Kylpyhuoneen kaapistani löytyi syövän aiheuttajia

Kosmetiikkatuotteet sisältävät ainesosia, jotka voivat aiheuttaa allergioita tai jopa syöpää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Myrkkyvaroitus! Kampaamosta saatu muotovaahto sisältää viittä erilaista parabeenia.

Kosmetiikkatuotteet sisältävät ainesosia, jotka voivat aiheuttaa allergioita tai jopa syöpää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Puhelimen näytöllä vilisee pääkalloja.

Käyn läpi kylpyhuoneen kaappia älypuhelin kädessä. Puhelimeen olen ladannut ilmaisen sovelluksen, jonka avulla skannaan  kosmetiikkatuotteen tuotteen viivakoodin. Sen luettuaan sovellus kertoo, ovatko tuotteet turvallisia.

Dove-suihkugeeli: pääkallo – Toxin Alert, sovellus hälyttää. Myrkkyvaroitus!

Apteekista hankittu Neutrogenan kuorinta-aihe: pääkallo.

KC Professionalin hiusnaamio: pääkallo.

Marketista ostettu Wellan muotovaahto: pääkallo.

Kampaamosta saatu saman merkin muotovaahto: viisi pääkalloa. Viisi!

Tuotteiden skannaamiseen jää koukkuun. Pian olen käynyt läpi viitisenkymmentä tuotetta. Niistä viidessä on ilmaisen CosmEthics-sovelluksen mukaan haitallisia ainesosia.

Mitä aineita minä itseeni oikein laitan?

Syöpää ja naishormoneja

Suurin osa käyttämästäni kosmetiikasta läpäisee tarkastuksen. Kaikkia tuotteita ei kuitenkaan löydy järjestelmästä, ainakaan vielä.

Mitä vahingollista käyttämissäni tuotteissa sitten on?

Pääkallosymbolilla merkityt tuotteeni sisältävät kahteen ryhmään kuuluvia haitallisia aineita: parabeeneja ja formaldehydeja.

”Parabeenit käyttäytyvät elimistössä naissukuhormonin tavoin. Formaldehydillä taas on löydetty linkitys syöpään”, kertoo sovelluksen kehittäjä Katariina Rantanen.

Esimerkiksi sävyttävä hiusnaamio, joka sai sovelluksen hälyttämään, sisältää formaldehydia, joka voi saada aikaan ihoärsytystä ja allergisia reaktioita. Pitkäaikainen altistuminen voi jopa aiheuttaa syöpää, sovelluksen tarjoamassa kuvauksessa kerrotaan.

Lähdeviitteet tieteellisiin artikkeleihin on kerrottu, joten tieto vaikuttaa luotettavalta.

Ympäristökeskus mukana

Suomen ympäristökeskus SYKE on mukana sovelluksen kehittämisessä. Se on koonnut tietoa kosmetiikkatuotteiden sisällöistä suomalaiselle CosmEthics Oy:lle.

Jotkut aineista on määritelty haitallisiksi sovelluksen perusasetuksissa, ja loput saa hälytyksen aiheuttavat aineet käyttäjä valita itse.

”Perusasetuksissa on raaka-aineita, joille lainsäädäntö asettaa pitoisuusrajoituksia”, sanoo sovelluksen kehittänyt Katariina Rantanen.

Tällaisia aineita ovat esimerkiksi aiemmin mainitut parabeenit ja formaldehydit.

Itse sovelluksen voi säätää varoittamaan esimerkiksi allergisoivista ainesosista tai eläinperäisiä tuotteista.

Suomessa turvallista?

Vaikka sovellus varoittaa aineista pääkallo-symbolilla, Suomessa tuoteturvallisuuteen voi yleisesti luottaa.

”Suomessa ei saa olla tuotteissa aineita, jotka ovat meille haitallisia. Tuoteturvallisuutta valvotaan lakisääteisesti”, tutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Mihin CosmEthics-sovellusta Suomessa sitten tarvitaan, jos tuotteet ovat turvallisia?

”Sovelluksen avulla voi halutessaan voi välttää niitä tuotteita, joiden suhteen on skeptinen. Elämme aika kemikalisoituneessa maailmassa.”

Monet haluavat esimerkiksi välttää mikromuoveja sisältäviä tuotteita ympäristösyistä.

”Monet ihmiset eivät esimerkiksi halua pestä hampaitaan hammastahnalla, jossa on muovihiukkasia”, Setälä kertoo.

Muovihiukkaset kulkeutuvat jätevesien kautta mereen, josta niitä on mahdotonta poistaa. Muovit voivat siis päätyä kalojen ruoaksi ja tätä kautta lopulta myös ihmiseen.

On myös  hyvä miettiä, mistä kaikesta kemikaalikuormaa itseensä kaataa.

”Kasvoille ei kannata levittää mitä tahansa tai harjata hampaita millä vaan, jos se on mahdollista välttää”, Setälä sanoo.

Tullin laboratorio tekee pistokokeita maailmalta tuleviin tuotteisiin. Euroopan ulkopuolella kosmetiikkaa ei välttämättä valvota yhtä tarkasti.

”Jos ostaa kaukomatkalla aurinkorasvan, sovelluksella voi tarkistaa, löytyykö tuotteesta aineita, jotka on EU:ssa kielletty kokonaan”, Setälä ehdottaa.

Tietoa vain englanniksi

Vaikka ilmainen sovellus on näppärä, siinä on muutamia puutteita.

Käyttäjä voi tallentaa sovellukseen mahdolliset allergiansa, jolloin hän saa ilmoituksen, jos skannattu tuote sisältää itselle haitallisia aineita. Sovellukseen täytyy kuitenkin tällöin olla kirjautunut, mikä vaatii Facebook-tunnukset. Eikö nykyään voi tehdä mitään ilman Facebookia?

CosmEthics-sovellus on tällä hetkellä saatavilla vain englannin kielellä, vaikka se on suomalaisen yrityksen kehittämä. Tieteellistä tekstiä tuotteiden ainesosista voi olla hankalaa lukea jo suomeksikin, joten kielimuuri voi karkottaa potentiaalisia käyttäjiä.

Tosin pääkallosymbolin tunnistavat kaikki, kielipäästä riippumatta.

 

X