Eikö kyypakkaus autakaan kyynpuremaan?

Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu ei ota metsäretkelle mukaan kyypakkausta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu ei ota metsäretkelle mukaan kyypakkausta.
Teksti:
Virve Järvinen

Kyypakkaus on kyynpureman ensiapu

Tarua. Kyypakkauksessa vaikuttavana aineena ovat kortikosteroidit, joita ei käytetä rutiinisti käärmeenpureman hoidossa. Tutkimusten mukaan kortikosteroidista ei ole hyötyä, annetaan se sitten sairaalassa tai ottaako sen itse tapahtumapaikalla. Kyynpurema aiheuttaa elimistössä myrkytysreaktion, mutta se voi saada aikaan myös voimakkaan, nopeasti ilmenevän allergisen reaktion. Myrkytystä hoidetaan sairaalassa vasta-aineella ja voimakasta allergista reaktiota adrenaliinilla.

Kyynpureman jälkeen ei saa juosta

Totta. Tyhmintä, mitä kyynpureman jälkeen voi tehdä, on juosta kesämökille hakemaan kyypakkausta. Kyypakkaus on hyödytön, ja lihastoiminta nopeuttaa myrkyn leviämistä elimistössä. Puremakohta tulisi laittaa mahdollisimman liikkumattomaksi tukemalla se vaikka oksankarahkalla ja sukista tehdyllä lastalla. Tavallisimmin purema tulee jalkaan. Ellei tapahtumapaikalla ole ketään kantamassa tai tukemassa, ei auta kuin kävellä varovasti paikkaan, jossa voi soittaa apua.

Kyynpuremasta pitää soittaa lääkärille

Totta. Terveelle, oireettomalle aikuiselle riittää, että soittaa ja keskustelee hoidon tarpeesta lääkärin kanssa. Kipu, hengenahdistus, oksentelu ja pään ja kaulan alueelle tulleet puremat vaativat heti lääkäriä. Samoin, jos uhrina on alle 15 -vuotias lapsi, ikäihminen, odottava äiti tai vakavasti sairas tai henkilö, jonka jäykkäkouristusrokotus on vanhentunut.

X