Mistä saa apua seksiongelmiin?

Seksuaalinen halu on välillä aktiivisempi, välillä passiivisempi. Ikä vaikuttaa seksihaluihin hyvin yksilöllisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seksuaalinen halu on välillä aktiivisempi, välillä passiivisempi. Ikä vaikuttaa seksihaluihin hyvin yksilöllisesti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tuija Tiitinen

1. Mitkä ovat yleisimpiä syitä seksuaaliseen haluttomuuteen?

Syitä on useita. Seksuaalinen halu on luonteeltaan sellainen, että se on välillä aktiivisempi ja välillä taas passiivisempi. Jos on esimerkiksi stressiä tai kipuja, seksuaalinen halu vähenee. Toisaalta jollekin seksi saattaa olla tällaisissa tilanteissa ainoa tapa purkaa stressiä. Joskus halu katoaa tai menee piiloon vaikka riidan seurauksena.

2. Miten seksuaalista halua voi piristää pitkässä parisuhteessa?

Seksuaalisuus ja seksi ovat asioita, joille kannattaa olla avoin. Uudet asiat ja tavat saattavat piristää seksiä pitkässä parisuhteessa. Kun haluaa uusia asioita kumppaninsa kanssa, on tärkeää, että suhteessa on luottamusta ja välittämistä. Siis tunne, että molemmat haluavat toiselle hyvää ja kieltäytyäkin saa, jos siltä tuntuu. Myös seksiin liittyvistä asioista pitäisi pystyä puhumaan.

3. Ovatko halu ja kiihottuminen sama asia?

Eivät. Haluakin saattaa olla, mutta kiihottuminen voi olla silti hankalaa jostain syystä. Joskus taas jostain asiasta saattaa kiihottua, vaikka ei halua harrastaa seksiä.

4. Mitä voi tehdä, jos toinen haluaa liikaa seksiä ja toinen liian vähän?

Jokaisella on oikeus juuri siihen määrään seksiä kuin hän itse kokee hyväksi. Joskus voi haluta seksiä toisen kanssa, joskus vain yksinään. Kun kokee olevansa hyväksytty ja haluttu, herättää se myös halun osoittaa samaa toiselle. Jos haluaa enemmän kuin toinen, kannattaa osoittaa ha-luaan ja hyväksyntäänsä. Jokaisella on jokin asia, mikä saa hyvälle tuulelle ja tuntemaan olevansa rakastettu. Näitä asioita pitäisi viljellä parisuhteessa. Jos aina vain kertoo asioista, joista ei pidä, saattaa toinen kokea olonsa neuvottomaksi ja tilanne lukkiutuu.

En usko, että miehet haluavat seksiä enemmän kuin naiset. Se, millaista seksiä halutaan, vaihtelee yksilöittäin. Seksiähän voi olla jo se, että suudellaan. Jos haluaa pelkästään yhdyntää, eikä ollenkaan läheisyyttä, voi parisuhde olla ongelmissa.

5. Miten ikä tai ikäero vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen?

Nämä ovat hyvin yksilöllisiä asioita. Ikä tai ikäero eivät välttämättä vaikuta mitenkään. Toisaalta seksuaalinen halu voi muuttua päinvastaiseksi iän karttuessa. Esimerkiksi naisilla halut saattavat lisääntyä vaihdevuosien jälkeen, kun ei tarvitse enää kantaa huolta raskaaksi tulemisesta.

6. Mistä voi hakea apua seksiongelmiin?

Seksuaalineuvonta voi olla hyvä apu haluttomuuteen. Kun kyse on pettymyksistä ja halujen eroavuuksista tai jos on vaikea keskustella seksiin liittyvistä asioista kahdestaan, on hyvä etsiä ulkopuolista apua. Seksuaalineuvonnassa keskustellaan siitä, minkä kokee normaaliksi ja epänormaaliksi haluksi ja miksi näin on.

7. Milloin kannattaa mennä seksuaaliterapiaan ja mitä terapiassa tapahtuu?

Jos haluttomuuden taustalla on rajuja riitoja ja loukkaantumisia, voi terapia olla aiheellista. Jos on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä lapsuudessa, myös silloin psykoterapia on hyvä väline. Terapiassa käsitellään tunteita ja kommunikaatiota kumppaneiden välillä. Tapahtumia käydään läpi ja yritetään saada aikaan ymmärrystä ja toipumista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ongelmat pitäisi unohtaa, vaan oppia uudenlainen tapa suhtautua asiaan. Usein terapia tuottaa psyykkistä kipua, mutta ilman sitä ei yleensä tapahdu myönteisiä muutoksia.

8. Miten fantasiat vaikuttavat seksihaluihin?

Jokaisella ihmisellä on jonkinlaisia fantasioita. Kyse on siitä, millaisista ajatuksista tulee hyvä olo. Usein fantasiat ymmärretään sillä tavalla väärin, että niiden tarkoitus olisi tulla toteutetuksi. Näin ei kuitenkaan ole. Fantasia saattaa menettää merkityksensä tai tuntua typerältä, kun sitä yrittää toteuttaa. Jos kuitenkin haluaa toteuttaa seksissä jotain itseä kiinnostavaa, kannattaa siitä kertoa kumppanille. Hänkin saattaa innostua asiasta. Tällöin voidaan yhdessä miettiä, onko asia toteutuksen arvoinen.

9. Mikä on hyvä määrä seksiä?

Kun itse on tyytyväinen seksinsä määrään. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka kumppani ei haluaisi seksiä, voi silti tehdä seksiä itsensä kanssa. Se ei ole pois keneltäkään, päinvastoin. Jos saa itsensä tyydytettyä, saattaa olla rennompi ja rauhallisempi, mikä taas voi vaikuttaa parisuhteeseen positiivisesti.

Jos itse on tilanteeseensa tyytyväinen, ei haittaa, vaikka seksielämä loppuisi. Kumppanin halut on kuitenkin otettava huomioon, ja hän saattaa olla eri mieltä.

10. Miten sairastuminen tai vammautuminen vaikuttavat seksielämään?

Jokaisella ihmisellä on tarve tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi. Vammautuminen tai sairastuminen voivat korostaa tarvetta kokea olevansa haluttu. Toki usein, kun sairastuu tai vammautuu, joutuu käymään läpi ison kriisin. Monella itsetunto heikkenee ja saattaa tulla ajatuksia omasta kelpaamattomuudesta. Toipumisessa ajan kuluminen, mahdollisuus puhua omista tunteista sekä läheisimmän ihmisen tuki ovat tärkeitä asioita. Kuten kaikilla ihmisillä, joskus elämä on niin kuormittunutta, että pelkästään kädestä kiinni pitäminen tai hyvän yön suukko ovat riittäviä tyydyttämään seksuaaliset halut. Ja kun taas seksuaalisuudelle on enemmän tilaa sairauden väistyessä tai vammautumiseen sopeutuessa, alkavat halutkin lisääntyä.

Asiantuntijana Mika Lehtonen, psyko- ja seksuaali-terapeutti, psykiatrian sairaanhoitaja, Väestöliitto.

Seura 39/2013

X