Aktiivihiili valkaisee hampaat, mutta kuluttaako se hammaskiillettä?

Tieteellistä tutkimusta aktiivihiilellä puhdistamisen turvallisuudesta ei ole, kertoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen erikoishammaslääkäriklinikka Hammashohteesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tieteellistä tutkimusta aktiivihiilellä puhdistamisen turvallisuudesta ei ole, kertoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen erikoishammaslääkäriklinikka Hammashohteesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Aktiivihiilipuhdistus voi kuluttaa kiillettä

Totta. Aktiivihiiltä sisältävät hampaiden värjäytymiä poistavat tuotteet ovat nykyään trendikkäitä. Tieteellisesti niitä ei kuitenkaan ole juurikaan tutkittu, ja siksi hammaslääkärien on vaikea ottaa niiden turvallisuuteen kantaa.

Yleensä pintavärjäytymien poisto vaatii hampaiden hankausta. Aktiivihiilituotteiden hankausarvoa ei lain mukaan tarvitse ilmoittaa, minkä takia ei tiedetä, kuluttaako se hampaiden kiillettä. Kovin usein sitä ei kannata käyttää.

Hapan kiusaa hampaita eniten

Totta. Happamat ruoat ja juomat, kuten marjat, hedelmät, mehut, limsat, makuvichyt, urheilujuomat ja etikkasäilykkeet liuottavat hampaiden kiillettä ja saattavat siten aiheuttaa eroosiovaurioita.

Monia happamia juomia juodaan pikkuhiljaa, mikä on hampaille erityisen haitallista. Silloin happohyökkäys on päällä koko ajan. Happamia ruokia ei tietenkään tarvitse kokonaan välttää. Hampaiden kannalta on kuitenkin tärkeää syödä vain 5–6 kertaa päivässä.

Raakaruoka on hampaille hyväksi

Tarua. Normaalisti syötynä raakaruoka ei ole sen parempaa tai haitallisempaa hampaille kuin muukaan ruoka. Erityisen suurina määrinä syötynä se saattaa kuitenkin olla hampaille haitallista.

Monet raa’at ruoat, kuten juurekset ja hedelmät, ovat happamia ja sisältävät lisäksi paljon sokereita. Hapot ja sokeri yhdessä ovat haitallisia hampaille. Lisäksi liiallinen kovien ruokien syönti kuluttaa hampaita enemmän kuin pehmeiden.

Lue myös:

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

X