti krav magassa mustan vyön.

JouniThulen14

Krav magasta on tullut Jouni themanille elämäntapa. Lajin parista on löytynyt myös monta ystävää.

Unkarilaisen majurin katse on tiukka ja tutkimaton, mutta Jouni Themania ei pelota. Pian varsovalaisen urheilukeskuksen tatamilla viuhuvat lyönnit ja potkut. Kummankin ottelijan pitää näyttää hallitsevansa kaikki klassisen krav magan tekniikat.

Tamperelainen Jouni on matkustanut mustan vyön kokeeseen Puolaan, koska Suomessa koetta ei ole mahdollista suorittaa.

Kamppailulaji krav maga imaisi Jounin mukaansa 20 vuotta sitten. Se on sittemmin auttanut jopa syövästä toipumisessa.

Lue myös: Nämä muutokset kehossa voivat kertoa syövästä

Aggressiivinen syöpä alanielussa

Keväällä 2009 Tuja Theman huomasi miehensä kaulassa patin. Möhkyrä kaulan vasemmalla puolella kasvoi joka päivä vähän. Lääkäri epäili sylkirauhastulehdusta. Tuli antibioottikuuri, joka ei tehonnut. Toinen lääkäri epäili nielutulehdusta. Tuli toinen antibioottikuuri, joka ei tehonnut.

Tuja huolestui, mutta Jouni toppuutteli. Turha stressata, elämässä oli tärkeämpääkin ajateltavaa, muun muassa ihana pikkuinen pojantytär. Eikä Jounilla ollut muita oireita, jotka viittaisivat mihinkään vakavaan.

Ohutneulanäytteen Jouni kävi antamassa sairaalassa varmuuden vuoksi.

”Nyt jälkeenpäin ajatellen otin tilanteen vähän liiankin rauhallisesti. Mutta halusin kai rauhoitella muuta perhettä.”

Elokuun lopussa Jouni oli ajamassa työtapaamiseen Tampereella, kun kännykkä kilahti. Lääkäri kehotti Jounia pysähtymään tien varteen. Tammelantorin kohdalla ei ollut vapaita ruutuja, ja Jouni päätti, että turha hänen muutenkaan on pysähtyä. Hän ei järkyttyisi. Hän aavisti jo, mitä lääkäri sanoisi.

Ohutneulanäyte oli paljastanut aggressiivisen alanielun syövän.

Jouni halusi kertoa asiasta heti Tujalle, mutta vaimo oli mennyt hoitamaan pariskunnan Joonas-pojan Kiira-vauvaa. Jouni kävi moikkaamassa Tujaa ja pikkuista, kyseli vauvan kuulumiset ja tokaisi, ettei näytteessä ollut havaittu mitään.

Hän päätti säästää uutisen iltaan, kun he olisivat kotona kaksin.

”Taidan olla vähän outo, mutta seuraavan yön nukuin kuin tukki. Aivan kuin taju olisi lähtenyt. Ihminen ei ikinä etukäteen tiedä, miten reagoi yllättävään tilanteeseen. Joku toinen varmasti olisi valvonut uutista vatvoen”, Jouni sanoo.

Tuja sen sijaan valvoi. Puolenyön jälkeen hän lähti perheen australianpaimenkoira Notten kanssa kävelylle tuulettamaan mielessä vellovia ajatuksia.

Aggressiivinen syöpä vaati raskaita hoitoja

Hoidot alkoivat syksyllä. Otettiin koepalat ja käynnistettiin kemosädehoito. Etäpesäke jouduttiin leikkaamaan helmikuussa 2010.

Jounin piti toipua kaikessa rauhassa, mutta kolmen viikon kuluttua leikkauksesta haava muuttui siniseksi.

”Jouni vähätteli, että sellainen sen kuuluukin olla. Kun haava oli jo melkein musta ja kova, pakotin hänet lääkäriin”, Tuja kertoo.

Työtään maalausurakoiden myyjänä Jouni oli jatkanut osa-aikaisesti pian leikkauksen jälkeen. Tietysti hän nytkin hoiti sovitun asiakaskäynnin ensin ja meni vasta iltapäivällä Taysin päivystykseen.

Leikkaushaava oli tulehtunut. Jouni leikattiin taas. Oli kulunut vuosi patin ilmaantumisesta.

Jouni oli voimaton, koska sytostaattihoidot olivat nitistäneet punasoluja elimistöstä. Jos hän nousi nopeasti seisomaan, huimasi. Kävely mäennyppylän päälle mökkipihassa vei voimat. Kiloja lähti 30.

”Onneksi pohjakuntoni oli hyvä. Se helpotti toipumista. Luulen, että rapakuntoisella olisi viisinkertainen työ toipua.”

Ensimmäisessä leikkauksessa Jounin nielu paloi. Hänen piti ottaa vähäksi aikaa käyttöön PEG-letku eli avanne, jonka kautta ravinto kulkee kehoon.

”Sanoin, että voin sitten olla syömättä loppuelämäni.”

