Koska kirkasvalolamppu kannattaa sytyttää?

Kirkasvalolamppu kannattaa napsauttaa päälle jo reilusti ennen kuin ensimmäiset kaamosoireet ilmaantuvat, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirkasvalolampusta on eniten hyötyä aamuviiden ja -kymmenen välillä, mutta siitä on apua myös muihin aikoihin otettuna. ©TOMMI TUOMI/OTAVAMEDIA

Kirkasvalolamppu kannattaa napsauttaa päälle jo reilusti ennen kuin ensimmäiset kaamosoireet ilmaantuvat, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kirkasvalolamppu on normaalia kotivalaisinta selkeästi kirkkaampi lamppu. Kirkasvalon teho on vähintään 2500 luksia ja korkeintaan 10 000 luksia. Normaalisti kodin valaistus on noin 500 luksia. Kirkasvalolampussa tulee olla CE-merkintä.

Valon teholla on merkitystä valohoidon toimivuuden ja käyttömukavuuden takia. Kun lamppu on riittävän tehokas, ei tarvitse valohoitoa saadakseen oleilla aivan lampun vieressä.

Kirkasvalolamppu olisi kannattanut sytyttää jo syyskuussa

Totta. Kirkasvalo on tehokas hoito kaamosmasennukseen ja sitä lievempiin kaamosoireisiin, jotka ilmaantuvat useimmiten lokakuussa. Oireita voi lieventää tai ehkäistä kokonaan, jos kirkasvalolamppuhoidon aloittaa jo 1–2 viikkoa ennen niiden arvioitua ilmaantumista. Kirkasvalohoitoa on siis hyvä ottaa jo vähän ennakkoon, minkä takia hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Kirkasvalohoito tepsii vain aamulla

Tarua. Kirkasvalohoito on tehokkainta aamuviiden ja -kymmenen välillä, mutta siitä on apua myös muihin aikoihin otettuna. Jos esimerkiksi aamulla tai työpäivän aikana ei pysty valohoitoa ottamaan, sen voi tehdä vielä työpäivän jälkeenkin. Silloin vaarana on kuitenkin yöunien lykkääntyminen, sillä valolla on virkistävä vaikutus. Tavallisesti puolen tunnin valohoito virkistää ainakin 2–3 tunniksi, jolloin nukahtaminen ei todennäköisesti onnistu.

Kirkasvalolamppu toimii myös kuureina

Totta. Kirkasvalohoitoa voi ottaa myös 1–2 viikon kuureina. Sen jälkeen voi pitää tauon ja aloittaa jälleen, kun oireita ilmaantuu uudelleen. Kuurin aikana valohoitoa täytyy ottaa vähintään viitenä päivänä viikossa, jotta se voi toimia. Suositeltavaa on ottaa valohoitoa kerralla korkeintaan 30 – 60 minuuttia.

Pimeään aikaan ajoitettu etelänreissu toimii myös hyvin valohoitokuurina. Jos loman aikana hakeutuu aamupäivällä aurinkoon nauttimaan valosta, piristävä vaikutus voi kestää jopa kolme viikkoa loman jälkeen.

Artikkelia on muokattu 9.11.2023

Lue myös: Tiesitkö tämän kaamosväsymyksestä?

Lue myös Anna.fi: Katse kohti valoa – Pimeyden voi selättää

X