Sulaako selluliitti millään?

Näppylähanskat, kuivaharjaus ja voiteet ovat tuttuja vempaimia selluuttitaistossa. Tehokkaampiakin menetelmiä onneksi löytyy.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Selluliittivoiteiden tehosta ei ole näyttöä. Ne ei välttämättä edes imeydy riittävän syvälle kudoksiin.

Näppylähanskat, kuivaharjaus ja voiteet ovat tuttuja vempaimia selluuttitaistossa. Tehokkaampiakin menetelmiä onneksi löytyy.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Selluliitti häiritsee miltei kaikkia naisia. Pääseekö siitä eroon? Voiko selluliitin muodostumista ehkäistä? Kysyimme 10 kysymystä selluliitista asiantuntijalääkäriltä.

1. Onko appelsiini-iho eli selluliitti ikuista?

Appelsiini-iholla eli kosmeettisella selluliitilla tarkoitetaan ihonalaista rasvakudosta, joka on rakenteeltaan epätasaista ja näkyy ihon muhkuraisuutena.

Rasvakudos koostuu rasvasoluista ja sidekudoksesta, joka kerää solut yhtenäisiksi kertymiksi, eräänlaisiksi klimpeiksi. Mitä suurempia rasvakimppuja ja mitä veltompaa niitä verhoava iho on, sitä ikävämmältä iho yleensä näyttää. Tyypillisiä ongelmakohtia ovat reidet ja pakarat, joskus myös vatsan seutu ja olkavarret.

Elimistölle on ominaista, että rasva rakentuu kudoksiin muhkuraisiksi kimpuiksi eikä sitä tarvitse olla edes erityisen runsaasti.

Miltei kaikilla naisilla on jonkinasteinen kosmeettinen selluliitti. Se kuuluu elämään kuten naururypyt kasvoihin. Tämä meidän on vain hyväksyttävä. Samoin se, että selluliittiä on helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

2. Miksi selluliitti on juuri naisten ongelma?

Estrogeeni ja testosteroni vaikuttavat kumpikin tavallaan ihoon ja rasvakudokseen. Miehellä iho on paksumpaa ja elimistön rasvakudoksen määrä suhteessa ruumiinpainoon vähäisempää. Miehellä rasva myös kertyy mahan seudulle. Ehkä näistä syistä näkyvä appelsiini-iho on miehillä harvinaisempaa.

Hormonitoiminnan lisäksi perintötekijät ja elämäntavat vaikuttavat siihen, kuinka runsaasti selluliittia muodostuu.

Iän myötä näkyvää selluliittia tulee herkemmin, sillä iho ohenee, kiinteyttävien sidekudosproteiinien määrä ja rakenne muuttuvat sekä aineenvaihdunta hidastuu.

Ikääntymisen vaikutukset voi viimeistellä tupakoimalla ja ottamalla aurinkoa ilman aurinkosuojaa. Ne molemmat veltostuttavat ihoa ja tekevät appelsiini-ihosta entistä kukkeamman.

3. Katoaako selluliitti laihduttamalla ja liikkumalla?

Laihduttaminen saattaa tuoda sitkeimmät rasvakimput entistä paremmin näkyville, kun muu rasva ympäriltä ohenee. Paras tapa käydä selluliitin kimppuun on muokata elintapoja: syödä proteiini- ja kuitupitoista ruokaa liiallisen rasvan ja nopeiden hiilihydraattien sijaan sekä lisätä aineenvaihduntaa vilkastuttavaa liikuntaa.

Jojottelu ei ole hyväksi, sillä aina kun paino nousee, saattaa syntyä uusia rasvaklimppejä entisten joukkoon. Painonpudotuksen ja kiinteytyksen tulee perustua pysyviin elämäntapamuutoksiin.

Kaikki liikunta kiinteyttää kudoksia ja polttaa rasvaa sekä vilkastuttaa ongelma-alueiden aineenvaihduntaa. Jos pitäisi valita kuntosali- ja kestävyysharjoittelun väliltä, suosisin jälkimmäistä. Parasta olisi yhdistää molemmat.

4. Onko voiteista apua?

Kaupoissa on monenlaisia voiteita, joita markkinoidaan selluliitin sulattajina. Tehoa selitetään muun muassa kofeiinilla ja muilla elimistön aineenvaihduntaa vilkastuttavilla alkaloideilla. Tieteellistä näyttöä voiteiden tehosta ei ole, eikä niitä saada välttämättä edes imeytymään riittävän syvälle kudoksiin.