Kliininen ravintovalmiste ei pysynyt sisällä, mutta Tuja alkoi keittää joka päivä mustikkakeittoa. Se oli ainut ruoka, jota Jouni pystyi syömään suun kautta. Vähitellen menuun ujuttautui myös mannavelli. Keitto- ja vellilinjalla mentiin koko kevät.

”Edelleen Jone syö mustikkakeittoa joka aamu, nyt tosin purkkikeittoa”, Tuja sanoo.

Letkun teippausta

Myöhemmin keväällä Jouni palasi Hervannan vapaa-aikakeskuksen salille. Hoidot olivat vielä kesken, mutta vannoutuneen harrastajan piti päästä edes katsomaan treenejä.

Parin viikon kuluttua Tuja näpräsi olohuoneessa PEG-letkua maalarinteipillä miehensä vatsaan. Jouni halusi palata tatamille.

”Kyllähän seurakaverit vähän katsoivat. Välillä joku huusi laidalta, että varo mahaa.”

Krav magasta on tullut Jounille elämäntapa. Hän järjestää menonsa treenien mukaan. Lähes kaikki ystävät ovat lajin parista.

Ensimmäisen kerran Jouni mietti kamppailulajin aloittamista alle kolmikymppisenä, mutta hänestä tuntui, että 25-vuotias oli jo ikäloppu moneen lajiin.

”Olin 20 vuoden ajan liian vanha joihinkin kamppailulajeihin. Nelikymppisenä kellot rupesivat soimaan, ja tajusin, että nyt viimeistään on etsittävä se oma laji. Onneksi löysin krav magan.”

Krav magassa ikä ei ole este. Jouni täyttää joulukuussa 60.

”On jokunen muukin tämänikäinen, jolla on musta vyö, mutta he ovat aloittaneet ja suorittaneet vyön paljon nuorempina. Esimerkiksi vyökokeen unkarilainen vastustajani oli vain 50-vuotias”, Jouni sanoo ripaus ylpeyttä äänessään.

Klassinen krav maga pohjautuu Israelin armeijan lähitaistelujärjestelmän koulutusohjelmaan, eikä siinä kilpailla. Treeneissä opetellaan potkuja, lyöntejä ja torjuntatekniikoita. Joskus taistellaan keppi tai veitsi aseena, joskus omalla kropalla ja käsillä.

Lajin sotilastausta ei ole Jounille ongelma, päinvastoin. Hän sanoo, että sen vuoksi laji on yksinkertainen ja melko helppo oppia. Jounin mukaan simppeli laji sopii erityisesti miehille, kankeillekin.

”Se on totta! Paljon sinua kankeampaa ei löydy”, vaimo virnistää.

”En ole luonnostaan notkea tai lahjakas. Tykkään vain tekemisestä ja treenaamisesta. Krav magassa keskeisiä ovat tasapainon ja mielen hallinta sekä liikkuminen suhteessa vastustajaan”, Jouni lisää.

Uusi isku

Syksyllä 2014 Jouni meni sovittuun kontrolliin. Syöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin kaulan oikealla puolella. Leikkaus tehtiin nopeasti, ja Jouni myös toipui nopeammin kuin edellisellä kerralla.

Kahden viikon kuluttua hän oli taas hallilla. Samalla hän päätti ryhtyä harjoittelemaan mustan vyön koetta varten.

”Ote oli vähän hakusessa, enkä pystynyt kunnolla keskittymään. Väsähdin nopeasti. Ehkä ne treenit olivat siinä vaiheessa liikaa.”

Syöpä heikensi vastustuskykyä. Aiemmin Jouni ylpeili, ettei hän sairastellut koskaan. Puolentoista viime vuoden aikana hän on ollut kahdesti flunssassa.

Treeni-intoa sairaus ja siitä toipuminen ovat vain lisänneet. Vähintään kaksi kertaa viikossa Jouni pukeutuu salihousuihin, painitossuihin ja t-paitaan ja lähtee harjoituksiin.

Lue myös: Kohonneet valkosoluarvot huolestuttavat – voiko verikoe paljastaa syövän?, Anna.fi

Viilto jäi

Jounia on ”joku vimma” vetänyt aina liikkumaan. Koiran kanssa käveleminen ei riitä.

Helmikuussa suoritettu musta vyö antaa uutta virtaa krav magan harjoitteluun. Korkeampia vyöarvoja ei ole napattavissa, mutta itseään voi aina kehittää.

”Olennaista ei ole päämäärä vaan matka. Kun saavuttaa jonkun tavoitteen kuten mustan vyön, onnentunne kestää vain hetken. Paljon hienompaa on sitä edeltävä aika. ”

Syöpäkontrollissa Jouni käy kolmen kuukauden välein. Tuja on tottunut siihen, että ennen kontrollipäivää mies sähähtää tavallista herkemmin tai vaipuu usein ajatuksiinsa.

”Vakava sairaus jättää päähän aina jonkinlaisen viillon. En silti ikinä ajattele, miksi juuri minä sairastuin. Niillä mennään, mitä on.”

Juuri nyt kaikki on hyvin. Alkukesän aurinko hellii, ja illalla on taas treenit.

Kotilääkäri 8/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X