Borrelioositutkija ei suosittele kotitestejä: ”Riskiarviotestin tulos voi olla negatiivinen, vaikka punkki kantaisi borreliabakteeria”

Kun punkki puree, mielen valtaa epävarmuus. Borrelioositutkija varoittaa kuitenkin, että kotitestit johtavat helposti harhaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun punkki puree, mielen valtaa epävarmuus. Borrelioositutkija varoittaa kuitenkin, että kotitestit johtavat helposti harhaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Apteekeissa myydään nykyään kahdenlaisia borrelioosiin liittyviä kotitestejä.

Toinen on riskiarvion selvittämiseen tarkoitettu testi, jolla voi testata, kantaako ihoon pureutunut punkki borreliabakteeria. Toisella, uudemmalla verinäytetestillä taas voi testata itseltään borreliabakteerin vasta-aineita.

Turun yliopiston borrelioositutkijan, bakteeriopin apulaisprofessorin Jukka Hytösen mielestä kotitestit voivat johtaa ihmisiä harhaan, eikä siksi suosittele niiden käyttöä. Molempiin testeihin liittyy monta käytännön ongelmaa.

”Kotitestit eivät ole läheskään yhtä herkkiä kuin terveydenhuollossa käytetyt testit. Riskiarviotestin tulos voi siis olla negatiivinen, vaikka punkki kantaisi borreliabakteeria.”

Hytönen myös muistuttaa, että yleensä punkin täytyy olla ihossa kiinni vähintään vuorokausi, jotta tartunta ehtii tapahtua. Punkin borreliapositiivisuus ei siis automaattisesti tarkoita tartuntaa.

Väärä kuva turvallisuuden tunteesta

Jos oleskelee paljon punkkialueilla, todennäköistä on myös, että elämän aikana saa useita puremia. Noin puolet tartunnoista tulee niin, ettei ihminen itse huomaa punkin puremaa ollenkaan.

”Yhden punkin testaaminen saattaa antaa väärän turvallisuuden tunteen siitä, ettei tautia voi olla.”

Borrelioosi on punkin pureman aiheuttama sairaus.

© Tarja Penttinen / Otavamedia

Hytönen ei suosittele kotikäyttöön borreliabakteerin vasta-ainetestiäkään. Testit voivat antaa sekä vääriä positiivisia että vääriä negatiivisia tuloksia. Hytönen näkee ongelmana erityisesti väärät positiiviset tulokset.

”Mikään laboratoriotesti ei ole aivan tarkka. Testi saattaa näyttää positiivista myös jonkin muun syyn kuin borreliabakteerin takia. Testaajassa se voi aiheuttaa turhaa ahdistusta.”

Lääkäriin on mentävä, kun punkin pureman ympärillä on punoittava ihottuma

Hytönen muistuttaa, että borrelian vasta-aineiden testaaminen on haastavaa myös sairaaloissa, joissa on käytössä paljon herkemmät testit. Ongelmana on myös se, että kun ihminen on kerran sairastunut borrelioosiin, vasta-aineet saattavat säilyä veressä vuosia.

”Testi ei tiedä, onko kyseessä tuore tai vanha tartunta.”

Jos epäilee borreliainfektiota, Hytönen suosittelee menemään lääkäriin, jossa voidaan tehdä tarvittavat laboratoriotestit.

”Päivien kuluessa laajeneva, punoittava ihottuma punkin pureman ympärillä on aina syy hakeutua välittömästi lääkäriin.”

 

X