Pitkäkestoinen kylmyys ei ole hyväksi terveydelle - avantouinti eri asia

Lyhyt pulahdus avantoon voi karaista, mutta muuten kylmistä talvista ei ole terveydellistä hyötyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lyhytkestoinen kylmänaltistus avannossa voi tehdä hyvää.

Lyhyt pulahdus avantoon voi karaista, mutta muuten kylmistä talvista ei ole terveydellistä hyötyä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Heini Kilpamäki

Kylmään tottuu nopeasti.

Totta. Ihmisen keho tottuu kylmään säähän viikossa. Psyykkinen sopeutuminen tapahtuu hieman nopeammin, 2−3 päivässä. Kykymme aistia kylmää ei ole kadonnut minnekään, mutta sitä tulkitaan eri tavalla. Sopeutumisen jälkeen kylmä ei aiheuta samanlaista stressiä, ja ihmisen stressihormonin tuotanto normalisoituu. Yksi sopeutumista helpottava tekijä on sekin, että ihminen oppii pukeutumaan lämpimästi muutamassa päivässä.

Kylmän kokeminen on yksilöllistä.

Totta. Ihmisen lämpötasapainoon vaikuttavat sää, pukeutuminen ja fyysinen aktiivisuus. Silti kylmän kokeminen on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat muun muassa ikä, terveys, ääreisverenkierto, fyysinen kunto ja ruumiinrakenne. Parhaiten kylmää sietää nuori, hyväkuntoinen, pyöreärakenteinen mies. Laiha ja pitkä palelee enemmän. Ihonalainen rasvakerros eristää hyvin lämpöä.

Lue myös: Avantouinti kannattaa aloittaa oikein ja välttää vaaranpaikat – Kylmäuinti auttaa nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavia

Kylmä lisää terveyttä.

Tarua. Kylmä ei lisää terveyttä. Väestötasolla on nähtävissä, että talvisaikaan sairastutaan ja kuollaan enemmän kuin lämpimämpinä vuodenaikoina. Lyhytkestoinen kylmänaltistus avantouinnissa tai paikallisessa kylmähoidossa ovat eri asia. Silloin kylmä voi olla hyväksi terveydelle.

X