Miksi mies juo liikaa?

Tuulan ja Tuomon avioliittoon on hiljalleen hiipinyt kolmas osapuoli – alkoholi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuulan ja Tuomon avioliittoon on hiljalleen hiipinyt kolmas osapuoli – alkoholi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Tuulan ja Tuomon välejä on alkanut hiertää Tuomon alkoholinkäyttö. Oli arki tai juhla, aina mies löytää syyn tissutteluun. Tuula on huomannut, että hän on alkanut tahtomattaan tarkkailla Tuomon juomista ja se vaivaa häntä. Hän kun ei mielestään ole mikään tiukkapipo eikä sellainen rooli tunnu kivalta.

Mutta ei tämä nykyinenkään meno ilahduta. Kyllä Tuulallekin maistuu saunakalja, ruoan kanssa pari lasia viiniä ja iloinen siideri-ilta ystävien seurassa. Tuomolle se ei enää riitä. Saunakalja ei jää yhteen, vähintään neljä menee, kun kerran aloittaa. Ja Tuomohan aloittaa. Viinin hanapakkauksetkin vajenevat heillä nopeasti.

Tuula on yrittänyt puhua Tuomolle vähentämisestä, mutta se ärsyttää Tuomoa. Hänen mielestään alkoholi ei ole hänelle mikään ongelma; eihän hän tule edes humalaan neljästä kaljasta tai viinilasista! Tuula myöntää, että se on totta. Mutta Tuomo myös haluaa, että Tuula juo hänen seurakseen – ja Tuulapa tuntee viinilasit ja oluet nahoissaan vielä seuraavana päivänäkin. On niistä kertynyt kilojakin.

Tuulaa huolettaa myös se, että jotenkin mies on alkanut muuttua humalassa. Aina ennen hän oli hauska ja kiva ihminen juodessaankin, mutta viime vuosina Tuomoon on alkanut tulla jotain kummallista ilkeyttä. Aivan kuin miehen juodessa hänen takaansa pilkistäisi toinen, kärttyisä ihminen. Tai ehkä se johtuu vain siitä, että Tuomoa ärsyttää se, kun tietää Tuulan tarkkailevan hänen juomistaan.

Alkoholin vähentämisestä on tullut arka aihe. Jos Tuula ottaa sen puheeksi, syntyy riita.

Seura 06/2014

Puhukaa tunteista

Jos toinen puoliso yrittää muuttaa toista, tulee parisuhteeseen usein riitaa. Muutettava osapuoli reagoi puolustautumalla: minua yritetään määritellä.

On ymmärrettävää, että puolison juominen ahdistaa Tuulaa. Hänen ei kuitenkaan kannata syyttää tai vaatia. Sellaisesta aikuinen kuulija menee jumiin. Voi olla, että se voi saada Tuomon uhmaamaan ja juomaan entistä enemmän.

Ensimmäinen asia on, että Tuula alkaa kertoa omista tunteistaan, miten häntä suututtaa, pelottaa tai harmittaa. Kun parisuhteessa yksi muuttuu, muuttuu usein toinenkin.

Alkoholin liikakäyttö on iso varoitusmerkki ja siksi siihen pitää reagoida. Se voi olla pakopaikka, aivan kuten liiallinen työnteko tai pettäminenkin. Se voi kertoa Tuomon kasvukivuista ja tyytymättömyydestä elämäntilanteeseensa. Tyytymättömyys on kuin tarrapallo; se kerää kaiken. Eikä se häviä itsestään. Tilanne kannattaa purkaa ammattiauttajan kanssa.

Sari Liljeström, Parisuhdekouluttaja, Kataja Parisuhdekeskus ry

Juominen ei ole vain oma asia

Tuulan reaktio on aivan aiheellinen; hän ei valita turhasta. Kun tissutellaan monta kertaa viikossa, häiritsee alkoholinkäyttö parisuhdetta ja perhe-elämää. Silloin puolisolla on oikeus reagoida. Juova puoliso ei voi vedota siihen, että juominen on hänen oma asiansa.

Puolison alkoholinkäyttöön on kuitenkin vaikea vaikuttaa, sillä se on aina henkilökohtainen päätös. Jos Tuula yrittäisi rajoittaa miestään, saattaisi Tuomo alkaa piilotella juomista. Silloin kontrolli siirtyisi Tuulalle.

Juova ihminen usein kokee, että hän tarvitsee alkoholia oman stressinsä hallintaan. Ratkaisuksi pitää hakea muita keinoja, joilla voi hallita stressiä ja elää tasapainossa.

Tuulalla ja Tuomolla on nyt edessään vakava keskustelu. Kun puuttuu toisen juomiseen, se pitää tehdä avoimesti ja kertoa huolesta, joka siihen liittyy. Alkoholista puhuminen on usein kuuma peruna parisuhteessa. Se voi tuoda parin keskinäiseen suhteeseen jännitteitä. Keskusteluun on hyvä ottaa mukaan joku kolmas osapuoli, vaikka ystävä tai ammattiauttaja. Se voi helpottaa.

Kari Kiianmaa, Psykologi, kouluttaja

X