Ylipainoasiantuntija Patrik Borgilla on laihduttajille radikaali neuvo: laihdutuksen voi lopettaa vaikka kokonaan, sillä siitä ei ole yleensä hyötyä. Pysyvän hoikistumisen avain on painonhallintataidoissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

1. Mitä uutta kuuluu laihdutustutkimukselle?

Mitään isompia suuntauksia ei ole, vaan laihdutustutkimus on hajaantunut monelle eri rintamalle. Toki aina välillä nousee esiin uusia, suosittuja tutkimustrendejä, mutta isoja käänteitä tulee äärimmäisen harvoin.

Käänteentekevyys tiedemaailmassa tarkoittaa useimmiten sitä, että isosta määrästä luotettavia tutkimuksia alkaa hahmottua jotakin uutta. Jos parin vuosikymmenen aikana kertyy entisestä poik-keavaa tietoa, linjaukset muuttuvat.

2. Aiheuttavatko suolistobakteerit tai geenit lihavuutta?

Yksittäisiä tutkimuksia tietysti välillä uutisoidaan. Siitä syntyy herkästi sellainen harhaanjohtava käsitys, että nyt on tapahtunut jotakin mullistavaa – varsinkin, kun uutiset yleensä otsikoidaan räväkästi.

Ihmisen mieli toimii niin, että uusin uutinen on uusi totuus. On kuitenkin olemassa hyvin erilaatuisia ja -kokoisia tutkimuksia, ja uutisvirtaan päätyy vähän kaikenlaista. Todellisuudessa jokin 20 vuotta vanha tutkimus saattaa olla laadultaan parempi kuin se eilen uutisoitu.

3. Milloin laihdutustutkijat viimeksi keksivät jotakin todella merkittävää?

Tämä on erittäin hyvä kysymys, enkä millään keksi mitään yksittäistä asiaa. On kuitenkin lukuisia pieniä tutkimusinnovaa-tioita, joiden myötä asiat menevät hyvään suuntaan.

Esimerkiksi se, että painonhallintaan liitetään nykyisin paljon muitakin tekijöitä kuin syöminen ja liikunta – muun muassa unen merkitystä ymmärretään nyt entistä paremmin. Tutkimustyö saattaa vaikuttaa tuskastuttavan hitaalta, mutta tulemme kyllä koko ajan viisaammiksi. Ja mitä tulee käytännön painonhallintaan, tiedämme jo nyt ihan tarpeeksi hyvin, miten sitä kannattaisi toteuttaa.

4. Tieto lisääntyy, mutta suurin osa laihdutuksista epäonnistuu. Miksi?

Ongelma on edelleen se, ettei ihmisiä saada oppimaan elintapoja, joita painon alhaalla pysyminen vaatisi. Olemme yhä kovin laihdutusorientoituneita. Valtaosa ihmisistä laihduttaa itsekseen kotioloissa jollakin valitsemallaan tiukalla dieetillä tai kuurilla. Tämän jälkeen palataan tavalla tai toisella laihdutusta edeltäviin elintapoihin, jolloin paino taas nousee.

Tiukka laihdutus on jo itsessään epäonnistumisen riskiä lisäävä tekijä. Se sekoittaa pitkäkestoista nälänsäätelyä ja luo elimistöön tietynlaisen nälkätilan. Elimistö ikään kuin ajaa ihmistä syömään enemmän, jolloin tasapainon löytäminen on aika hankalaa.

5. Mikä on pysyvän laihtumisen salaisuus?

Pysyvien elintapamuutosten tekeminen. Se, toteutetaanko niiden lisäksi jokin erityinen laihdutusvaihe vai ei, on itse asiassa ihan pikkuseikka. Siksi opetan itse sellaista menetelmää, jossa painonhallinta aloitetaan suoraan elintapamuutosten opettelusta ja unohdetaan laihdutusvaihe kokonaan.

Tällöin paino putoaa hitaasti, mutta uskon, että näin laihtuminen on pysyvämpää. Tätä menetelmää ei ole juurikaan tutkittu, mikä on aika iso aukko laihdutustutkimuksessa.

