Kärsitkö unettomuudesta? Uusi täsmälääke voi olla keino luonnolliseen uneen

Yön mittainen uni, lyhyt käyttötarve, pienemmät haitat. Uusi oreksiiniantagonisti -lääke voi kohentaa unettomuuden hoitoa. Se lupaa hyvää myös muistisairaille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yön mittainen uni, lyhyt käyttötarve, pienemmät haitat. Uusi oreksiiniantagonisti -lääke voi kohentaa unettomuuden hoitoa. Se lupaa hyvää myös muistisairaille.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Joka kymmenes aikuinen kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta. Sitä pyritään hoitamaan ensisijaisesti lääkkeettömin keinoin eli vaikuttamalla nukahtamista ja unta ylläpitäviin tekijöihin. Kaikkia ne eivät auta, ja tällöin voidaan turvautua lääkkeisiin. Tällä hetkellä käytettävillä unilääkkeillä, kuten bentsodiatsepiineilla ja z-lääkkeillä, kuten tsopikloni ja tsolpideemi, on haittansa.

”Nämä lääkkeet voivat aiheuttaa päiväväsymystä sekä huonontaa tarkkaavuutta ja muistia. Niihin syntyy herkästi riippuvuus, jolloin lääkkeiden käyttö usein jatkuu, vaikka unettomuus olisi jo korjaantunut”, professori, neurologi Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta kertoo.

Uusilla oreksiini antagonisti -lääkkeillä Partisen luettelemat haitat ovat vähäisempiä. Ne eivät esimerkiksi aiheuta mielihyvän tunnetta, kuten rauhoittavat bentsodiatsepiinit, eikä niitä siten voi käyttää väärin.

”Oreksiini on aivojen välittäjäaine, joka ylläpitää vireystilaa. Iltaa kohden oreksiinin pitoisuudet aivoissa laskevat, minkä ihminen tuntee väsymyksenä.”

Antagonisti jarruttaa oreksiinin toimintaa, jolloin lääkkeen käyttäjän vireystila laskee illan aikana luonnollisesti.

”Lääke auttaa nukahtamaan ja ylläpitämään unta. Jos käyttäjä herää yöllä vaikka vessaan, hän nukahtaa helposti uudelleen”, Partinen kertoo.

Mitä hyötyä on oreksiinia estävistä lääkkeistä unettomille?

Oreksiinia estävät lääkkeet on tarkoitettu vaikeasti unettomille lääkkeettömien menetelmien rinnalle. Kun uni-valverytmi on saatu lääkkeiden ja esimerkiksi terapian avulla lähelle normaalia, lääkkeen käyttö voidaan lopettaa.

Tutkittavilla unirytmi on korjaantunut jo parissa viikossa. Koska oreksiiniantagonistit eivät aiheuta riippuvuutta, niiden lopettaminen on pääsääntöisesti vaivatonta.

Käypä hoitosuositus kehottaa välttämään bentsodiatsepiineja unettomuuden hoidossa. Uusien lääkkeiden tulon jälkeen niitä ei tähän tarkoitukseen tarvita, ellei henkilöllä ole muuta lääketieteellistä perustetta niiden käyttöön.

Kenelle unilääkkeet sopivat?

Perinteiset unilääkkeet häiritsevät aivojen asetyylikoliini-aineenvaihduntaan vaikuttavien hermoratojen toimintaa. Niiden toiminta on ratkaisevaa muistitoimintojen kannalta.

Varsinkin iäkkäät ihmiset ovat kärsineet perinteisten unilääkkeiden muistihaitoista. Tutkimusten mukaan uudet lääkkeet eivät näytä vaikuttavan haitallisesti muistiin, vaan ne saattavat jopa parantaa sitä.

Missä erilaisten lääkeryhmien käyttöä tutkitaan?

Oreksiiniantagonisteihin kuuluva lemboreksantti on Suomessa koekäytössä yksityisellä terveyspalveluiden tuottajalla. Samaan lääkeryhmään kuuluvaa suvoreksanttia tutkitaan Helsingin uniklinikalla alkavan Alzheimerin taudin hoidossa.

Tutkimustulosten mukaan suvoreksantti voi hidastaa muistisairauden kehittymistä, mikä parantaa sekä potilaan että hänen läheistensä elämänlaatua. Potilaan huono, muita häiritsevä nukkuminen on usein syy siihen, miksi Alzheimer-potilas päätyy laitoshoitoon.

Koska oreksiiniantagonisteja on saatavilla uniongelmaisille Suomessa?

Oreksiiniantagonisteja myydään jo Yhdysvalloissa. Meillä se tulee myyntiin ehkä muutaman vuoden kuluttua. Voidaan olettaa, että uudet lääkkeet tulevat olemaan hinnaltaan huomattavasti perinteisiä unilääkkeitä kalliimpina.

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 1/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X