Jäätynyt olkapää vaivana – Mitä tehdä kun olkapää jäätyy?

Jäätynyt olkapää on elämää hankaloittava vaiva. Kysyimme asiantuntijalta 10 kysymystä jäätyneestä olkapäästä. Lue ortopedin ja olkakirurgin neuvot!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jäätynyt olkapää on hankala vaiva, mutta se paranee.

Jäätynyt olkapää on elämää hankaloittava vaiva. Kysyimme asiantuntijalta 10 kysymystä jäätyneestä olkapäästä. Lue ortopedin ja olkakirurgin neuvot!
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Jäätynyt olkapää eli olkanivelen adhesiivinen kapsuliitti on yleisempi naisilla kuin miehillä. Tyypillisesti vaiva kehittyy vähitellen ja oireet ilmenevät keski-iässä.

1. Mitä tarkoittaa jäätynyt olkapää?

Jäätyneessä olkapäässä nivelkapseli paksuuntuu, kiristyy ja tulehtuu. Nivelkapseli on muutaman millimetrin paksuinen pussi, joka ympäröi olkaniveltä. Nivelkapselin tulehtuminen ja paksuuntuminen aiheuttaa kipua ja asteittain lisääntyviä liikerajoituksia.

Jäätyneen olkapään perussyytä ei tunneta, mutta altistavia tekijöitä voivat olla muun muassa tapaturmat, normaalista poikkeava rasitus, leikkaus tai jännekalkit.

2. Onko kyse ohimenevästä vaivasta?

Kyllä, mutta vaiva on pitkäaikainen. Tavallisesti se kestää parisen vuotta, joskus enemmän ja joskus vähemmän.

Jäätyneessä olkapäässä erotetaan kolme vaihetta. Kipuvaiheessa olkanivelen kipu yltyy, ja tulee liikerajoitteita. Kipuvaihe kestää 2–9 kuukautta. Jäykkyysvaiheessa kipu heikkenee tai häviää, ja vallitsevana oireena on liikerajoitus. Tämä vaihe kestää 4–11 kuukautta. Paranemisvaiheessa oireet häviävät vähitellen, ja olkanivelen toiminta elpyy.

Kannattaa tehdä kevyitä olkavarren heiluri- ja pyöritysliikkeitä.

3. Keitä jäätynyt olkapää erityisesti vaivaa?

Kuka tahansa voi saada jäätyneen olkapään. Naisilla se on kuitenkin hieman yleisempi kuin miehillä. Tavallisimmin vaiva tulee keski-iässä, mutta se voi vaivata muunkin ikäisiä.

Jäätynyt olkapää tulee yleensä heikomman eli ei-dominantin käden olkapäähän.

Vaiva on yleisempi diabeetikoilla ja kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla. Miksi näin – sitä ei tiedetä.

4. Mitkä ovat jäätyneen olkapään oireet?

Oireena on liikekipu, joka iskee varsinkin äkkiliikkeissä ja liikeratojen ääripäissä. Esimerkiksi rintaliivien hakasten irrottaminen selän takaa tai astian kurkottaminen ylähyllyltä saa aikaan äkillisen kovan kivun. Kipu voi olla niin lamaannuttavaa, että henki salpautuu. Yleensä kipu menee ohi minuutissa tai parissa.

Jäätynyt olkapää oireilee myös leposäryllä, joka on pahinta öisin.

Oireet vaihtelevat paljon. Joillakin kipu tuntuu kaikissa liikkeissä, ja jopa auton ajaminen voi olla mahdotonta. Joidenkin oireet ovat lieviä eivätkä rajoita elämää.

5. Miten vaivaa tutkitaan?

Yleensä lääkäriin on hyvä mennä, jos itsestään alkanut kipu pitkittyy yli muutaman viikon.

Lääkärin tekemä kliininen tutkimus on tärkein. Itse pyydän aina potilasta riisumaan paidan, jotta näen mahdolliset lihassurkastumat. Liikeratojen rajoittuneisuutta ja olkavarren voimaa selvitetään liikuttamalla käsivartta eri suuntiin ja painamalla vastaan, kun potilas liikuttaa kättä.

Röntgenkuva kuuluu asiaan. Siitä ei ole jäätyneen olkapään diagnosoimisessa hyötyä, mutta sen avulla selviää, ettei oireiden taustalla ole vaikkapa jännekalkkia, kasvainta tai nivelrikkoa.

