Ruokatottumuksissa riittää rukattavaa

Juuri päivitettyjen ravitsemussuositusten tarkoituksena on ohjata syömistämme terveelliseen suuntaan. Mikä syömisessämme mättää, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juuri päivitettyjen ravitsemussuositusten tarkoituksena on ohjata syömistämme terveelliseen suuntaan. Mikä syömisessämme mättää, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara?
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Ruisleipä pitää suomalaisen miehen tiellä.

Tarua. Aikuisväestömme ruokavaliota seuraavan Finravinto-tutkimuksen mukaan viljojen ja varsinkin rukiin kulutus on laskenut. Tutkimus tehtiin keskellä kiivainta karppauskeskustelua, joten toivottavasti keskustelun nyt hieman laannuttua, ruista aletaan taas arvostaa. Ruis sisältää runsaasti kuitua, mutta myös B-vitamiineja, rautaa ja magnesiumia.

Käytämme liikaa kovaa rasvaa.

Totta. Kovan, eläinkunnan tuotteista peräisin olevan rasvan saanti on noussut, ja siten väestön kolesteroliarvot ja vaara sairastua sydänsairauksiin ovat kohonneet. Moni valitsee voin maun vuoksi. Jos margariini ei maistu, kannattaa kokeilla öljyjä – joissa makuvaihtoehtoja riittää.

Muotisuolat haittaavat terveyttämme.

Totta. Toisin kuin tavalliseen ruokasuolaan, erikoissuoloihin ei lisätä jodia. Myös elintarviketeollisuus ja ruokapalvelut käyttävät jodioimatonta suolaa. Valmisruoan ja muotisuolan käyttäjä saa syömisistään haitallista natriumia, muttei lainkaan jodia, kilpirauhashormonien rakennusainetta. Osa suomalaisista saa jodia suosituksiin nähden liian vähän.

Jodia löytyy myös maitovalmisteista, juustosta ja munista.

Seura 06/2014

X