Mitä mieltä on asiantuntija – Onko kuumeeton sairausloma lintsaamista?

Onko kuumeettoman mentävä töihin, vaikka olo olisi kuinka flunssainen? Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milloin kuumeesta pitää huolestua? © ISTOCKPHOTO

Onko kuumeettoman mentävä töihin, vaikka olo olisi kuinka flunssainen? Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Lepo on hyväksi kuumeettomassakin räkätaudissa

”Ei kukaan varmaan sellaista suosittele. Varsinkin fyysisessä työssä pienistäkin flunssista voi tulla sydänlihastulehdus.

Tyypillisellä, rhinoviruksen aiheuttamalla nuhakuumeella on oma taudinkulkunsa, joka ei lepäämällä nopeudu. Lepääminen on kuitenkin järkevää, koska rasittuneena on herkempi saamaan jälkitaudiksi jonkin bakteeritulehduksen, ja sairastaminen pitkittyy.”

Kuumeettoman flunssan takia poissaolo ei ole aina vain lintsaamista

”Tätä voi tarkastella työsuojelun, lääketieteen, yksilön tai tuotantotalouden kannalta, ja molekyylivirologian tutkijana en mielelläni työnnä lusikkaani kovin syvälle tähän soppaan.

En tiedä, onko kukaan tutkinut, mikä olisi kansantaloudellisesti järkevää: se, että ei sairastuttaisi muita vai se, että sinniteltäisiin töissä? Tähän ei taida olla lopullista totuutta.”

Jos on flunssassa ja kuumeinen, töitä ei kannata tehdä edes kevyesti

”On niitä, jotka kokevat itsensä työkykyisiksi missä kunnossa tahansa. Ja ihmiset sekoittavat nuhakuumeen ja influenssan. Influenssa ei ole mikään pieni räkätauti. Älkää hyvät ihmiset sekoittako näitä keskenään, ja käykää ottamassa rokotus!

Flunssaisena voi tartuttaa muita, vaikka ei pärskisikään suoraan päin toista

”Flunssa ei tartu niinkään pärskimällä kuin käsien kautta, pinnoilta ja kättelemällä. Flunssan torjuminen työpaikoilla on vaikeaa, koska virus tarttuu jo ennen kuin ihminen edes kokee itsensä sairaaksi.”

X