Sterilisaatio toi mielenrauhan: ”Vaikka nainen käyttäisi ehkäisyä, se saattaa joskus pettää tai unohtua”

Dan Naumov, 34, on aina tiennyt, ettei halua biologisia lapsia. Siksi hän halusi sterilisaation.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dan Naumoville vasektomia oli oikea ratkaisu. ”Miehille tämä on erittäin näppärä ehkäisykeino, kun on varma asiastaan”.

Dan Naumov, 34, on aina tiennyt, ettei halua biologisia lapsia. Siksi hän halusi sterilisaation.
(Päivitetty: )
Teksti: Susanne Strömberg

Tamperelaiselle teknisen asiakastuen IT-ylläpitäjälle, Dan Naumoville, tehtiin kolmisen vuotta sitten vasektomia eli miehen sterilisaatio.

Tähän havahduin

”Kun ylitin maagisen 30-vuoden ikärajan vasektomian saamiseen, pistin tuulemaan. Olin silloin sinkku. Minusta lapset ovat ärsyttäviä. Toki siihen oli muitakin syitä. Koen että elämässä on muutenkin tarpeeksi vastuunkantoa. Riittää, kun pitää huolta itsestään ja koirastaan.

Sinkkuna ollessani kävin naisten kanssa treffeillä ja huomasin, ettei hormoniehkäisy sovi kaikille. Se tuntui sekoittavan monen naisen kropan. Minulta kondomit vievät tuntoa.

Lapsettomuuden valintapäätökseen vaikutti myös lievä epilepsiani; geenini eivät ole välttämättä universumin parhaita.

Vastaanotolla

Lääkärin vastaanotolla heitin jotakuinkin seuraavanlaisen spiikin: en halua lapsia, enkä ole ikinä halunnutkaan. Toki mieli saattaa joskus muuttua. Silloin minun ei kuitenkaan tarvitsisi itse tuottaa lapsia maailmaan. Se kun on jo täynnä lapsia, joilla ei ole vanhempia. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi lapsen pitää olla ”oma”.

Lääkärille riitti argumentaatiopuheeni. Hän vain tokaisi: ”No sinä olet ainakin ottanut asiasta kunnolla selvää”. Sitten hän esitti muutaman tarkentavan kysymyksen, lähinnä muodollisuuksia, kuten: ”Olethan tietoinen että toimenpide on peruuttamaton?”

Sain ajan vuoden päähän. Pääsin kuitenkin jo neljän kuukauden päästä toimenpiteeseen, kun päiväkirurgiselta osastolta vapautui aika.

Vasektomia tehtiin paikallispuudutuksessa. Se ei oikeastaan tuntunut yhtään. Ainoa tunne minkä muistan, oli pieni kylmäntunne sisäreidessä. Puudutus ei yltänyt sinne, mutta kylmät leikkausvälineet koskettivat sitä ohimennen.

Operaatiossa kummastakin siemenjohtimesta nappaistiin 1–2 sentin pätkä pois. Kaikki meni todella helposti. Kolmessa vartissa kaikki oli ohi. Puoli tuntia toimenpiteestä pääsin kotiin.

Näin minua hoidettiin

Sterilisaation jälkeen tunsin pientä jomotusta kiveksissä ja sisäreisissä. Minua kehotettiin ottamaan tarvittaessa kipulääkettä. En kuitenkaan tarvinnut sitä. Virtsaamiseen toimenpide ei vaikuttanut mitenkään.

Muistaakseni lääkäri suositteli noin viikon mittaista selibaattia toimenpiteen jälkeen. Viriilinä miehenä menin kuitenkin harrastamaan seksiä naisen kanssa heti leikkausta seuraavana yönä.

Vähän jännitti, että aukeavatko tikit, mutta hyvin meni.

Leikkauksen jälkeinen ensimmäinen yhdyntä ei sinällään eronnut aikaisemmista. Tietenkin tiedostin, ettei vasektomia vielä tuolloin vaikuttanut ehkäisynä. Leikkauksen jälkeen siemenjohtimiin jää spermaa joksikin aikaa.

Tässä ja nyt

Vasektomia on tuonut minulle tietynlaisen positiivisen mielenrauhan. Vaikka nainen käyttäisi ehkäisyä, se saattaa joskus pettää tai unohtua. Enää tuollainen huoli ei jää takaraivoon.

Treffeillä tilanne on hyvin selkeä. Nainen saa tietää, ettei kanssani voi saada biologisia lapsia. Toki tämä aivan varmasti karistaa joitakin potentiaalisia kumppaniehdokkaita, mutta hyvä näin. Eipähän tarvitse keskustella, riidellä tai tapella aiheesta.

Muutamia kertoja olen kuullut naiselta, että jes, nyt ei tarvitse syödä hormonimömmöjä, jos homma menee vakavaksi.

Minua ihmetyttää suuresti naisten ja miesten eri kohtelu tässä asiassa. Mies saa vasektomian, kun ilmoittaa halukkuutensa lääkärille. Naisille asia ei ole yhtä helppo.

Jotkut lääkärit eivät suostu kirjoittamaan naisille lähetettä ilman vakavaa terveydellistä syytä. Ei riitä, että nainen täyttää ikä- ja muut edellytykset. Pitää olla ”joku oikea syy”. Se on pöyristyttävää. Miehet pääsevät byrokratian läpi pitkälti kumileimasin-periaatteella. Toivottavasti tähän saadaan tasa-arvoa.”

Sterilisaatio on pysyvä ehkäisy

  1. ”Vasektomia ei vaikuta sukupuolielämään millään lailla, ja siemennesteen määräkin pysyy käytännössä samanlaisena. Sterilisaatio ei myöskään aiheuta erektio-ongelmaa”, painottaa urologian erikoislääkäri Jani Kuisma.
  2. Miehen sterilisaatio katsotaan pysyväksi ehkäisymenetelmäksi. Siemenjohtimien katkaisu ei vaikuta kivesten hormonitoimintaan, ja siemensyöksy pysyy muuttumattomana. Siittiöitä muodostuu edelleenkin kiveksissä, mutta ne tuhoutuvat solukuolemamekanismin ansiosta.
  3. Siemensyöksyä olisi syytä välttää viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Ehkäisystä on huolehdittava siihen saakka, kunnes siemenneste on tutkittu noin kolmen kuukauden kuluttua ja todettu ettei siittiöitä enää ole. Silloin mies todetaan steriiliksi, ja ehkäisyn voi lopettaa.
X