6. Onko totta, että ylipaino ei olisikaan kovin vaarallista?

Pieni ylipaino, jossa painoindeksi on välillä 25–30, ei ole asiantuntijoiden mielestä koskaan ollut mikään kummoinen terveysongelma. Se on sektori, jossa ei erityisesti tarvitse laihduttaa, mutta elintapoja voi toki aina tuunata. Jostakin syystä ihmisten mielissä elää silti aika vahvana sellainen käsitys, että kaikki ylipaino on haitallista terveydelle.

On totta, että on useampia tutkimuksia, joissa pienin kuolleisuus nähdään jossain painoindeksin 27 nurkilla; lievä ylipaino näyttää pienentävän kuolleisuutta etenkin ikäihmisillä. Lievästi ylipainoisten ikääntyneiden ei siis kannata laihduttaa. Lihavuus, eli kun BMI on yli 30, on jo terveydelle ongelmallista, katsoipa sitä miten päin vain.

7. Olisiko jopa terveellisempää olla kokonaan laihduttamatta?

Ikäihmisten tapauksessa kyllä, mutta kuten sanottua, elintapoja voi aina hieman parannella, jos intoa on.

Ihan kaikkien kannattaisi vähentää perinteistä laihduttelua. Laihdutuskuuri ei yleensä tuo lisää hyvinvointia tai jaksamista, eikä siitä useimmiten ole pysyvää apua edes paino-ongelmiin. Tärkeintä olisi keskittyä vahvistamaan sellaisia elintapoja, jotka edistävät hyvää oloa ja terveyttä. Pitkällä aikavälillä ne laihduttavat – hitaasti, mutta kestävämmin.

8. Millaisia elintapoja suosittelet?

Tähän ei ole yhtä ainoaa totuutta, mutta peruselementit terveelliselle ruokavaliolle voi löytää vaikka suomalaisista ravitsemussuosituksista tai Välimeren ruokavaliosta.

Paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, öljyjä, pähkinöitä, kalaa, vähän prosessoituja lihavalmisteita, viljat täysjyväisinä. Jos haluat yhden takuulla terveellisen neuvon, niin kasviksia kannattaa syödä runsaasti ja monipuolisesti.

Painonhallintaa helpottavat todennäköisesti myös tasainen proteiininsaanti ja säännöllinen ateriarytmi. Liikkuminen on tietenkin tärkeää terveydelle, vaikka laihtumisen kannalta sen merkitys on pieni. Terveellisten elintapojen perusasiat ovat yleensä ihmisillä ihan hyvin tiedossa. Pikkuasioista voi sitten olla eri näkemyksiä ihan ammattilaistenkin kesken.

9. Mihin voi uskoa, kun uutta tietoa laihdutuksesta tulee joka tuutista?

Tähän on olemassa yksinkertainen ratkaisu: ei kannata uskoa kaikkea mitä lukee, eikä välittää yksittäisistä terveysuutisista – tutkimusten tulkitsemisen ja arvioinnin voi huoletta jättää tutkijoiden ja asiantuntijoiden työksi.

Kun ihmisiä ohjaa tällaiseen mediapaastoon, niin he ovat usein hyvin tyytyväisiä ja helpottuneita. On ihan totta, että tutkimusmaailma näyttäytyy usein hyvin ristiriitaisena. Tutkijoillehan tämä ei ole mikään ongelma, meille tutkimustulosten ristiriitaisuus on peruslähtökohta. Sieltä vain pitää hiljalleen ja ajan kanssa löytää se ydin.

10. Mitä kannattaisi tehdä sitä odotellessa?

Ottaa sellainen linjaus, että yritän muuttaa elintapojani terveellisemmiksi, mutta en suostu tekemään mitään ikävää. Tottumuksia voi yrittää vähitellen korjata, mutta oman hyvinvoinnin puitteissa: jos jokin alkaa tuntua väkinäiseltä ja pahalta, se on yleensä pielessä. Jos tuloksia ei omalla yrittämisellä ala näkyä, voi olla hyvä ajatus peilata tilannetta ammattilaisen kanssa.

Painonhallinta on yllättävän monisyinen kokonaisuus. On aika paljon vaadittu, että itse pitäisi nähdä sen kaikki solmukohdat.

Asiantuntijana Patrik Borgelintarvike-tieteiden maisteri, tutkija, Helsingin Urheilulääkäriasema.

Seura 01/2015

X