Painonhallintatutkimus sai Eero onnistumaan elämäntapamuutoksessa: ”Pysyvä muutos ei synny temppuilemalla – käyttäytymismalli sisäistetään vähitellen”

Vuodenvaihteessa 2012 Eero Väätäistä potkaisi onni: hän sai kirjeen, jossa etsittiin tutkimuspotilaita painonhallintatutkimukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Pysyvä painonhallinta ei ole sadan metrin juoksu, vaan maraton."

Vuodenvaihteessa 2012 Eero Väätäistä potkaisi onni: hän sai kirjeen, jossa etsittiin tutkimuspotilaita painonhallintatutkimukseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Todellinen tuhannen taalan paikka. Eero Väätäinen kertoo tajunneensa heti saatuaan kutsun Oulun yliopiston tutkimuksiin, että tässä on hänen tilaisuutensa.

”Jotta pääsisin mukaan, painoindeksin oli oltava vähintään 27. Menin heti puntarille ja laskin indeksin. Se oli 27,1. Myönnettävähän se oli: olin ylipainoinen.

Painoni oli kääntynyt nousuun 45 ikävuoden jälkeen, ja syytkin tiesin – vähäinen liikunta, epäsäännöllinen ruokailu, liian isot ruoka-annokset ja työ, jossa suuhunpantavaa oli tarjolla tuon tuosta.

Painonhallintaan sopiva sovellus

Pääsin tutkimusryhmään. Meille annettiin kymmenen kerran ryhmäohjaus, ja saimme käyttöömme painonhallintaan tarkoitetun It-sovelluksen.

Ryhmästä ei tullut paljon uutta tietoa, mutta ymmärsin, että olin soveltanut tietoa heikosti. Nyt oivalsin, että teoillani ja terveydelläni oli syy-yhteys: jos omaksuisin terveellisempiä elintapoja, se näkyisi konkreettisesti esimerkiksi veriarvoissani.

Ryhmässä oli aika hauskaakin. Ohjaajilla ei ollut sellaista näkemystä, että nyt kielletään kaikki. Painotettiin vain määrää ja frekvenssiä: jos tykkäät suklaasta tai jäätelöstä, syö hiukan harvemmin ja muista annoskoko.

Tietopaketti viikoittain

Sovellus lähetti viikoittain kotikoneelle tietopaketin. Oli myös mahdollisuus täyttää päiväkirjaa, esittää kysymyksiä asiantuntijoille ja lukea vertaiskokemuksia.

Tein joitakin pieniä, maltillisia muutoksia. Entisenä urheilijana minun oli luontevaa aloittaa säännöllinen liikunta. Opin, että töissä voi ihan hyvin jättää tarjoiluja väliin.

Pienensin hiukan annoskokoja, korvasin aiempaa useammin punaisen lihan kalalla tai vaalealla lihalla ja makeat herkut hedelmällä, ja lisäsin hiukan kasviksia ja veden juomista.

Painoindeksi normaalipainon puolella

Tulokset näkyvät peilissä vielä viisi vuotta jälkeenpäin. Painoindeksini on normaalipainon puolella, painoni yhdeksän kiloa vähemmän, vyötärönmitta kymmenen senttiä kapeampi ja veriarvot ja verenpaineet hyvät. Mitään radikaalia ei tarvinnut tehdä, mutta hyödyt terveydelle olivat näin huikeat.

Pysyvä muutos ei synny temppuilemalla. Se on käyttäytymismalli, joka sisäistetään vähitellen. Muutos ei ollut rankka, pelkästään myönteinen ja miellyttävä.

Olen kiitollinen siitä, että sain laihtua todellisten asiantuntijoiden ohjauksessa. Muutos pohjasi tietoon, joka on varmasti totta ja faktaa – ja tulokset puhuvat puolestaan.

Toivon, että tällaiset keinot olisivat tulevaisuudessa kaikkien ulottuvilla.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X