Akupisteiden stimulointi kaunistaa ja kirkastaa kasvoja – kosmeettinen akupunktio on jo vaihtoehto kauneusleikkauksille

Kosmeettinen akupunktio on kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto, joka korjaa kasvojen alueen ongelmia kehon kautta. Taina Alakulppi opiskeli alaa Kiinassa saatuaan ensin itse siitä avun vaivoihinsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kosmeettinen akupunktio on kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto, joka korjaa kasvojen alueen ongelmia kehon kautta. Taina Alakulppi opiskeli alaa Kiinassa saatuaan ensin itse siitä avun vaivoihinsa.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Onko minun syötävä lääkkeitä loppuelämäni ajan? Kysymyksen esitti lääkärilleen Taina Alakulppi, 37, jonka suolisto-ongelmiin ei löytynyt syytä tai parannuskeinoa vuosienkaan tutkimusten jälkeen.

Kiinalaisessa lääketieteessä hyödynnetään akupunktioneuloja.

Antiikin Kiinassa malli täytettiin vedellä ja päällystettiin savella. Kiinalaisen lääketieteen opiskelija tiesi pistäneensä neulan oikeaan kohtaan, kun reiästä tuli vettä. © Pirjo Kemppinen / Otavamedia

Kun muuta vaihtoehtoa ei tarjottu, Taina alkoi etsiä sitä itse. Hän teki perusteellisia elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksia, jotka auttoivatkin merkittävästi.

”Sitten törmäsin kiinalaiseen lääketieteeseen.”

Siihen asti työuran matkailu- ja ilmailualalla tehneen Tainan mielessä oli itänyt halu tehdä jotain aiempaa merkityksellisempää. Kiinalainen lääketiede avautui väylänä myös siihen.

Taina suoritti työnsä ohessa kolmevuotisen akupunktiohoitajan koulutuksen.

”Se ei riittänyt. Halu tietää yhä enemmän kasvoi samalla, mitä enemmän opin.”

Taina sai Kiinan valtiolta stipendin, jonka avulla hän opiskeli kaksi vuotta Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa, missä suoritti niin ikään jatko-opintoja ja harjoitteli käytäntöä paikallisissa sairaaloissa.

Suomeen palattuaan hän alkoi tehdä työtä alalla.

”Opiskeltavaa riittää vaikka loppuelämäni ajan.”

Taina tekee kiinalaisen lääketieteen hoitoja lääkäriasema Sofianovassa. Hän myös opettaa kollegansa kanssa perustamassa Kiinalaisen lääketieteen akatemiassa, jossa alkoi ensimmäinen 3,5-vuotinen peruskoulutus tammikuussa.

Paikallista ja kokonaisvaltaisesta hoitoa

Suomessa tarjotaan kahta erilaista kosmeettista akupunktiota. Toisessa käsitellään neuloilla vain kasvojen aluetta, jolloin vaikutus on paikallinen. Kiinalainen lääketiede perustuu puolestaan kehon kokonaisvaltaiseen hoitamiseen.

Kosmeettinen akupunktio juontaa juurensa Kiinan keisarilliseen hoviin. Viime vuosina sen suosio on kasvanut länsimaissa luonnonmukaisena vaihtoehtona leikkauksille ja täyteaineille.

Ensimmäisellä tapaamisella hoitaja pyrkii keskustelussa kartoittamaan mahdolliset syyt ihon ongelmiin ja valitsee sen perusteella kehosta akupunktiopisteet niiden hoitamiseen.

Taina havainnollistaa:

”Pernan toiminnan emotionaaliset komponentit ovat murehtiminen ja huolehtiminen. Liiallisena ne häiritsevät sen toimintaa. Se voi ilmetä kasvojen ihon sameutena ja velttoutena. Pernan tehtävä on ikään kuin pitää asiat paikallaan. Kun se ei voi, kaikki alkavat valua alaspäin ja ihosta tulee löysä.”

Ihon punaisuus, kuten couperosa, kertoo kehon kuumuudesta, joka voi syntyä muun muassa ruokavaliosta tai käsittelemättömistä tunteista.

”Pohjoismaalaisten on yleensä vaikea ilmaista vihan tunteita. Murisemme sisäänpäin”, kuvaa Taina.

Pienet neulat antavat hoitoa kiinalaisessa akupunktiossa.

Akupunktioneulojen työntösyvyys vaihtelee yleensä muutamasta millimetristä sentteihin. © Pirjo Kemppinen / Otavamedia

Kasvoihin pistetyt neulat vaikuttavat paikallisesti elvyttäen kollageenin tuotantoa.

Akupunktioneula on paikallaan 20 minuutista puoleen tuntiin 

Akupunktioneulan pistäminen ei yleensä satu, mutta sen pitää tuntua. Taina nimeää sen qin eli energian tunteeksi.

”Tuntemus voi olla sähköinen, säteilevä, virtaava, lämmin, kihelmöivä tai paineen tunne. Se kertoo, että neula on oikeassa kohdassa.”

Neuloja pidetään paikallaan 20 minuutista puoleen tuntiin. Kasvojen alueelta usein tihkuu muutama tippa verta niiden poistamisen jälkeen.

”Se on jopa suotavaa kuumuustiloissa. Veren mukana pääsee ulos kuumuutta.”

Neulat antavat elimistölle signaalin siitä, mitä sen pitää tehdä. Hoidon vaikutus jatkuu neulojen poistamisen jälkeen.

”Tunnepuolella voi nousta pintaan käsittelemättömiä asioita, kun keho antaa ikään kuin uuden mahdollisuuden niiden työstämiseen.”

Kiinalainen lääketiede puuttuu kehon häiriöihin ja tunnistaa välitilan

Kiinalaisen lääketieteen yksi etu on sairauden ja terveyden välitilan tunnistaminen.

”Kiinalaisen lääketieteen diagnostiikka on erilaista kuin länsimaisen. Pystymme puuttumaan kehon häiriöihin, jotka eivät näy vielä laboratoriokokeissa, ja estämään niiden kehittymisen sairaudeksi.”

Taina ei karsasta länsimaista lääketiedettä. Kummallakin on vahvuutensa.

”Joskus on otettava antibioottikuuri eikä akupunktio paikkaa katkennutta jalkaa. Haluaisin niiden toimivan yhteistyössä.”

 

 

X