Miten katkaista flunssakierre? Asiantuntija vastaa

Joskus flunssa ei tahdo talttua, vaan uusi nuhakuume puskee päälle pian entisen hellitettyä. Mitä tehdä, kun flunssakierre vain jatkuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joskus flunssa ei tahdo talttua, vaan uusi nuhakuume puskee päälle pian entisen hellitettyä. Mitä tehdä, kun flunssakierre vain jatkuu?
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Flunssakierre jatkuu.  Miten katkaista jatkuva flunssa? Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastaa 12 kysymykseen flunssakierteestä.

1. Kolmas perättäinen flunssa meneillään. Miten flunssakierre katkaistaan?

Virusten häätämiseen ei valitettavasti ole mitään täsmäasetta. Kannattaa panna perusasiat kuntoon: lepää riittävästi, syö monipuolisesti ja liiku voinnin mukaan. Vaikka kuumetta ei olisikaan, raskasta fyysistä työtä pitää välttää, jos on flunssan takia uupunut olo. Kevyttä toimistotyötä voi tehdä, jos tuntuu siltä, että kipulääkkeiden avulla jaksaa.

Jos vointi on ollut huono jo jonkin aikaa, kannattaa käydä lääkärillä tarkistuttamassa, ettei sairastelun syynä sittenkin ole joku bakteeritulehdus. Esimerkiksi poskiontelontulehdus voi joskus olla piilevä.

2. Miten flunssakierre syntyy?

Ei ole tavatonta, että ihminen sairastaa viisikin flunssaa talvikautena. Usein flunssat seuraavat toinen toistaan, kun hengitysteiden limakalvot eivät ole vielä ehtineet toipua edellisen flunssan aiheuttamasta ärsytyksestä seuraavan viruksen jo ilmaantuessa.  Voi olla, että edellisen flunssan paraneminen on pitkittynyt esimerkiksi liian vähäisen levon takia.

3. Eikö ole mitään muuta tehtävissä, kuin levätä ja odottaa?

Riittävä lepo on todella tärkeää. Mutta jos taustalla on joku infektioherkkyyttä lisäävä syy, joka voidaan korjata, tähän pitäisi tietysti tarttua. Tupakointi on yksi pahimmista – se alentaa vastustuskykyä monin tavoin.  Joskus ulkoiset, hengitysteitä ärsyttävät tekijät, kuten jatkuva altistuminen pölyille tai kemikaaleille, voivat ylläpitää ärsytystä limakalvoilla. Huoneilman puhtauteen ja epäpuhtauksilta suojautumiseen pitää kiinnittää huomiota sekä kotona että töissä. Flunssakierrettä voi myös ylläpitää huonossa tasapainossa oleva yleissairaus, kuten diabetes tai astma. Myös stressi voi olla jatkuvan flunssakierteen taustalla.

4. Stressaantuneena flunssat tosiaan iskevät herkemmin ja jäävät roikkumaan. Miksi?

Stressi alentaa vastustuskykyä muuttamalla elimistön hormonitasapainoa ja lisäämällä tulehdusvälittäjäaineiden määrää. Kuormittavassa työssä ja hektisessä arjessa stressihormonin taso usein nousee. Elämisen tahtia pitäisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan hidastamaan.

5. Voiko flunssakierteen syntymistä ehkäistä mitenkään?

Paras keino ehkäistä toistuvia hengitystieinfektioita ovat nuo jo alussa mainitut perusasiat eli terveelliset elämäntavat ja flunssan hoito levolla.

Kylmältä kannattaa suojautua. Tutkimukset ovat nimittäin vahvistaneet arkitiedon: kylmettymisellä ja flunssalla on yhteys. Kylmä aiheuttaa limakalvoilla reaktioita, jotka tarjoavat viruksille paremmat toimintaedellytykset. Ja järkikin sanoo, että liian vähissä vaatteissa ulkoilu voi myös ylläpitää flunssakierrettä.
Käsihygieniasta kannattaa myös huolehtia. Käsien peseminen suojaa itseä ja muita flunssaviruksen leviämiseltä.

