Liikeanturit havaitsevat eteisvärinän ja sydäninfarktin – Jatkossa voit tunnistaa oireet älypuhelimellasi

Erilaisia sydän- ja verisuonitauteja on mahdollista tunnistaa ja seurata älypuhelimen avulla. Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin mittaustekniikkaa, joka antaa tietoa sydämen toiminnasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erilaisia sydän- ja verisuonitauteja on mahdollista tunnistaa ja seurata älypuhelimen avulla. Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin mittaustekniikkaa, joka antaa tietoa sydämen toiminnasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Mojtaba Jafari Tadi tutki väitöskirjassaan uutta liikeantureihin perustuvaa sydämen mittaustekniikkaa, jonka avulla päästään kiinni sydämen toimintaa kuvaaviin mekaanisiin ja hemodynaamisiin parametreihin.

”Jokaisella sydämenlyönnillä kehossamme kulkee monimutkaisia värähtelyjä, jotka syntyvät sydänlihaksesta. Nämä sydämen mikroliikkeet voidaan tallentaa erilaisilla laitteilla kehon eri paikoista”, Jafari Tadi kertoo.

Sydämen värähtelysingnaalit näkyviin mobiililaitteissa

Esimerkiksi seismokardiografia (SCG) ja ballistokardiografia (BCG) ovat olleet käytössä yli sadan vuoden ajan, joten sydämen värähtelysignaalien tallennusmenetelmät eivät ole uusia.

Anturien ja signaalien käsittelyn kehittyminen on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia sydämen ja verisuonien toiminnan seurantaan.

”Mikroelektromekaaninen kiihtyvyysanturi ja gyroskooppianturit voivat antaa kattavan kuvan sydämen värähtelystä. Erilaiset mobiililaitteet, kuten älypuhelimet, sisältävät tämän liikkeenmonitorointiteknologian”, Jafari Tadi selitää.

Liikeanturit havaitsevat eteisvärinän ja sydäninfarktin

Näiden liikeanturien avulla on mahdollista havaita erilaisia sydän- ja verisuonitauteja, kuten eteisvärinä tai sydäninfarkti. Useimmat ihmiset omistavat älypuhelin, jossa on liikeanturit, jotka mahdollistaisivat seurannan.

”Teknologia tarjoaa edullisen ja helpon tavan kyseisten ongelmien tunnistamiseen. Eteisvärinä ja sydäninfarktit ovat yleistyneet ja niillä voi olla vakavia seurauksia, ellei oireita tunnisteta ajoissa”, Jafari Tadi toteaa.

Jafari Tadi totesi tutkimuksessaan, että liiketunnistimia voisi mahdollisesti käyttää myös sydämen PET-kuvantamisen yhteydessä. Neljäulotteisten PET-kuvien laatu parani merkittävästi, kun sydämen toiminnasta ja hengityksestä aiheutuvia liikkeitä kompensoitiin liikeanturin avulla.

Mitä on eteisvärinä?

  • Sydämen eteisvärinä eli flimmeri, on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö, joka ei usein haittaa normaalia elämää. Se voi olla kohtauksittaista tai jatkuvaa. Kohtauksittainen eteisvärinä voi vaihtua normaalirytmiin itsestään tai rytminsiirrolla.
  • Eteisvärinässä tiheä sähköimpulssi johtuu sydämen eteisistä kammioihin aiheuttaen epäsäännöllisen sykkeen. Normaali eteissupistus puuttuu, ja sydämen kierrättämä verimäärä vähenee noin neljänneksen.
  • Eteisvärinässä vasempaan eteiseen voi eteissupistuksen puuttuessa kehittyä verihyytymä. Se voi aiheuttaa valtimotukoksen kuten aivoinfarktin. Ehkäisevänä lääkityksenä käytetään verenohennuslääkitystä. Kohtauksittaisessa eteisvärinässä voidaan käyttää rytmihäiriölääkkeitä ja pysyvässä flimmerissä sykettä hidastavia lääkkeitä. Joillekin potilaille voidaan myös tehdä eteisvärinän katetrihoito eli -ablaatio vähentämään eteisvärinää.
  • Nuoremmilla ihmisillä eteisvärinäkohtaukset ovat usein voimakkaita, sillä sähköisen aktiviteetin johtuminen eteisistä on vauhdikkaampaa. Iäkkäällä ihmisellä pitkään kestäneessä eteisvärinässä värinän aikainen syke hidastuu, kun sähkö johtuu eteisistä kammioihin aiempaa hitaammin.

Lähde: Seuran artikkeli

X