Onko väliä, millä paistan?

Kyllä voilla paistetun maistaa, kokeneet väittävät. Mutta kannattaisiko terveyden vuoksi kokeilla toisia ruoanvalmistustapoja? Laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kyllä voilla paistetun maistaa, kokeneet väittävät. Mutta kannattaisiko terveyden vuoksi kokeilla toisia ruoanvalmistustapoja? Laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Paistaminen ei ole paras ruoanlaittotapa.

Totta. Keittäminen, hauduttaminen, höyryssä tai uunissa kypsentäminen ovat paistamista terveellisempiä ruoanlaittotapoja. Erittäin korkeissa paistolämpötiloissa, kuten käristettäessä ja grillattaessa ruokaan voi muodostua muun muassa terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä.

Öljyssä uppopaistettu ruoka sisältää runsaasti rasvaa ja sama vaara on myös pannussa paistetussa ruoassa – varsinkin jos sen leivittää.

Hyvä kokki käyttää paistoon voita.

Osittain tarua. Kokki tietää pannulla sulavan voin tai margariinin sisältämien proteiinien ja sokereiden ruskistumisesta, koska paistolämpötila on sopiva. Öljyllä paistaessa vastaava onnistuu leipäpalan avulla. Joillakin pannuilla voi paistaa myös ilman rasvaa.

Voihappo antaa ruokaan monen mielestä mainion maun – kyse on kuitenkin tottumisesta. Sokkotestissä osallistujat kuvittelivat syövänsä voilla paistettua ruokaa, vaikka oikeasti paistorasva oli rypsiöljyä.

Öljy voi olla vaarallista pannulla.

Totta. Jos rasva pääsee kärähtämään, syntyy haitallisia yhdisteitä. Siksi paistolämpötila on pidettävä alhaisena. Uppopaistossa piilee myös rasvapalon vaara. Öljyjen paisto-ominaisuudet eroavat toisistaan jonkin verran. Esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljy sopivat kaikkeen ruoanlaittoon. Pellavansiemen- ja auringonkukkaöljy eivät sovellu yhtä hyvin paistamiseen.

Seura 36/2013

X