(Päivitetty: )
Teksti:
seura.admin

Kylmät kelit ja keskuslämmitys kuivattavat ihoa tehokkaasti. Talveen kannattaakin varautua muuttamalla ihonhoitoa hellempään suuntaan.

Kuivuuttaan kutiseva keho, hilseileviä ihosoluja pölisevät sukkahousut ja punoittavaksi ärtyvät kasvot kuuluvat suomalaisen talveen.

”Pohjoismaissa kuiva ja kylmä talvi-ilma altistaa ihon kuivumiselle. Siksi atooppinen ihottuma on erittäin yleinen ihotauti”, summaa iho-ongelmia Lääkärikeskus Aavassa hoitava lääkäri Ville Kiiski.

Vaikka käsihygienia on flunssan leviämisen estämiseksi tärkeää, voi jatkuva jynssääminen hankaloittaa kuivaihoisen oloa.

”Pakkasilman ohella saippua on yksi ihon pahimmista vihollisista. Myös siivous- ja tiskiaineet ärsyttävät käsien ihoa, ja siksi suojakäsineiden käyttö on tärkeää”, Kiiski suosittelee.

Pehmennä puhdistusta

Kuivaihoisen kannattaa punnita puhdistusrutiininsa. ”Saippuoiden ja kuivattavien pesuaineiden sijaan tulisi suosia voidemaisia pesuaineita ja -voiteita”, Kiiski neuvoo.

Myös suihkuöljyjen käyttö on suositeltavaa.

”Meikin puhdistuksessa tulisi suosia voidemaisia puhdistustuotteita. Alkoholipitoiset kasvovedet tulisi suosiolla unohtaa”, Kiiski alleviivaa.

Puhdistusmaitojen ohella kauppoihin on ilmaantunut erilaisia puhdistusöljyjä. Suomalaisnaisten suosima vesipuhdistus on sen sijaan oiva tapa pahentaa tilannetta. Vaahtoava puhdistusgeeli ja hanasta valuva lämmin vesi tunnetaan ihoa tehokkaasti kuivattavana yhdistelmänä.

Myös monien rutiineihin kuuluva kuorinta saa talvisaikaan tuhoa aikaan − ja pahentaa näppylöitä, kun tali ei pääse kuivan pintakerroksen läpi ulos huokosista vaan jää niihin tulehtumaan.

”En suosittele päivittäistä kuorintaa kenellekään pohjoisessa ilmastossa asuvalle”, Kiiski toteaa.

Rasvausta rasvausta vaan

Moni hakee ratkaisuja iho-ongelmiin ruokavaliosta. Hyvien rasvojen lisäämisestä on harvoin haittaakaan. Esimerkiksi loraus kurpitsansiemenöljyä salaattiin tai leivänpäälliseksi muusattu avokado voitelevat niin koneistoa sisältä kuin kosteuttavat ihoakin.

Asiantuntija kehottaa silti noudattamaan talvella säännöllisiä voitelurutiineja.

”Kosteuttavia perusvoiteita kannattaa käyttää koko keholle vähintään pari kertaa viikossa mieluiten suihkun jälkeen ja käsille joka ilta. Koville joutuvaa käsien ihoa kannattaa suojata kosteusvoiteella myös päivän mittaan.

Kosmetiikan valinnassa Kiiski suosittelee herkälle iholle suunniteltuja apteekkituotteita. Esimerkiksi hajusteet voivat saada kuivan ihon helottamaan ärtyneenä. Myös anti-aging-voiteet ja -seerumit voivat aiheuttaa ikävän yllätyksen.

”Niissä käytettävät A-vitamiinijohdannaiset, kuten retinoli voi ärsyttää kuivaa ihoa.

Mikäli ärsytystekijöiden karsiminen ja runsas kosteuttaminen ei auta, Kiiski kehottaa hakeutumaan ihotautilääkärille.

”Oireiden taustalla voi olla erilaisia ihon sairauksia, joiden hoito ei kotikonstein tepsi. Tällöin avun hakemisen lykkääminen saattaa pahentaa tilannetta.”

Kosteutta kiitos!

  1. Heivaa saippuat. Puhdistusmaito kohtelee kasvoja lempeämmin, öljyt taas koko kehoa. Perusvoide sopii joka tarkoitukseen.
  2. Älä säästele voitelussa. Muista voidella kehosi säännöllisesti. Valitse mieluiten hajustamaton herkän ihon tuote.
  3. Tutki tehotuotteet. Saako anti-aging-voiteesi kuivan ihosi ärtymään? Etsi helliä ratkaisuja apteekista ja hylkää tuotteet, joista ihosi ei tykkää.

Lukijan kysymys

Minulla on hennot kulmakarvat. Korostan niitä kynällä, mutta se kuluu hetkessä pois. Onko kestopigmentointi ainoa vaihtoehto?
Kulmakynän vahamainen koostumus sulaa iholta helposti pois. Usein kulmapaletit, joista voi sutia kostealla pensselillä väriä karvoihin, ovat kestävämpiä. Niitä löytyy kotoisesta Lumenesta luksusmerkki Chaneliin. Ammattimeikkaajien suosimalla Make Up Foreverillä on voidemaisia värejä, jotka kestävät kulmissa hyvin.

Muista valita luonnollinen sävy. Vaaleat hiukset ja tummat kulmat harvemmin pelaavat yhteen.

Kestopigmentoinnissa on riskinsä, sillä niiden tekijöitä on kovin eritasoisia. Parhaimmillaan tulos on onnistunut, pahimmillaan se haalistuu suttuiseksi. Hurjin kauhukuva ovat allergiareaktiot, joita kestopigmentoinnit ovat aiheuttaneet. Harkitse siis kahdesti.

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 10/2015.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X