(Päivitetty: )
Teksti:
seura.admin

Potilas ja lääkäri kohtaavat yhä useammin tietokoneen välityksellä. Etäyhteys helpottaa hoidon saantia etenkin selvissä tapauksissa, lapsiperheissä ja syrjäseuduilla.

Huomaan aamulla, että vyötärölleni on ilmestynyt rakkulaista ihottumaa. Diagnoosilla on kiire, koska olen lähdössä matkalle. Terveyskeskuslääkäri valokuvaa ihottumani ja lähettää kuvat tietokoneellaan erikoislääkärille. Saan 600 kilometrin päässä työskentelevältä spesialistilta hoito-ohjeet, ja hyvän matkan toivotukset.

Kuvitteellinen potilastapaus sopii erinomaisesti etäyhteydellä hoidettavaksi, sillä ihosairaudet on helppo kuvata ja tulkita kuvien perusteella. Mitä muuta etäpalveluilla voi hoitaa?

”Potilailla on paljon sellaisia terveysongelmia, joista voi puhua ja joiden hoidosta voi päättää etänä. Esimerkiksi lapsen silmätulehdus ja kuume ovat helposti diagnosoitavissa haastattelun ja kamerayhteyden avulla”, kertoo lääketieteen tohtori Mikko Keränen Nuorten Lääkärien Yhdistyksestä.

Etäpalvelut sopivat hyvin myös pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen ja verenpainetaudin seurantaan. Potilailla on diagnoosi jo entuudestaan, mutta he saattavat haluta keskustella lääkärin kanssa kontrollikäyntien välilläkin.

”Etäyhteyden valtteja ovat nopeus ja helppo saatavuus. Esimerkiksi aivotärähdyksen saaneen potilaan hoito-ohjeet on mahdollista antaa etänä, jos hänen seuranaan on ihminen, joka pystyy arvioimaan jatkohoidon tarvetta”, Keränen sanoo.

Osa isoa kokonaisuutta

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi viime vuoden lopulla, että etävastaanotto on rinnastettavissa perinteiseen vastaanottokäyntiin. Tämä on tarpeen esimerkiksi Lapissa, jossa on pitkät välimatkat ja vain vähän erikoislääkäreitä.

”Digitaalitekniikka on vain osa terveydenhoitoa. Se ei korvaa lääkärin ja potilaan fyysistä tapaamista, vaan on yksi väline hoitotyön kokonaisuudessa”, sanoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta.

Esimerkkinä hyvin toimivasta ja asiakkailta myönteistä palautetta saaneesta etäpalvelusta Tiihonen mainitsee Hämeenlinnassa käytössä olevan Minunterveyteni.fi-palvelun.

”Asiakas kertoo palvelussa alustavat tiedot oireistaan. Järjestelmä pystyy hakemaan ja yhdistelemään potilaan tietoja potilastietojärjestelmästä. Vastauksena asiakas saa itsehoito-ohjeet tai pyynnön saapua vastaanotolle”,  kertoo Tuula Tiihonen.

Palvelun käyttöä suositellaan tavallisiin päivystysluonteisiin ongelmiin, kuten hengitystietulehduksiin, selkäkipuihin ja nyrjähdyksiin. Se ei sovi kiireellistä hoitoa vaativiin sairauksiin.

Helpotusta lapsiperheille

Oululaiset lapsiperheet ovat testanneet jo vuosia Otometri.fi-palvelua, jossa korvaan työnnettävän mittarin avulla on mahdollista selvittää, onko lapsella korvatulehdus vai ei.

Mittauksen jälkeen korvamittari yhdistetään usb-liittimen ja tietokoneen avulla mittauskeskukseen. Laite ja ohjelma erottavat terveen ja tulehtuneen tärykalvon toisistaan.

Etädiagnoosin perusteella 
asiakas saa hoito-ohjeet. Lievissä korvatulehduksissa riittää kipulääke ja odottelu. 
Pitkittyvässä tai pahentuvassa 
sairaudessa asiakas saa pyynnön ottaa yhteyttä lääkäriin.

”Tällaisella palvelulla vältetään turhia lääkärikäyntejä ja säästetään aikaa, kun alustava oireiden kartoitus tehdään jo kotona”, Tiihonen sanoo.

Matalan kynnyksen hoitoa

Etävastaanottoa on hyödyntänyt menestyksekkäästi myös Ylioppilaiden terveyden-hoitosäätiö, joka vastaa Suomessa yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta.

Terveyspalvelupäällikkö Hanna Karin mukaan YTHS on keskittänyt erikoisosaamista vaativia toimintoja isoimmille paikkakunnille. Niiden yksiköt antavat etäpalveluita ympäri Suomea.

”Osa toimipisteistämme on pieniä. Niissä voi olla vain yksi terveydenhoitaja. Hän ei voi olla joka alan osaaja. Esimerkiksi seksuaalineuvonta vaatii erityisosaamista, jonka asiantuntijat olemme keskittäneet Tampereelle. Ihotautien spesialistit löytyvät pääkaupunkiseudulta”, Kari luettelee.

Erityisen hyviä kokemuksia YTHS on saanut sukupuolitautien etätestauksesta, jossa opiskelija tilaa netistä testipakkauksen kotiin, ottaa näytteen ja postittaa sen takaisin laboratorioon.

Etätestaus on tavoittanut sellaisetkin opiskelijat, joiden on ollut vaikea hakeutua vastaanotolle seksitautiepäilyn kanssa.

”Muutamia vuosia sitten Aalto-yliopiston opiskelijat ideoivat uuden palvelumallin. Se muistuttaa YTHS:llä käyttöön otettua sukupuolitautien etätestauspalvelua, joka on tavoittanut opiskelijat hyvin”, Hanna Kari kertoo.

Etävastaanottoja Suomessa

  • Otometri.fi tarjoaa Oulun kaupungin lapsiperheille palvelua, joka auttaa analysoimaan kotimittarin ja 
tietokoneen avulla, onko lapsella korvatulehdus 
vai ei.
  • Minunterveyteni.fi on 
Hämeenlinnan kaupungin palvelu tavallisiin päivystysluonteisiin ongelmiin. Ei sovi kiireellistä hoitoa vaativiin tilanteisiin.
  • Meedoc.com tarjoaa mm. yleislääkärin ja ravitsemusterapeutin palveluita etänä. Lääkärin konsultaatio maksaa -34 euroa, ja ravitsemusterapeutin analyysi viikon ruuista 25 euroa.
  • Doctagon.fi ottaa potilaita 
videovastaanotolle arkisin ilman ajanvarausta. Doctagon Anywhere -palvelulle tulee hintaa Kela-korvauksen jälkeen 33 euroa.
  • YTHS välittää korkeakouluopiskelijoille erikoislääkä-reiden palveluja etänä. Lisäksi YTHS:llä on mahdollisuus sukupuolitautien etätestaukseen.

Teksti: Miikka Järvinen
Kuva: 123RF

Kotilääkäri 2/2016.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X