Näin hormonivaje vaikuttaa seksielämään

Iän myötä hiipuvat hormonit vaikuttavat sekä miehen että naisen seksuaaliseen haluun – yhdellä enemmän, toisella vähemmän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Terveillä elämäntavoilla voi ehkäistä hormonivajetta ja ikämuutoksia.

Iän myötä hiipuvat hormonit vaikuttavat sekä miehen että naisen seksuaaliseen haluun – yhdellä enemmän, toisella vähemmän.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirkko Tuominen

1. Miten estrogeenin hiipuminen vaihdevuosien myötä vaikuttaa naisen seksihaluihin?

Estrogeeni ei sinänsä vaikuta seksuaaliseen halukkuuteen, mutta sen vähyys heikentää monella elämänlaatua.

Suomalaisten naisten kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana. Kun munasarjojen estrogeenituotanto sammuu, suurimmalle osalle naisista tulee erilaisia vaihdevuosioireita.

Jos on uniongelmia, hikoilua, ärtyisyyttä, masentuneisuutta tai ahdistusta, seksi ei välttämättä kiinnosta. Estrogeeni pitää myös limakalvot liukkaina. Kun hormoni hiipuu, limakalvot ohenevat ja kuivuvat, mikä voi vaikeuttaa yhdyntää ja aiheuttaa kipua.

 

2. Mitkä muut hormonit vaikuttavat naisen haluun?

Testosteroni on tärkeä seksuaalista halua säätelevä hormoni sekä miehillä että naisilla. Naisella testosteronia tuottavat munasarjat ja lisämunuaiset. Lisäksi sitä syntyy kudoksissa, erityisesti rasvassa, elimistön tuottamista esihormoneista.

Kun munasarjojen toiminta hiipuu, myös testosteronin ja sen esiasteiden pitoisuudet pienenevät, mutta vähemmän kuin estrogeenin määrä.

Myös keltarauhashormoni progesteroni sekä ”rakkaushormoni” oksitosiini vaikuttavat naisen haluun. Kosketus ja hieronta saavat oksitosiinin erityksen lisääntymään ja sitä kautta todennäköisesti myös halun heräämään. 50 ikävuoden jälkeen myös näiden hormonien määrä vähenee.

 

3. Näivettyykö naisen seksi hormonikadon myötä?

On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon hormonitoiminnan muutos vähentää naisen seksihaluja. Seksuaalisuuteen vaikuttavat muutkin asiat, kuten elämäntilanne ja parisuhde.

Sairaudet, kivut ja lääkitykset vähentävät usein seksuaalista aktiivisuutta, mutta terveet, hyvinvoinnistaan huolehtivat ja hyvässä parisuhteessa elävät naiset voivat usein hyvin myös seksin suhteen.

Iän myötä on enemmän kahdenkeskistä aikaa ja siten paremmat puitteet läheisyydelle, hellyydelle ja rakastelulle. Naisen seksuaalinen nautinto voi jopa lisääntyä iän myötä, kun itsetunto on vahvistunut ja nuoruuden estot väistyneet.

 

4. Auttavatko hormonihoidot parantamaan naisen seksiä?

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito korjaa romahtaneen estrogeenitason ja ylläpitää fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Kun häiritsevät vaihdevuosioireet poistuvat, elämänlaatu ja sitä kautta yleensä myös seksi paranevat. Usein tarvitaan lisäksi emättimeen laitettavaa paikallisestrogeenia, joka vahvistaa limakalvoja ja pitää ne yhdyntäkunnossa. Paikallisestrogeenia suositellaan myös naisille, jotka eivät voi tai halua käyttää hormonihoitoa.

Jos nainen kärsii hormonikorvaushoidosta huolimatta energian puutteesta ja seksuaalisesta haluttomuudesta, lääkäri saattaa määrätä testosteronia geelinä. Jotkut harvat lääkärit voivat kirjoittaa DHEA-reseptin.

DHEA on heikkovaikutteinen testosteronin esiaste, joka muuttuu elimistössä testosteroniksi. Se parantaa joillakin naisilla seksuaalista halukkuutta, energiaa tai mielialaa, toiset eivät huomaa mitään eroa hyvinvoinnissaan.

 

5. Miten miehen hormonit muuttuvat iän myötä?

Mieshormonien määrä laskee iän myötä, mutta hitaammin ja tasaisemmin kuin naisilla. Testosteroni alkaa laskea miehillä pikkuhiljaa jo melko nuoresta, noin 30 vuoden iästä lähtien. Yli nelikymppisillä hormonitaso putoaa yleensä 1–2 prosenttia vuodessa. Viisikymppisenä testosteroni voi olla pudonnut niin alas, että se alkaa aiheuttaa oireita.

