Haittaluokitus syrjii naisia: Jos penis irtoaa tapaturmassa, vamma saa haittaluokan 10 – jos klitoris irtoaa, haittaluokkaa ei ole

Laki ei tunne tilannetta, jossa nainen ei kykene enää yhdyntään. Sen sijaan miehen erektiokyvyn menetys on pisteytetty selvästi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laki ei tunne tilannetta, jossa nainen ei kykene enää yhdyntään. Sen sijaan miehen erektiokyvyn menetys on pisteytetty selvästi.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Työtapaturma- ja ammattitautilain haittaluokituksessa ei mainita lainkaan naisten sukupuolielinten silpoutumista.

Luokitus listaa eri sairauksia ja vammoja aina ihottumasta neliraajahalvaukseen ja pisteyttää ne haittaluokkiin 1–20 sen mukaan, miten suuri toiminnanvajaus haitasta koituu ihmiselle. Luokitusta voidaan soveltaa osittain myös vapaa-ajan tapaturmiin.

Haittaluokituksessa mainitaan vain miehen sukupuolielimen vammat. Esimerkiksi peniksen irtoamisen haittaluokka on kymmenen, josta keski-ikäinen mies saa noin 40 000 euron kertakorvauksen. Se on yhtä paljon kuin osittaisesta kävelykyvyn menetyksestä.

Laki tietää erektion

Miehen sukupuolielimet ovat enemmän ulkona kehosta kuin naisen sukupuolielimet, joten ne vaurioituvat helpommin onnettomuuksissa. Mutta naisen sukupuolielinten vaurioituminen on yhtä lailla mahdollista.

Laissa ei ole otettu huomioon myöskään tilannetta, jossa naisen emätin vaurioituu tapaturmaisesti.

Laki ei tunne tilannetta, jossa nainen ei kykene enää yhdyntään. Sen sijaan miehen erektiokyvyn menetys on pisteytetty selvästi.

Lievä erektiokyvyn menetys vastaa haittaluokkaa kaksi, täydellinen impotenssi viittä.

Ainut naisen sukupuolielimiä koskeva vamma on hedelmättömyys, joka tosin mainitaan sukupuolineutraalisti.

”On kyllä outoa”

Miksi naisen sukupuolielinten silpoutumista tai yhdyntäkyvyttömyyttä ei ole mainittu haittaluokituksessa, sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston hallitussihteeri Tiina Muinonen?

”Hyvä, että tämä tuli esille. On kyllä outoa, ettei näitä asioita ole mainittu. Syynä tähän on todennäköisesti se, että haittaluokitus on vanhaa perua ja miehet ovat perinteisesti työskennelleet tapaturma-alttiissa ammateissa. Näitä vammoja on myös uskoakseni aika harvoin.”

Luokitus uudistui 2016, joten aivan pian ei ole odotettavissa muutoksia. Naisten vammat korvataan tällä hetkellä harkiten tapauskohtaisesti.

”Haittaluokitus ei saa johtaa naisten syrjivään kohteluun. Eli jos naisen sukupuolielimen menetys vastaa toiminnallisen haitan osalta miehen sukupuolielimen menetystä, haittaluokitusten pitäisi olla samat. Tähän voidaan päästä esimerkiksi soveltamalla yleisen toiminnanvajauksen kohtaa ja arvioimalla haitta samaksi kuin miehen”, Muinonen sanoo.

Mitään takeita korvaussumman suuruudesta ei kuitenkaan ole niin kauan kuin koko haittaluokitus puuttuu.

Haittaluokitus on valmisteltu lääkärivetoisesti. Haittaluokan arviointi on aina lääketieteellinen päätös.

X