Teen juonti koukuttaa – Voiko yrttiteen runsaasta käytöstä olla haittaa?

Teetä kannattaa juoda kohtuudella erityisesti, jos on matala hemoglobiini- tai ferritiiniarvo. Millaisia terveyshaittoja voi ilmetä kamomillateen tai muiden yrttiteelaatujen runsaasta käytöstä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teetä kannattaa juoda kohtuudella erityisesti, jos on matala hemoglobiini- tai ferritiiniarvo. Millaisia terveyshaittoja voi ilmetä kamomillateen tai muiden yrttiteelaatujen runsaasta käytöstä?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Kamomillateestä voi saada apua muun muassa unettomuuteen tai stressivatsan rauhoittamiseen. Mutta kaikkia yrttiteelaatuja tulisi käyttää kohtuudella ja yhtäjaksoisesti korkeintaan puoli vuotta, jonka jälkeen on hyvä pitää tauko.

Turvallisinta on käyttää vain Suomessa laillisesti myytäviä yrttiteelaatuja ja tuotteita, joiden pakkausmerkinnät ovat selkeät.

Yrttiteessä voi olla liian paljon lyijyä ja nitraattia

Yrttiteen pitkäaikaisesta ja yksipuolisesta käytöstä voi olla haittaa. Suomessa myytävät luomulaatuiset yrttiteet ovat pääsääntöisesti puhtaita ja turvallisia, mutta joskus yrttitee voi sisältää liian paljon lyijyä, nitraattia tai muita vierasaineita.

Kamomillatee sisältää paljon kumariinia, jonka runsaan ja pitkäaikaisen saannin tiedetään olevan haitallista maksan terveydelle. Raskaana olevalle kumariini on haitallista.

Pitkäaikaiseen käyttöön vihreää ja valkoista teetä

Teetä kannattaa juoda kohtuudella erityisesti, jos on matala hemoglobiini- tai ferritiiniarvo: kaikkien teelaatujen runsas juonti heikentää raudan imeytymistä.

Säännöllisiä lääkkeitä käyttävälle (kuten verenohennuslääke) ja maksa- ja munuaissairauksia sairastavalle ei suositella yrttiteetä, tai ainakin asia on tärkeä ottaa puheeksi lääkärin vastaanotolla.

Teestä saadaan paljon hyödyllisiä polyfenoleja, ja sen kohtuullinen käyttö on terveydelle hyödyllistä.

Eniten hyötyjä saadaan vihreästä ja valkoisesta teestä, jotka ovat suositeltavimpia pitkäaikaiseen käyttöön.

Asiantuntijana Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 9/18

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X