Harjaatko hampaasi oikealla sormiotteella?

Liian hankaava hammastahna ja kova hammasharja kannattaa jättää kaupan hyllyyn, kertoo Hammas­lääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikuiselle sopiva hammasharja ulottuu kaikkialle suuhun.

Liian hankaava hammastahna ja kova hammasharja kannattaa jättää kaupan hyllyyn, kertoo Hammas­lääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen.
Teksti: Mira Kurvinen

Pehmeä hammasharja on paras.

TOTTA. On suositeltavaa valita pehmein vaihtoehto. Liian kova harjas voi vahingoittaa ikeniä ja hampaita. Myös harjan käsittelyllä on merkitystä. Ota harjasta sormiote. Näin vältät kovan harjaamisen ja suojaat ikeniä rasitukselta. Lempeästi, kahdesti päivässä harjatut hampaat saavat parhaan vastuksen bakteereja vastaan. Myös harjaspään koolla on väliä. Sen koko kannattaa valita niin, että se ulottuu kaikkialle suuhun.

Pesuajankohdalla ei ole niin väliä.

TARUA. Päivän viimeinen harjaus tulisi tehdä juuri ennen nukkumaanmenoa, viimeisen happo­hyök­käyk­sen jälkeen. Tällöin harjaus poistaa päivän aikana kertyneet bakteerit ja siten suojaa hampaita. Päivän ensimmäinen harjaus tulisi tehdä ennen aamiaista tai puoli tuntia aamiaisen jälkeen. Aamiaisella nautitut hap­pamat mehut tai hedelmät voivat hampaiden harjauksen yhteydessä liuottaa ja pehmentää hammas­kiillettä.

Hammastahnoissa on eroja.

TOTTA. Jotkut hammastahnat voivat jopa vahingoittaa hampaita, jos niitä käyttää liikaa. Useimmat tahnat on kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi kaksi kertaa päivässä, joten ne eivät ole haitallisia hampaille, päinvastoin. Hammastahnojen RDA-arvot ilmoittavat, kuinka hankaavasta ja vahvasta hammastahnasta on kyse. Arvon ollessa korkea tahna hioo ja kuluttaa hampaan kiillettä. Tällaisia tahnoja käytetään esimerkiksi hampaiden värjäytymien poistoon. Värjäymien poistuttua kannattaa palata lempeään fluorihammastahnaan.

X