A-vitamiinijohdannaisilla eli retinoideilla on todistettua tehoa ihossa iän myötä tapahtuvaan tukiproteiinien näivettymiseen, mutta selluliitin hoidossa niiden tehoa ei ole todistettu. Myöskään voiteiden sisältämien antioksidanttien vaikutusta selluliittiin ei ole tieteellisesti voitu todistaa.

5. Vieläkö kuivaharjaus tepsii selluliittiin?

Ajatellaan, että ihon hieronnan tai kuivaharjauksen vaikutus perustuisi hierotun alueen lämpötilan nousuun ja rasvakudoksen verenkierron sekä aineenvaihdunnan vilkastumiseen. Ja rasva palaa mieluiten siellä, mistä löytyy palamistapahtumalle otollisimmat olosuhteet, kuten vilkastunut verenkierto. Mutta pelkkä hieronta ei riitä rasvan polttamiseksi, lisäksi tarvitaan terveelliset elämäntavat. Ilman niitä rasva kertyy aina jonnekin.

Myös hyvin suunniteltu liikuntaohjelma on kohdennettua rasvanpolttoa, joten sinänsä siihen ei tarvita harjoja, näppylähanskoja tai muita erikoisvempaimia.

6. Avantouimarit vannovat kylmään selluliitin hoidossa. Auttaako se?

Elimistössä on kahdenlaista rasvakudosta: vaaleaa eli tavanomaista rasvaa ja nopeasti sulavaa ruskeaa rasvaa.

Ruskea rasva aktivoituu kylmässä, joten innokkailla avantouimareilla tämän rasvan määrä lisääntyy elimistössä suhteessa vaaleaan rasvaan. Ruskea rasva kuitenkin varastoituu mieluummin ylä- kuin alavartalolle, joten avantouintikaan ei ole takuuvarma selluliitin karistuskeino.

7. Millaisilla lääketieteen keinoilla selluliittia voidaan karistaa?

Markkinoilla on varsin tehokkaita ja turvallisia appelsiini-ihon hoitolaitteita, joiden toiminta perustuu laseriin, sähköimpulsseihin tai radioaaltoihin. Uusimmat laitteet tarjoavat täsmähoitoa, sillä ne hoitavat selluliittia suoraan sen syntysijoilla. Ihon alle viedään laser, jolla voidaan rikkoa rasvasolumöykkyjä yhdessä pitäviä sidekudosrakenteita.

Näkyvä tulos vaatii lukuisia käyntejä ja monesti hoitosarja suositellaan uusittavaksi 6–12 kuukauden välein. Seurantatutkimuksia hoitojen tuloksista ei ole.

8. Purevatko kalliit hoidot tehokkaammin?

Hoitolaitteet ovat arvokkaita, joten hoidoistakin saa maksaa. Saattaa olla, että uusilla täsmähoidolla tulokset tulevat nopeammin.

Lääkäreiden antamat hoidot tunkeutuvat syvemmälle ihoon, ja siten ne voivat ammattitaidottomissa käsissä saada aikaan myös vahinkoa.

Ihon päältä annettavat hoidot ovat turvallisia. Niitä voi periaatteessa antaa kuka tahansa, joka on saanut laitteiden käyttöön koulutuksen.

Lue myös: Testissä 4 selluliittihoitoa | Anna.fi

9. Kenelle laitehoidot eivät sovi?

Koska menetelmiä on kohdennetusta rasvanpoltosta hierontaan ja aina leikkaushoitoihin saakka, sopimattomuus pohditaan tapauskohtaisesti. Hoidon tarjoaja tekee lopullisen päätöksen siitä, sopiiko hoito vai ei.

Laitehoitoja ei yleensä anneta, jos asiakkaalla on verenvuototaipumus, rasva-aineenvaihdunnan häiriö, diabetes ja maksa- tai sydänsairaus. Laitehoitoja ei suositella myöskään raskauden aikana.

10. Pitääkö kosketusarasta selluliitista huolestua?

Jos ihmisellä on erityisen paljon rasvakudosta, selluliitti voi aristaa. Syy arkuuteen voi olla esimerkiksi ympärillä olevan rasvamassan yksittäiseen rasvakimppuun aiheuttama paine.

Aristavaan selluliittiin liittyvät yleisoireet, kuten kuume tai ihon punoitus ovat syitä lähteä lääkäriin. Samoin, jos aristeleva kohta tuntuu erityisen kiinteältä tai suurentuu koko ajan.

Asiantuntijana Toni Aho, ihotautien erikoislääkäri, kirjailija, Terveystalo, Oulu.

Artikkelia on muokattu 6.9.2023 klo 15:40

X