6. Kannattaako ottaa influenssarokotus?

Kyllä, ehdottomasti. Se auttaa suojaamaan usealta influenssaviruskannalta. Lisäksi, mitä suurempi osa väestöstä on suojattu, sitä vähemmän influenssa pääsee leviämään. Rokote ei kuitenkaan suojaa tavalliselta flunssalta.

7. Auttaako C-vitamiini tai sinkki flunssakierteen katkaisussa?

Ei suoranaisesti kierteen katkaisussa, mutta flunssan lyhentämisessä mahdollisesti kyllä. Tämä edellyttää kuitenkin aikamoisia päiväannoksia. Kannattaa muistaa, että isot annokset saattavat aiheuttaa vatsavaivoja. C-vitamiinia pitäisi ottaa 3–6 grammaa päivässä. Sinkin osalta paras näyttö on saatu sinkin asetaattimuodolla imeskelytablettina. Riittävä päiväannos voisi olla 80 mg.

8. Olisiko nenäkannusta apua?

Nenäkannu on kaikille sopiva peruskonsti, jolla voi ennaltaehkäistä ja hoitaa nenän ja hengitysteiden vaivoja. Nenäkannu täytetään kädenlämpöisellä suolavedellä ja vettä valutetaan vuorotellen molemmista sieraimista. Vesi huuhtelee sekä nenä- että poskionteloita.

9 Pitäisikö popsia suoliston vastustus kykyä tukevia maitohappobakteereita?

Maitohappobakteerit eivät katkaise flunssakierrettä, mutta ylläpitävät kyllä hyvinvointia ja saattavat näin ehkäistä infektioita. Maitohappobakteereista ei ole haittaa, mutta hyötyä saattaa siis olla.

10. Edistääkö vai hidastaako liikunta flunssasta toipumista?

Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Liikunta voi olla rasite toipumiselle, jos aloittaa liian varhain ja liian kovalla tahdilla. Toisaalta, liikunta on hyvä puskuri sairastumista vastaan. Flunssan jälkeen on aloitettava riittävän rauhallisesti ja lisättävä kuormitusta vähitellen. Ainut pätevä ohjenuora on se, että liikunnan on tunnuttava hyvältä.
Pieni nuha ei haittaa, mutta yskä on syytä ottaa vakavasti. Liikunta saattaa kuormittaa elimistöä niin, että infektio pääse pahenemaan. Tästä saattaa olla seurauksena keuhkokuume tai jopa sydänlihastulehdus.

11. Flunssakierteen kourissa saattaa tulla mieleen, että nyt menen pyytämään lääkäriltä antibiootit. Auttavatko ne?

Antibiootit eivät auta viruksen aiheuttamissa tulehduksissa. Antibiooteista on apua vasta, kun kyseessä on bakteerin aiheuttama infektio, kuten poskiontelotulehdus tai keuhkokuume. Varmuuden vuoksi antibiootteja ei missään nimessä pidä ottaa, sillä ne heikentävät vastustuskykyä. Antibioottikuuri tuhoaa haitallisten bakteereiden lisäksi ison joukon myös suoliston normaalia bakteerikantaa.

12. Miksi jotkut sairastavat monta flunssaa talvikautena ja toiset eivät yhtään?

Tähän vaikuttaa elämäntapojen lisäksi luontainen vastustuskyky. Toisilla vastustuskyky vain on parempi kuin toisilla. Elintapojen ja stressin lisäksi vastustuskykyä heikentävät useat antibioottihoidot tai muut lääkitykset, kuten kortisonihoito.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Jyväskylän Terveystalosta.

Lue myös: Flunssakierre: Tuntuuko siltä, että flunssa tulee yhä useammin? Tästä se johtuu

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X