Miksi naiset palelevat herkemmin kuin miehet? Voiko kylmänarka tottua pakkasiin?

Jos on oikein kylmänarka, helpottuuko paleleminen siedättämällä? Kyllä vain, erikoistutkija, FT, dosentti Sirkka Virtanen Työterveyslaitokselta vakuuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos on oikein kylmänarka, helpottuuko paleleminen siedättämällä? Kyllä vain, erikoistutkija, FT, dosentti Sirkka Virtanen Työterveyslaitokselta vakuuttaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Kylmään tottuu, jos viettää aikaa kylmässä.

Totta.

Keho sopeutuu kylmään, ja sen aiheuttama epämiellyttävä tunne vähenee alle kahdessa viikossa. Sopeutumista kylmään voi edistää itse altistamalla itsensä säännöllisesti kylmälle esimerkiksi liikkumalla ja kuntoilemalla ulkona.

Naiset ovat kovempia palelemaan kuin miehet.

Totta.

Miehet jäähtyvät kylmässä ilmanalassa yleensä hitaammin ja vähemmän kuin naiset. Se johtuu siitä, että miesten suurempi koko ja lihasmassa mahdollistavat suuremman lämmöntuotannon kylmässä. Tässä on kuitenkin yksilöllisiä eroja, joihin vaikuttaa esimerkiksi rasvakudoksen määrä kehossa.

Avantouimarit palelevat vähemmän.

Totta.

Säännöllinen avantouinti on yksi keino sopeutua kylmään. Ahkerat avantouimarit kokevat, että avantouinti suojaa myös hengitystieinfektioilta ja lievittää erilaisia kipuja.

Ei kannata pukeutua liian lämpimästi syksyllä, koska pieni palelu karaisee talvea varten.

Tarua.

Tai periaatteessa totta, mutta miksi ihmeessä pitäisi palella, kun voi pukeutua lämpimästi pakkasellakin? Varsinkaan lasten pukeutumisesta ei pidä tinkiä, koska lasten kehon pinta-ala painoon suhteutettuna on suurempi kuin aikuisilla, ja tämä johtaa nopeampaan jäähtymiseen. He eivät myöskään välttämättä osaa tunnistaa haitallista jäähtymistä.

Lapsilla lämmönsäätely on vielä kehittymässä, ja heidän kylmänsietokykynsä on heikoimmillaan alle 10-vuotiaana. Lämmönsäätely on täysin kehittynyt vasta puberteetin jälkeen. Siksi aikuisten on huolehdittava lasten suojauksesta. Ei ole mitään järkeä laittaa heitä palelemaan vähissä vaatteissa.

X