Jooga on jokaisen laji

Hyvästi kiire ja kankea keho! Jooga tekee hyvää mielelle ja keholle, mutta sopiiko se kaikille? Om Yoga -koulun perustaja Paula Kiuru vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvästi kiire ja kankea keho! Jooga tekee hyvää mielelle ja keholle, mutta sopiiko se kaikille? Om Yoga -koulun perustaja Paula Kiuru vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Jooga sopii paremmin naisille kuin miehille.

Tarua. Jooga sopii kaikenikäisille ja -kokoisille ihmisille, jokaiselle. Se ei sisällä vaikeita askelkuvioita tai vaadi hyvää rytmitajua, saati mitään erityistaitoja.

Suorittaminen ja vertailu eivät joogaan kuulu. Useimmilla joogasaleilla ei ole peilejä. Niiden puuttuminen auttaa harrastajaa keskittymään omaan harjoitukseensa ja itseensä – unohtamaan muut paikallaolijat.

Jooga vaatii keskittymistä ja opettaa pysähtymään. Moni käyttää sitä stressinhallintakeinona.

Asanat onnistuvat vain notkeilta.

Tarua. Mitä kankeampi kaveri, sitä suurempi syy hänellä on tulla joogaan! Harrastajan ei tarvitse olla notkea, mutta harrastus tekee ennen pitkää notkeak-si. Jooga-asentoja eli asanoita riittää, ja ne ovat muokattavissa jokaiselle sopiviksi. Harjoitus ei ole pilalla, vaikkei osallistuja koskaan yltäisi sormillaan varpaisiinsa. Notkeus ei tee kenestäkään toista parempaa tai tasapainoisempaa ihmistä.

Notkeuden lisäksi myös tasapaino ja voima kehittyvät joogassa.

Joogaa voi harrastaa ilman tiettyä vakaumusta.

Totta. Joogaa voi harrastaa liikuntamuotona, jos haluaa. Mutta jooga on myös itsensäkehittämismuoto, johon liittyy oma filosofiansa universaaleine ajatuksineen esimerkiksi lähimmäisen rakkaudesta. Filosofiaan perehtyminen syventää omaa harrastusta.

Vaikka joogan alku on Intiassa ja hinduperinteessä, harrastajan taustaa ei kysytä eikä ketään käännytetä mihinkään.

Seura 39/2013

X