Biologinen ohitusleikkaus mullistaa sepelvaltimotaudin hoidon

Tulevaisuudessa sepelvaltimotautia hoidetaan myös biologisella ohitusleikkauksella. Sydämeen ruiskutettu kasvutekijä laajentaa ohuita sepelvaltimosuonia ja kasvattaa uusia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tulevaisuudessa sepelvaltimotautia hoidetaan myös biologisella ohitusleikkauksella. Sydämeen ruiskutettu kasvutekijä laajentaa ohuita sepelvaltimosuonia ja kasvattaa uusia.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Kuopiossa on viimeisen kymmenen vuoden ajan kehitetty uutta hoitoa sepelvaltimotautiin. Kyse on sepelvaltimotaudin geenihoidosta eli niin sanotusta biologisesta ohitusleikkauksesta.

Geenihoidossa sydämeen ruiskutetaan geeniä, verisuonen sisäkerroksen eli endoteelin kasvutekijää. Kasvutekijä aukaisee hiuksenhienoja verisuonia ja suurentaa niitä. Se kasvattaa myös uusia verisuonia.

”Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Kasvutekijä viedään sydämeen nivustaipeesta erikoiskatetrilla”, kertoo professori Juha Hartikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Vastaavaa sydämeen kohdistuvaa geenihoitoa ei tutkita tiettävästi missään muualla maailmassa.

”Mullistavaa tässä on se, että kyse on korjaavasta hoidosta. Lisäksi olemme löytäneet keinon, jolla tehokasta kasvutekijää voidaan viedä turvallisesti sydämeen ilman suuria kirurgisia toimenpiteitä”, korostaa Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala.

Tutkimuksen ykkösvaihe on päättynyt. Tutkimukseen osallistui 30 sepelvaltimotautia sairastavaa potilasta, joista 24 sai geeniannoksen ja kuusi lumehoitoa.

”Tulokset ovat lupaavia. Osalla potilaista on saatu sydämen verenkiertoa selvästi parannettua, ja heidän aktiivisuutensa on lisääntynyt”, Hartikainen mainitsee.

Parhaillaan valmistellaan tutkimuksen kakkosvaihetta, johon osallistuu 180 potilasta eri puolilta Eurooppaa.

Mitä hyötyä?

Kun sydämen verenkierto paranee ja happea virtaa sydämeen, rasituksessa iskevät rintakivut helpottavat. Ihminen kykenee ehkä jatkamaan töissä tai pitämään mieluisan harrastuksensa. Toimintakyvyn kohoamisen myötä elämä muuttuu aktiivisemmaksi.

Kenelle erityisesti?

Sepelvaltimotaudin geenihoito on tarkoitettu kroonista mutta vakaata sepelvaltimotautia sairastaville ihmisille, joita ei voida auttaa lääkkeillä, pallolaajennuksella eikä ohitusleikkauksella. Heitä on Suomessa vuosittain noin 600.

Monelle on jo tehty ohitusleikkaus, mutta sairaus on edennyt. Kynnys uuden ohitusleikkauksen tekemiseen on aina korkeampi.

Toisilla taas sydämen verisuonet ovat ohuita rihmoja tai kokonaan tuhoutuneet, jolloin pallolaajennusta tai ohitusleikkausta ei voi edes tehdä.

Missä tutkitaan?

Tutkimuksen kakkosvaiheessa mukaan tulevat Kuopion yliopistollisen sairaalan lisäksi viisi eurooppalaista sairaalaa Lontoossa, Kööpenhaminassa, Madridissa, Wienissä ja Katowicessa.

Nämä sairaalat valikoituivat, koska niillä on käytössä hoidon vaatima laitteisto sekä ammattitaitoa ja kokemusta laitteiston käyttämiseen.

Milloin käytössä?

Jos kaikki menee hyvin, sepelvaltimotaudin geenihoito voi tulla käyttöön vuoden 2020 jälkeen. Geenihoidon kehittäminen ja tutkiminen on erittäin hidasta ja kallista. Pelkästään erikoiskatetri, jolla kasvutekijä viedään sydämeen, maksaa 4 000 euroa.

Lue myös:

Ihmeitä sydämen hyväksi

 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X