6. Miten jäätynyt olkapää erotetaan kiertäjäkalvosimen oireyhtymästä?

Kiertäjäkalvosimen oireyhtymässä liikerajoitus ei ole niin laaja kuin jäätyneessä olkapäässä. Kipua tuottaa yleensä vain olkavarren nostaminen sivulta ylös.

Kaikesta huolimatta oireistot ovat usein samankaltaisia. Kokemukseni mukaan moni lääkäri diagnosoikin jäätyneen olkapään kiertäjäkalvosimen oireyhtymäksi, joka on jäätynyttä olkapäätä yleisempi vaiva.

7. Miksi vaivat sekoittuvat diagnoosia tehtäessä?

Yksi syy saattaa olla se, että olkapää tutkitaan magneettikuvauksella. Magneettikuva on niin herkkä, että se paljastaa olkapäässä iän myötä yleistyviä muutoksia. Nämä muutokset diagnosoidaan sitten kiertäjäkalvosimen oireyhtymäksi, vaikka muutokset eivät välttämättä aiheuta mitään oireita.

On kuitenkin muistettava, että potilaalla voi olla yhtä aikaa sekä jäätynyt olkapää että kiertäjäkalvosimen oireyhtymä.

8. Miten jäätynyttä olkapäätä hoidetaan?

Kipuvaiheessa auttavat tulehduskipulääkkeet, kortisonipistokset ja kylmähoito. Tärkeintä on kuitenkin itsehoito eli kotona tehtävä jumppa fysioterapeutilta saatujen ohjeiden mukaan.

Alun kipuvaiheessa kannattaa tehdä kevyitä olkavarren heiluri- ja pyöritysliikkeitä. Kivun hellittäessä olkavartta voi jumpata keppijumpalla ja venytysharjoituksilla – esimerkiksi ”kiipeämällä” sormilla seinää ylöspäin. Näin pyritään avaamaan olkanivelen jähmettynyt ja rajoittunut liike.

9. Auttaako jumppa?

Kyllä, liikeharjoitteet nopeuttavat paranemista huomattavasti. Sairaus kestää yleensä 1–5 vuotta. Säännöllisellä jumpalla sen kesto voi lyhentyä jopa muutamaan kuukauteen. Ihminen voi siis itse tehdä paljon.

Oikea diagnoosi on tässäkin kohtaa tärkeä. Kiertäjäkalvosinvaivaa hoidetaan muun muassa lihaksia vahvistamalla, mikä ei taas jäätyneessä olkapäässä auta.

Lue myös: Kuusi helppoa liikettä jäätyneen olkapään hoitoon – nappaa fysioterapeutin kuvalliset ohjeet

10. Voidaanko jäätynyt olkapää joutua leikkaamaan?

Hyvin harvoin päädytään leikkaushoitoon. Tähystysleikkaus voi tulla kyseeseen, jos vaivan syynä on esimerkiksi tapaturmainen jännerepeämä. Joskus leikkaus joudutaan tekemään, jos oireet pitkittyvät eikä konservatiivisesta hoidosta eli lääkkeistä, jumpasta ja fysikaalisesta hoidosta ole apua.

Joskus jäätyneen olkapään hoidossa käytetään narkoosimanipulaatiota. Siinä olkanivel avataan nukutuksessa vääntämällä olkanivel auki kaikkiin suuntiin.

11. Paraneeko olkapää ennalleen?

Hiljalleen kipu vähenee, ja olkanivelen jousto palautuu. Jäätynyt olkapää voi parantua täysin ennalleen, mutta joskus jää pieniä liikerajoitteita. Olennaista paranemisen kannalta on oikea diagnoosi, jotta olkapäätä voidaan hoitaa oikein.

 On erittäin harvinaista, että vaiva ilmaantuisi uudelleen samaan olkaniveleen. Kuitenkin 20−30 prosenttia potilasta saa vaivan jossakin vaiheessa myös toiseen olkaniveleen.

12. Onko jäätynyt olkapää ehkäistävissä?

Koska jäätyneen olkapään syytä ei tiedetä, ei sitä voi oikein ehkäistäkään. Kuitenkin raskaan ruumiillisen työn tekijöillä vaivaa on vähemmän, joten jatkuva tasainen olkapäiden kuormittaminen suojannee olkapäätä jäätymiseltä.

Asiantuntijana ortopedi ja olkakirurgi Harri Heliö Diacorin Terveyspalveluista.

Artikkelia on muokattu 21.11.2023

Lue myös Anna.fi: Olkapää kuormittuu herkästi – tunnista, milloin olkapääkipu on viimeistään lääkäriasia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X