Kuin sisko ja veli

Liisa ja Mika välttelevät riitoja. Aikanaan kipinöivä suhde on samalla hiipunut hiljalleen kaveruudeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liisa ja Mika välttelevät riitoja. Aikanaan kipinöivä suhde on samalla hiipunut hiljalleen kaveruudeksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Odotukset avioliitolle olivat kymmenisen vuotta sitten isommat. Nyt ei ole läheisyyttä, ei juurikaan seksiä eikä oikein enää suuria tunteitakaan.

”Miksi meistä on tullut pelkkiä kavereita”, Mika ihmettelee.

Hän hullaantui 14 vuotta sitten tulisesti Liisaan. Rakastunut pari avioitui ja sai nopeaan tahtiin kolme lasta.

Avioliiton ensimmäiset vuodetkin olivat ihan onnellisia, mutta vaikeudet alkoivat pikkuhiljaa. Niitä on kuitenkin vaikea pukea sanoiksi, sillä pariskunta ei riitele.

Kumpikaan ei halua loukata toista, joten he eivät ota ristiriitoja esille juuri koskaan. Molemmat arvostavat toisen asiallista ja kohteliasta puhetapaa. Vähän tunteista puhumattomuus tosin painaa, varsinkin Liisan mieltä, vaikka hän onkin tyytyväinen tasapainoiseen perhe-elämään.

Vaikka pariskunnan yhteiselämä on tasaista ja rauhallista, jokin kuitenkin muhii koko ajan hyväntuulisen pinnan alla.

Ongelmat näkyvät selkeimmin makuuhuoneessa, jossa on hyvin hiljaista. Intohimo on hävinnyt, eikä kumpaakaan oikein enää haluta. Vähäiset seksikerrat eivät oikein edes tuo nautintoa, vaan tuntuvat pelkältä suoritukselta.

”En haluaisi pelkkää kämppissuhdetta”, Liisa pohtii ja tietää miehensä miettivän samaa asiaa.

Pariskunnan välillä on alkuvuosina ollut kipinää, mutta mihin se on hävinnyt? Onko tällainen suhteen kehitys väistämätöntä?

Liisa ja Mika olisivat motivoituneita parantamaan suhdettaan, mutta parisuhdeterapiaan hakeutuminen epäilyttää. Eiväthän he edes koskaan varsinaisesti riitele, joten heillä menee kuitenkin ihan hyvin.

Seura 02/2015

No anger, no sex

Mikan ja Liisan tilanne on monille tuttu: parilla menee sinänsä hyvin, mutta seksi ja kaikki muukin kuumuus loistaa poissaolollaan. Konfliktiton suhde tuntuu tärkeältä ja tavoiteltavalta, mutta tässä näyttäytyy hyvin myös kolikon kääntöpuoli. Mitä tapahtuisi, jos kumppani suuttuisi?

Alun ihanuudessa riidat eivät vielä nosta päätään, mutta suhteen edetessä ja syvetessä erilaisuus ja erillisyys korostuvat. Parien suuri haaste onkin, miten olla yhtä ja samalla puolella, mutta silti omilla jaloilla seisovia ja erillisiä sekä erilaisia ihmisiä.

Mitä Mika ja Liisa riidassa oikein pelkäävät? Millaisia malleja heillä on riidoista lapsuudenperheissään: onko riitely ollut tuhoavaa ja hylkäävää vai onko ihannoitu viilipyttymäistä hillitsemistä?

Epämukavatkin tunteet kuuluvat elämään ja parisuhteeseen. Hyvässä suhteessa voidaan ottaa yhteen ja olla erilaisia, mutta samanaikaisesti säilyttää luottamus siihen, että toinen pysyy rinnallani. Toisaalta kokemusta halutuksi tai rakastetuksi tulemisesta ei oikein voi saada, ellei koe myös erillisyyttä toisesta.

Turhaan ei ole syntynyt sanonta, ”no anger, no sex” – eli jos ei ole vihaa, niin ei seksiäkään. Rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys.

Maaret Kallio, Seksuaali-terveysklinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

Vaimennetut tunteet etäännyttävät

Millainen parisuhde, sellainen seksisuhde. Liisa ja Mika eivät halua loukata toisiaan, joten he eivät ota ristiriitoja esille. Tämä tarkoittaa, että omat tunteet ja tarpeet vaimennetaan, samoin omat ristiriidoissa syntyvät negatiiviset tunteet.

Parisuhde ilman tunteita voi olla rauhanomaista rinnakkaineloa. Ainut, mitä puuttuu, ovat tunteet. Ainoastaan tunteiden kautta voimme saavuttaa yhteyden omiin tarpeisiin, toiveisiin ja pelkoihin ja saavuttaa kosketuksen jonkinlaiseen ydinminään. Tunteiden kautta voi saavuttaa tiedon, kuka ja millainen minä olen ja mikä minut tekee onnelliseksi, surulliseksi tai vihaiseksi.

Tunteiden kautta löytyvät omat kipupisteet ja niiden kautta mahdollistuu oma kasvaminen ja kehittyminen. Tunteiden turruttaminen estää kasvun, kehityksen, ilon ja nautinnon ja läheisyyden. Mitä jää jäljelle?

Pariterapia on hyvä paikka keskinäisen suhteen kehittämiselle. Omin voimin tehtävään ”suhteen henkiin herättämiseen” Liisa ja Mika voisivat saada välineitä vaestoliitto.fi-sivuston tehtävästä Parisuhteen syventäminen.

Keijo Markova, Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X