 

6. Millaisia oireita matala mieshormoni voi aiheuttaa?

Suuri osa tulee vastaanotolle väsymyksen, jaksamattomuuden ja masentuneisuuden vuoksi. Joku on saattanut syödä masennuslääkkeitä ilman että niistä on ollut apua. Kun miehen matala testosteroni korjataan, mielialakin paranee.

Joillakin on ärtymystä, unihäiriöitä, pinna palaa herkästi, on vaikea keskittyä ja muisti pätkii. Myös fyysisiä oireita voi olla, esimerkiksi nivelkipuja. Seksuaalinen haluttomuus on yleistä. Jos testosteroni laskee kovin alas, voi tulla erektiohäiriöitä.

Naisten haluttomuudesta puhutaan paljon, mutta haluttomuus vaivaa myös miehiä. Halujen epätasapaino stressaa molempia ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan usein ongelmia parisuhteessa.

 

7. Milloin testosteronitaso on niin matala, että sitä kannattaa hoitaa?

Se, mikä on normaali tai epänormaali testosteroniarvo, on yksilöllistä. Tiedeyhteisössä on määritelty raja-arvo, joka voi olla miehestä riippuen joko normaali tai epänormaali. Alakantissa olevat arvot eivät välttämättä tarkoita, että mies kärsisi oireista.

Jos normaali vanheneminen sujuu kivutta, hoitoja ei tarvita. Mutta jos elimistön muutokset huonontavat selvästi elämänlaatua, apua on tarjolla. Testosteronihoidolle ei ole yläikärajaa. Sen voi aloittaa vaikka 80-vuotiaana.

 

8. Miten testosteronihoito vaikuttaa seksiin?

Testosteronihoito parantaa seksuaalista halukkuutta käytännössä kaikilla miehillä, joilla on ikääntymiseen liittyvä testosteronin puute. Erektiokyky paranee noin puolella.

Keski-ikäiset miehet ovat kiitollisia hoidettavia. Kun he hakevat apua, he hakevat sitä tosissaan ja ovat vastaanottavaisia. Kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta moni on kuin uusi mies.

 

9. Onko testosteronihoito turvallista? Voiko tulla liikaa haluja?

Hoito aloitetaan perustellusti ja riskit ovat minimaaliset. Tärkeimmät haitat ovat: lapsia ei voi saada, hemoglobiini voi nousta ja naamaan voi tulla muutama finni.

Lääkkeelliset hormonivalmisteet eivät ole anabolisia steroideja, eikä niistä tule ylipitoisuuksia tai liikaa haluja. Tavoitteena on palauttaa miehen hormonitaso normaaliksi.

Hoidossa käytetään Kela-korvattavia testosteronilääkkeitä, joita määrätään vuodeksi kerrallaan. Niiden käyttö on turvallista, kun potilas käy vuosittain lääkärin kontrollissa.

 

10. Voiko hormonivajeen aiheuttamia muutoksia estää tai lieventää elämäntavoilla?

Terveillä elämäntavoilla voi ehkäistä ikämuutoksia ja vaikuttaa paljonkin omaan seksuaalisuuteensa. Esimerkiksi ylipaino vauhdittaa miehillä testosteronin laskua, mikä puolestaan edesauttaa rasvan kertymistä kehoon. Kun painoa tulee lisää, testosteroni laskee entisestään, ja noidankehä on valmis. 55-vuotias mies voi olla olemukseltaan kuin 40-vuotias tai kuin 80-vuotias.

Naisen hormonituotantoon ylipainolla tuskin on suurta vaikutusta, mutta se saattaa vaikuttaa seksuaalisuuteen kehonkuvan kautta: runsas ylipaino ei välttämättä tee oloa seksikkääksi ja haluttavaksi. Tupakointi alentaa estrogeenia ja luultavasti myös testosteronia. Pari annosta alkoholia nostaa hieman testosteronia ja halukkuutta, mutta suuremmat annokset laskevat.

Asiantuntija: kliinisen fysiologian erikoislääkäri, seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha

Lähde: Anneli Kivijärvi, 100 kysymystä naisesta ja seksistä, Kirjastudio

Lue myös:

Vaihdevuosioireisiin voi vaikuttaa elintavoilla – Näin se onnistuu

10 kysymystä: Miksi naisilla on vaihdevuodet?

 

X