Rokotukset omaan piikkiin

Vyöruusu, vesirokko ja vesikauhu voidaan estää nykyään rokotteilla. Milloin rokotussuojaa kannattaa täydentää omaan piikkiin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vyöruusu, vesirokko ja vesikauhu voidaan estää nykyään rokotteilla. Milloin rokotussuojaa kannattaa täydentää omaan piikkiin?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

rokotus_web

1. Miksei kaikkia rokotteita anneta kaikille?

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset, lapsuudessa annettavat rokotukset suojaavat 11 taudilta. N﷯ämä rokotteet kustannetaan verovaroista.

Rokotteen pääsy ohjelmaan vie vuosia. Se pohjautuu selvityksiin siitä, kuinka suuren taakan torjuttava tauti aiheuttaa kansanterveydelle ja kuinka hyvin ja turvallisesti ja millaisin kustannuksin rokote torjuisi sitä.

Lisäksi on olemassa verovaroin kustannettavia, riskiryhmiin kuuluville tarkoitettuja rokotteita sekä maksullisia itse tai työnantajan kustantamia rokotteita. Niiden antaminen on perusteltua henkilöille, jotka tarvitsevat lisäsuojaa iän, perussairauden, raskauden, työtehtävän tai matkailun vuoksi.

Osa lisärokotteista kuuluu rokotusohjelmaan rajoitetusti, kuten iäkkäiden influenssarokote.

2. Miksi lisärokotteista osa on kalliita?

Elämme markkinataloudessa. Lääkeyritykset ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä ja yritykseen sijoittaneiden osakkeenomistajien tulee saada rokotteen kehittelyyn sijoittamansa riskipääoma takaisin. Kilpailevan rokotteen puuttuminen yleensä korottaa hintaa.

Esimerkiksi vyöruusurokotteita on markkinoilla yksi, ja se maksaa apteekissa 187 euroa. Influenssarokotteita on useita ja ne ovat reilun 10 euron hintaisia.

3. Pitääkö kotimaassa suojautua hepatiitilta?

Hepatiitit ovat viruksen aiheuttamia maksatulehduksia, joista A:ta ja B:tä vastaan on olemassa rokote. Hepatiitti A tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta. Kotimaassa A-hepatiittirokotetta suositellaan henkilöille, jotka sairastavat verenvuototautia ja saavat siihen säännöllistä hoitoa sekä ruiskuhuumeiden käyttäjille läheisineen.

Hepatiitti B tarttuu veri- ja seksikontakteissa. Siltä suojaavaa rokotetta suositellaan suonensisäisten huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen.

4. Missä iässä vyöruusurokotetta mietitään?

Vyöruusu tulee vesirokon sairastaneille, joilla rokon aiheuttajavirus jää majailemaan hermostoon.

Kun vastustuskyky ikääntyessä laskee, osalle virus aiheuttaa kivuliaan hermo- ja ihotulehduksen. Vyöruusun riski kasvaa 50 vuodesta ylöspäin. Yli 80-vuotiaista jopa joka toinen voi saada sen.

5. Onko terveen pelättävä pneumokokkia?

Pneumokokkirokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta taudeilta, tavallisimmin verenmyrkytykseltä, keuhkokuumeelta ja korvatulehdukselta.

Meillä pikkulapset saavat tämän rokotteen osana rokotusohjelmaa, mikä suojaa myös heidän lähipiiriään. Sitä suositellaan muille kuin pikkulapsille silloin, kun riski sairastua pneumokokkitauteihin on perussairauden vuoksi suuri.

Perusterveen ei pidä pelätä pneumokokkia. Iäkkään kannattaa ottaa rokote, jos matkustaa maahan, jonka rokotusohjelmaan pneumokokki ei kuulu.

6. Miksi HPV-rokotetta ei anneta pojille?

Papilloomavirus- eli HPV-rokote ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Se voi aiheuttaa miehille suun ja nenänielun sekä peräaukon syöpää.

HPV-rokote annetaan 11–12-vuotiaille tytöille. Se suojaa osin myös poikia, sillä virus leviää tavallisimmin yhdynnässä.

THL:ssä valmistellaan selvitystä siitä, olisiko poikien rokote kansantaloudellisesti järkevää ottaa mukaan rokotusohjelmaan.

7. Tarvitseeko aikuinen vesirokkorokotetta?

Aikuiselle vesirokko on yleensä rankka tauti. Rokote kannattaa ottaa, ellei ole sairastanut vesirokkoa ja hoitaa henkilöä, jonka vastustuskyky on hyvin alhainen.

Ellei muista sairastaneensa vesirokkoa, asia voidaan tarkistaa veren vasta-aineista.

8. Miksi osa maksaa influenssarokotteesta?

Rokote on ilmainen riskiryhmiin kuuluville, kuten yli 65-vuotiaille ja sydän- ja verisuoni- tai keuhkosairaille.

Koska influenssa on hyvin tarttuva tauti, rokotetta suositellaan myös riskiryhmien läheisille. Eri kunnissa lähipiiri on tulkittu eri tavoin eikä lähipiiriläinen ole aina saanut rokotetta ilmaiseksi.

Tätä ohjeistusta THL tulee ensi syksynä tarkentamaan.

9. Karkottaako TBE-rokote punkit?

TBE-rokote ei estä punkkia kiinnittymästä ihoon eikä suojaa borrelioosilta. Se on tarkoitettu puutiaisaivotulehduksen ehkäisyyn henkilöille, jotka asuvat tai liikkuvat luonnossa sille otollisella alueella, kuten Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Suoja syntyy kolmella pistoskerralla. Ne ovat ahvenanmaalaisille ilmaisia.

10. Voiko Suomessa sairastua vesikauhuun?

Suomessa ei ole vesikauhua, sillä meillä koirat suojataan siltä rokotteella ja itärajalla maastoon levitetään rokotesyöttejä villieläimille. Itärajalla villieläinten kanssa tekemisissä oleville suositellaan silti vesikauhurokotetta.

Vesikauhurokote annetaan yleensä henkilölle, jota vesikauhua mahdollisesti sairastava eläin on purrut. Jotta rokote auttaisi, kolmen pistoksen sarja on aloitettava vuorokauden kuluessa puremasta.

Meillä rokotteita annetaan eniten matkailijoille, esimerkiksi Thaimaassa apinanpureman saaneille.

11. Mitä rokotteita matkailija -
tarvitsee?

THL:n sivuilta löytyvä Matkailijan terveysopas sisältää maakohtaisen luettelon rokotusvaatimuksista ja -suosituksista.

Sieltä löytyvät ohjeet myös kohteessa pidempään viipyville vaihto-oppilaille tai työkomennukselle lähtijöille.

12. Mitä uusia rokotteita on tulossa?

Syöpärokotteita kehitetään koko ajan. Kehityshäiriöitä mahdollisesti aiheuttavalta zika-virukselta suojaavan rokotteen kehittäminen on myös aloitettu. Malariarokotteen kehittäminen on osoittautunut vaikeaksi.

Sen sijaan dengue-kuumeelta suojaava rokote tuli markkinoille viime vuonna. Se on tarkoitettu taudin aiemmin sairastaneille.

Asiantuntijana LT, ylilääkäri Hanna Nohynek, Rokotusohjelmayksikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kotilääkäri 4/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X